Wasa Future Festival: E-avfall kräver nya affärsmodeller – ”Cirkulär ekonomi är något helt annat än lopptorg”

SwanIT Tuulia Virhiä Wasa Future Festival
Tuulia Virhiä.

Wasa Future Festival rivstartar med temat cirkulär ekonomi. ”E-avfall kräver ändringar i både tankesätt och affärsmodeller”, säger huvudtalare Tuulia Virhiä.

E-avfall, ofta kallat e-waste, är till exempel gamla mobiltelefoner och kasserade bärbara datorer. E-waste är både ett massivt problem och en stor möjligt för världen.

– Globalt sett skapas det 50 miljoner ton e-waste per år, säger VASEKs Kristoffer Jansson, moderator på årets första event på Wasa Future Festival.

Trots att de gamla datorerna och mobiltelefonerna innehåller värdefulla råvaror räknar man med att bara 12,5 procent av e-avfallet i dag blir återvunnet.

Kristoffer Jansson Vasek Wasa Future Festival
Kristoffer Jansson.

Nytänkande behövs

Starteventets huvudtalare Tuulia Virhiä, vd för SwanIT, säger att vi behöver både nytänkande och nya affärsmodeller för att få ordning på e-avfallet. Tuulia Virhiä startade sitt bolag efter att hon med egna ögon sett vad som gruv- och ”återvinnings”-industrin ställer till med i många fattiga områden i världen.

– Europa blir av med sitt e-waste som ”donationer”, säger hon.

Längre livslängd efterfrågas

SwanIT Tuulia Virhiä Wasa Future Festival
Tuulia Virhiä.

Tuulia Virhiä lyfter fram att det i näringslivet i dag inte är ovanligt med tvååriga leasingavtal för mobiltelefoner och treåriga leasingavtal för bärbara datorer.

– Men vad som händer med apparaten efter att avtalet löpt ut frågar man mera sällan efter, säger hon.

Tuulia Virhiä menar att det inte är ovanligt att apparaterna säljs till östländer där de sedan snabbt blir problemavfall.

– Men faktum är att en dator eller telefon kan hålla betydligt längre än ett par år om den bara uppdateras och underhålls, säger hon.

Efter att leasingavtalen löpt ut kunde apparaterna, enligt Virhiä, med fördel få ett nytt liv i till exempel skolor. Tuulia Virhiä säger att det är viktigt att det här ändå sker i Finland för att kunna säkerställa att också återvinningen sker inom landet.

”Lopptorg inget nytt”

Att apparaterna får ett nytt kortvarigt liv utomlands innan de blir problemavfall räcker i alla fall inte, enligt Virhiä. Hon säger att vi ju alltid haft lopptorg och att det visserligen är viktigt men bara en liten del av helheten.

– Cirkulär ekonomi är något helt annat än lopptorg, det gäller att få tillbaka materialet till råmaterial igen, säger hon.

Cirkulär ekonomi är något helt annat än lopptorg.

Nya färdigheter behövs

För att få ordning på problematiken och skapa en mer hållbar industri säger Virhiä att det behövs modiga individer och nytänkande företag.

– Nya färdigheter behövs också, inte bara it-kunnande utan även kemister, kännedom om business, robotik och så vidare, säger hon.

It-säkerheten kan lösas

Att gamla apparater inte har samma it-säkerhet som nya är ibland ett argument som förs fram. Tuulia Virhiä säger att det inte räcker som argument att köpa nytt. Hon menar att säkerhetsrisker sällan beror på apparaternas fysiska ålder utan mera på om de är uppdaterade och används på rätt sätt eller inte.

Ben Bergman, Multitronic Pro, Wasa Future Festival
Ben Bergman.

Nästa talare Ben Bergman, Head of Sales på Multitronic Pro, återknyter till samma tema. Ben Bergman säger att hållbarhetsdiskussionen på många sätt i dag påminner om hur det var när hela diskussionen om it-säkerhet startade.

– Då fanns det kanske en dator på ett ställe att hålla reda på men i dag loggar vi ständigt in på många olika system som alla innehåller kritisk data, säger Ben Bergman.

Både för it-säkerhet och hållbarhet finns det nu mycket att fortlöpande ta i beaktande. Utvecklingen stannar aldrig.

Rätt ”mindset” måste skapas

Ben Bergman, Multitronic Pro, Wasa Future Festival
Ben Bergman.

Ben Bergman menar att det inte räcker med att bara ta en kurs eller gå en workshop för att sedan vara klar med företagets it-säkerhet eller hållbarhetsaspekter.

– Både för it-säkerhet och hållbarhet är det ett visst ”mindset” som måste skapas, det här är frågor som ska funderas på dagligen, säger han.

 

LÄS OCKSÅ:

Wasa Future Festival drar igång – Aktivisten Graça Machel med bland veckans föreläsare

Vastaa