Yrityksille tarjolla ilmaista opastusta tekoälyyn ja hiilijalanjäljen laskemiseen

Puhujat: Tobias Björkskog, Assari Laitinen, Sanna-Mari Kaakinen, Jussi Mankki, Daniel Asplund, Rauno Saarnio, Tor Stendahl
20. syyskuuta Bock'sin Lato-tilassa järjestettävän tapahtuman puhujat

Yrityksien tulevaisuusloikka -tapahtumassa yrittäjät saavat inspiraatiota ja alkutahdit hiilijalanjäljen laskemiseen ja tekoälyn käyttöönottoon.

Yrityksiä puhuttaa nyt tekoäly ja hiilijalanjäljen laskeminen. Siihen päätelmään tulivat VAMK:n ja Novian asiantuntijat, kun he olivat jututtaneet paljon yrittäjiä ja yritysten edustajia.

VAMK ja Novia haluavat madaltaa yrittäjien kynnystä ottaa tekoäly käyttöön ja aloittaa hiilijalanjäljen laskeminen. Siksi oppilaitokset järjestävät yrityksille suunnatun tapahtuman Vaasassa keskiviikkona 20. syyskuuta.

– Jos yritys on esimerkiksi pohtimassa hiilijalanjäljen laskentaa, hän saa tapahtumasta inspiraatiota ja ajatuksia, miten laskennan voi tehdä, Novian projektipäällikkö Kenneth Nordell kertoo.

Systemaattisella lähestymistavalla jopa mikoyritys voi laskea hiilijalanjälkeä varsin vaivattomasti.

Eroon peikosta

Isoissa yhtiöissä hiilijalanjälkeä lasketaan jo hyvin yleisesti. Isot yhtiöt ovat myös alkaneet vaatia hiilijalanjäljen laskemista alihankkijoilta.

On selvää, että tämä vaatimus valuu jatkuvasti alemmaksi ja aiempaa pienimmille yrityksille.

– Monelle yrittäjälle hiilijalanjäljen laskeminen on iso peikko. Yritämme tapahtumassa osoittaa, että systemaattisella lähestymistavalla jopa mikoyritys voi laskea hiilijalanjälkeä varsin vaivattomasti, Nordell sanoo.

Mikroyrityksellä tarkoitetaan alle kymmenen henkilöä työllistävää itsenäistä yritystä, jonka liikevaihto on enintään kaksi miljoonaa euroa.

Esimerkkejä yrityksistä

Tapahtuman aamupäivä on omistettu hiilijalanjäljen laskemiseen. VAMK:n energia- ja ympäristöteknologiaan erikoistunut lehtori Asseri Laitinen esittelee tapahtuman aluksi mitä osa-alueita hiilijalanjäljen laskemiseen liittyy.

Toisena puhujana on ABB:n vastuullisuusjohtaja Sanna-Mari Kaakinen. Kaakinen kertoo, kuinka ABB:lle hiilijalanjälkeä lasketaan ja millaisia vaatimuksia yhtiön alihankkijoille on.

Viimeisenä puhujana on perävaunuja valmistavan Ekeri Oy:n vastuullisuusjohtaja Daniel Asplund, joka kertoo, kuinka Ekerissä hiilijalanjäljen laskenta on toteutettu.

Alkuun tekoälyssä

Iltapäivällä aiheena on tekoäly ja digitaaliset sovellukset. Puhujien tarkoituksena on alentaa kynnystä tekoälyn käyttöönottoon.

Nordell kertoo, että moni puhuu tekoälystä, mutta yrityksissä ei oikein tiedetä, mitä se käytännössä voisi tarkoittaa omassa toiminnassa.

– Haluamme puhujien kautta esitellä mitä mahdollisuuksia on tällä hetkellä ja mitä mahdollisuuksia on tulevaisuudessa.

Teknologiakonsulttiyhtiö Twodayn Jussi Mankki kertoo esimerkiksi, kuinka tekoälyn voi kouluttaa oman yrityksen datalla ja luoda näin assistentin auttamaan moninaisissa asioissa.

Lounaalla akkuhankepäivitystä

Jos hiilijalanjäljen laskemisesta ja tekoälystä vain toinen aihe kiinnostaa, tapahtumaan voi osallistua myös aamu- tai iltapäivän ajaksi. Nordell suosittelee sellaisessakin tapauksessa osallistumaan myös lounaalle.

Lounaan aikana nimittäin FREYR Batteryn Suomen toimitusjohtaja Tor Stendahl kertoo tuoreimmat kuulumiset Vaasan akkuhankkeesta.

Ja voihan lounaan aikana myös verkostoitua muiden yritysten edustajien kanssa. Kukaties niistä kohtaamisista voi kehkeytyä uusia asiakassuhteita.

MYRSKY – Yritysten muutoskyvykkyys, vihreä siirtymä ja digitalisaatio Länsi-Suomessa

Hankkeen kesto: 1.11.2022 – 31.12.2023

Päätoteuttaja: TAMK

Hankepartnerit: Centria, SeAMK, Turku AMK, VAMK, JAMK, SAMK, Novia

Rahoitus: ESR / REACT-EU-hankkeet rahoitetaan osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
Myrsky projektilogot - VAMK Novia Centria ESR Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 Yritysten muutoskumppanina

 

LUE MYÖS:

VAMK ja Novia etsivät mikro- ja pk-yrityksiä sparrattaviksi – Tavoitteena kasvattaa yrityksiä ja lisätä työllisyyttä

Vastaa