Nytänkande med respekt för traditioner – Begravningsbyrå Huhta & Finne kan erbjuda sista vilan i havet

Joakim Sandelin, begravningsbyrå Huhta och finne
Joakim Sandelin.

Kundernas och anhörigas önskemål går alltid först för Begravningsbyrå Huhta & Finne. ”Finns det önskemål och efterfrågan på nya tjänster är det också vårt jobb att försöka tillgodose dem”, säger företagaren Joakim Sandelin.

Begravningsbranschen är mycket traditionell. Joakim Sandelin, företagare på Begravningsbyrå Huhta & Finne i Vasa, säger att det också får vara på det viset, att det alltid är kunderna och de anhörigas önskemål som styr.

– Men finns det nya önskemål från kunderna är det samtidigt vårt ansvar och vår uppgift att fånga upp dem och erbjuda alternativ, säger Joakim Sandelin.

Begravning i havet

Joakim Sandelin, begravningsbyrå Huhta & Finne
Sorg påverkar olika människor på olika sätt. På begravningsbyrån finns många olika böcker om ämnet som erbjuds kunderna.

Ett nytt sådant önskemål, eller egentligen någonting som människor under långa tider redan gjort men som nu efterfrågas igen, är möjligheten att få sin sista vila i havet.

Begravningsbyrå Huhta & Finne har redan tidigare erbjudit kunder att sprida askan till sjöss, men nu blir det möjligt för anhöriga att vara med när det sker.

För ändamålet har begravningsbyrån investerat i en ny båt som kan ta med upp till fem anhöriga på askspridningen eller urnnedläggningen i havet.

Tillåtet med tillstånd

Urna begravning

Joakim Sandelin säger att det råder en vanlig missuppfattning om var det är lagligt att sprida askan efter en kremering. Faktum är ändå att med vattenandelslagets och/eller markägarens tillstånd så finns det många fler alternativ än minneslundar och kyrkogårdar.

Förutom att sprida askan till sjöss, kanske utanför sommarstugan som betytt mycket, går det att göra även på hemgården eller vid skogsskiftet.

Nysatsning även när det gäller gravstenar

Begravningsbyrå Huhta & Finne har skapat en bifirma som heter Vasa Gravsten & Gravering. Företaget har samtidigt gjort en satsning på just det området.

På begravningsbyrån, som ligger på Hovrättsesplanaden 5 i Vasa, har inretts ett skilt rum dedikerat till just graveringar, gravstenar och minnesplaketter.

Företaget erbjuder allt som har med gravstenar och minnesmärken att göra, allt från försäljning av stenar, till att räta upp dem och tvätta av dem.

Joakim Sandelin, begravningsbyrå Huhta & Finne
Joakim Sandelin.

Kunderna är välkomna in när som helst under öppettiderna för att diskutera behov och alternativ. Drop-in-principen gäller också begravningsbyråns övriga verksamhet.

– Ungefär hälften av kunderna brukar ringa och beställa tid, medan hälften bara kommer in, säger Joakim Sandelin.

Fullservicebyrå

Begravningsbyrå Huhta & Finne har verkat i branschen sedan 1983. Företagets rötter hittas i en sammanslagning av två olika byråer, som företagsnamnet också antyder.

Den långa historien gör att många anhöriga besökt byrån tidigare. Därmed finns det också många uppgifter om hur närståendes begravningar gått till.

Joakim Sandelin, begravningsbyrå Huhta & Finne
Joakim Sandelin.

Joakim Sandelin säger att det konkret kan betyda att det finns möjlighet att studera arkiven för att se hur det gick till när mormor gick bort för tio år sedan, ifall det nu var morfars tur.

– Detta kanske för att det finns önskemål att göra på samma sätt eller för att fundera på vad som uppskattades och vad som kan göras annorlunda, säger Joakim Sandelin.

Begravningsbyråns historia är sammanflätad med Blomsterhandel Blom-Finne, som verkar i lokalen bredvid.

– I dag är vi två skilda företag men vi samarbetar mycket och fungerar på många sätt som arbetskamrater, säger Joakim Sandelin.

I dag är vi två skilda företag men vi samarbetar mycket.

Kan sköta hela processen

Begravningsbyrå Huhta & Finne kan sköta om hela processen som rör en begravning, allt från de praktiska bestyren, till minnesstunder och pappersarbete.

Byrån erbjuder också andra typer av tjänster som berör saken, som till exempel att plantera blommor på gravar eller föra ut ljus.

Ung företagare backas upp av erfarenhet

kista fartyg skepp begravning

Joakim Sandelin började som företagare på byrån så sent som 2020. Innan dess hade han jobbat för byrån och också skaffat sig erfarenhet från både kundbetjäning och företagande.

– Det var just kundbetjäningen, att få stå till tjänst, som gjorde att jag fastnade för branschen, säger han.

För stabiliteten i företaget står kanske ändå arbetskollegan och trotjänaren Stig Håkans som jobbat i branschen över 40 år.

– För mig personligen är det också en stor trygghet att ha någon med sig med all den erfarenheten, säger Joakim Sandelin.

 

LÄS OCKSÅ:

Kati Komulainen: ”Arvojen voima”

Lämna ett svar