Smarta sensorer kan förändra världen utan att innehålla batterier, el eller elektronik

Sture Udd UpCode
Sture Udd.

UpCode i Vasa har fått väsentliga beställningar av en ny typ av sensorer. Sensorerna, som kan användas till massvis med olika funktioner, har kanske störst potential inom medicin, hälsovård, logistik och industrin.

Sensorteknologi som fungerar utan elektronik, utan batterier och utan el kan låta lite som science fiction. För UpCode i Vasa är det ändå vardag eftersom det är sensorer som de redan tillverkar och säljer.

Istället för elektronik kan det till exempel handla om ljus, vågrörelser, luftfuktighet eller temperatur som styr sensorerna.

Konkret exempel?

Entreprenören Sture Udd, vd för Upcode, tar ett enkelt exempel för att illustrera vad sensorerna kan användas till. Bolaget har utrustat ölflaskor med etiketter som direkt berättar om ölen är tillräckligt kall eller inte.

– Olika öl smakar bäst vid olika temperaturer, men det här är förstås inte livsviktigt, det går ju att känna på ölen och komma fram till samma sak, säger han och skrattar.

– Men tänk dig att det är frågan om medicin, hälsovård eller någon livsviktig komponent som måste vara en viss temperatur. Insulin bör till exempel förvaras +2 till +8 för att inte förlora verkningsgraden.

Inte bara temperatur

Sensorerna som UpCode utvecklat kan hålla reda på annat än temperatur. De kan till exempel hålla koll på om varan eller produkten kommit i kontakt med något skadligt ämne.

Ett konkret exempel är att föroreningar i luften kan förstöra elektronik. Ett enda litet klistermärke, som UpCode tillverkar, kan berätta om just varan som du håller i handen har utsatts för något som kommer att skada prestandan. Samma sak gäller i högsta grad också livsmedel.

– En sensor kan till exempel berätta om det blivit ett litet hål på köttförpackningen som börjat bilda svavelföreningar, utan att ögat kan se det, säger Sture Udd.

Stor beställning

UpCode, med huvudkontoret i Vasa, har nyligen tagit hem en stor beställning av sensorer. Just dessa sensorer, som tillverkas i Vasa, kan beskrivas som en form av tryckt teknologi.

Undertecknad reporter har sett sensorerna, men de kan av konkurrensskäl inte fotas. Sensorerna det är frågan om är ungefär lika stora som toppen av ett finger och kan hålla reda på om varan de placeras på utsätts för specifika saker.

Beställningen det är frågan om den här gången handlar om tiotusentals sensorer.

Bilder startade det hela

UpCodes historia började 2004 med ett intresse för att koppla bildigenkänning till informationssystem.

– En bild säger mera än tusen ord och döljer ingenting, säger Sture Udd.

En bild säger mera än tusen ord och döljer ingenting.

Redan 2007 hade bolaget skapat ett informationshanteringssystem anpassat för mobiltelefoner. Efter det vidareutvecklades optiskt läsbara koder och sensorer.

UpCode har i dag en imponerande referenslista. Bolaget har till exempel varit med i lösningar som används på Indiens nya ID-kort och i betalningssystem i Asien.

– Finland kunde spara 2 miljarder euro per år på att sluta använda kortbetalning och kortbetalningsterminaler, säger Udd.

– På det här området är Kina, Singapore och många andra långt före Europa, säger han.

Snabb information i bilder

Upcodes innovationer handlar ofta om att koppla ihop olika lösningar, som automation och databehandling. Sture Udd säger att det inte längre räcker med att bara läsa in en kod.

– Det är ofta enorma datamängder som kommer in och det krävs system för att kunna bygga effektiva analysvinklar, säger han.

Bilder och bildserier är ett område där Sture Udd ser en enorm potential. Ett exempel från industrin är en produktionslinje där bilder används för att fånga defekter, i en takt som inget annat medium klarar av.

– Men en bildserie kan likaväl användas för att dokumentera att någon vårdat en åldring, det är lätt att ljuga i text men svårare att få en bild på det, säger han.

Passar bra in i helheten

UpCode är en del av företagshelheten som sorterar under UPC Consulting. Verksamheten passar bra in i helheten, inte minst eftersom ett tryckeri, där sensorer kan tillverkas, ingår.

UpCode är därtill en del av Bock’s Corner Village, dit Wasa Innovation Center också räknas, och hittas i Bockska hörnet i Dragnäsbäck.

 

LÄS OCKSÅ:

Wasa Future Festival 2021 on ohi – tässä parhaimmat artikkelimme

 

Lämna ett svar