SOP-Metal växer och satsar – Vasaföretaget har investerat i ny fräsmaskin

Sami Kuntola fräsmaskin
Sami Kuntola.

SOP-Metal har haft bra med jobb under den senaste tiden. ”Företag i energiklustret är våra största kunder”, säger vd:n Sami Kuntola.

Sami Kuntola.
Sami Kuntola.

Metallföretaget och underleverantören SOP-Metal har haft ett bra läge på jobbfronten. Vd:n Sami Kuntola är försiktig med förutsägelser, speciellt inför hösten, men ser ändå att potentialen till fortsatt tillväxt finns.

– Våra största kunder finns i energiklustret och efterfrågan på energilösningar torde öka med tanke på behovet av att ersätta rysk energi, säger Sami Kuntola.

Växer och satsar

SOP-Metals omsättning steg med nästan 40 procent till drygt 11 miljoner euro i fjol. Företaget har samtidigt nyanställt och gjort investeringar i personalstyrkan.

Sami Kuntola
Sami Kuntola, bredvid den nya maskinen.

SOP-Metal investerar även i teknologi och i maskinparken. Den nyaste större anskaffningen, ett bearbetningscenter, som inkluderar en drygt tio meter lång fräsmaskin, körs som bäst igång.

– Investeringen i maskinen ledde samtidigt till layoutförändringar i stora delar av fabriken, säger Sami Kuntola.

Mera komplicerade jobb

Ilpo Nurmi SOP-Metal
Ilpo Nurmi värmer upp metall för att kunna bearbeta det.

SOP-Metals rötter sträcker sig tillbaka till 1993. Företagets verksamhet kördes igång på Strömbergpark-området, inne hos den första kunden ABB.

Underleverantörsjobb tillhörde konceptet från start. Underleverantörsjobben utgör fortfarande kärnan, även om uppdragen som genomförs blivit mera komplicerade och till exempel viss montering tillkommit.

Del av energiklustret

Sami Kuntola SOP-Metal fördelningsskåp
Fördelningsskåpen är en av SOP-Metals egna produkter.

Mycket av jobben som SOP-Metal gör sker för el- och energibranschen. Det kan till exempel handla om tillverkning av olika typer av strömskenor.

Bland företagets kunder i dag hittas till exempel VEO och andra aktörer inom energiklustret. ABB spelar fortfarande också en viktigt roll, vilket till exempel kan illustreras av att SOP-Metal nyligen köpte produkträttigheterna till en av storföretagets produkter.

SOP-Metal tillverkar och saluför även sedan tidigare en del egna produkter, som exempelvis fördelningsskåp.

Flexibilitet styrka

Typiska volymer som SOP-Metal tillverkar rör sig från några få exemplar upp till några hundra. Sami Kuntola säger att just flexibiliteten är en av deras största styrkor.

– Mångsidigheten är en annan av våra styrkor, både när det gäller tillverkningsmetoder och material, säger han.

En rundtur i fabriken visar snabbt att koppar är bland det vanligaste materialet som företaget jobbar med.

– Men vi gör även saker i till exempel aluminium, rostfritt stål och järn, säger Kuntola.

SOP Metal koppar

Huvudsäte i Vasa

SOP-Metal huvudkontor Vasa Runsor
SOP-Metalls huvudkontor och fabrik finns i Runsor.

SOP-Metal har sitt huvudkontor och produktion i Vasa. Inne i fabriken i Runsor hittas även dotterföretaget Ultracuts personal och maskiner. Samarbetet är tätt och Sami Kuntola är vd för båda bolagen.

SOP-Metal sysselsätter cirka 50 personer. Företaget driver mindre enheter i Åbo och i Lappajärvi och har därtill även ett estniskt dotterföretag.

LÄS OCKSÅ:

Vasaföretag gör miljoninvestering – SOP-Metals dotterbolag UltraCut investerar i ny maskin

Lämna ett svar