Toiminimiyrittäjät vaativat samaa virkistysetua kuin muutkin yrittäjät – ”Työhyvinvoinnin kannalta ensisijaisen tärkeää”

Suomen Yrittäjät haluaa puuttua toiminimiyrittäjien eriarvoiseen asemaan. Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

SUOMEN YRITTÄJÄT TIEDOTTAA

Suomen Yrittäjien verkkosivuilta voit lukea enemmän siitä, miksi jäseneksi kannattaa liittyä.

Kansalaisaloitteeseen pääset tästä.

Toiminimiyrittäjät haluavat samanlaisen mahdollisuuden liikunta- ja kulttuurietuun kuin muiden yritysmuotojen yrittäjät.

Yksityisillä liikkeen- ja ammatinharjoittajilla ei tällä hetkellä ole oikeutta liikunta- ja kulttuurietuun. Muissa yritysmuodoissa yrittäjillä on mahdollisuus saada enintään 400 euron vuosittainen verovapaa liikunta- ja kulttuurietu työntekijöidensä tapaan.

Asiasta on avoinna kansalaisaloite, jonka ensimmäinen allekirjoittaja on yrittäjä Saara Liukkonen. Hän on myös Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäverkoston puheenjohtaja. Aloitteen muut vastuuhenkilöt ovat Yrittäjien yksinyrittäjäverkoston jäseniä.

– Omaehtoinen liikunta- ja kulttuurietu ei koske yksityisiä liikkeen- ja ammatinharjoittajia (toiminimiyrittäjiä), sillä heitä ei nähdä työnantajina, eivätkä näin ollen voi saada kyseistä verovapaata etua. Toiminimiyrittäjät ovat kuitenkin vähintään itsensä työnantajia. Toiminimiyrittäjät kokevatkin olevansa huonommassa asemassa kuin muissa yritysmuodoissa (osakeyhtiö, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö) toimivat yrittäjät, jotka puolestaan voivat saada verovapaita henkilökuntaetuja, kuten yhtiöiden muutkin työntekijät, aloitteen perusteluissa kirjoitetaan.

Aloitteen tekijät haluavat elinkeinoverolakiin lisäystä, joka toisi liikunta- ja kulttuuriedun myös toiminimiyrittäjien saataville.

– Kyseinen etu on mahdollista järjestää kaikille työntekijöille ja muiden yritysmuotojen yrittäjille ja tällä lakimuutoksella edistettäisiin yhdenmukaisuutta sekä samanarvoisuutta koskemaan myös toiminimiyrittäjiä. Työhyvinvoinnin kannalta olisi ensisijaisen tärkeää, että myös toiminimiyrittäjillä, joista valtaosa on yksinyrittäjiä, olisi mahdollisuus huolehtia samalla tavalla hyvinvoinnistaan kuin työntekijöillä, aloitteessa kirjoitetaan.

Kansalaisaloitteeseen pääset tästä.

Suomen Yrittäjien verkkosivuilta voit lukea enemmän siitä, miksi jäseneksi kannattaa liittyä.

LUE MYÖS:

Magnus Sundell haluaa auttaa yrittäjiä haastavien aikojen yli

Lämna ett svar