Vasa centrum får gratis WiFi – Multitronic Pro bygger nätet

Mikael Ahlskog, Robert Granholm.

Multitronic Pro bygger som bäst ett avgiftsfritt WiFi-nät till Vasa centrum. Vasaföretaget satsar också hårt för att ligga i framkant när det gäller drönare.

Vasa stad investerar i avgiftsfria nätförbindelser i centrum av Vasa. Alla kommer att få gratis WiFi på utvalda offentliga platser, som till exempel köpcentrum, parker och offentliga byggnader.

Satsningen möjliggörs av ett EU-projekt, WiFi4EU, som stöder byggandet av nätverket med 15 000 euro.

– Det är ett fint initiativ från EU, det är något som alla städer kan nappa på, säger Robert Granholm, vd för Multitronic Pro, som bygger nätverket i Vasa.

Max Jansson.

Max Jansson, vd för Visit Vaasa, ser det som ett bra steg för både invånare i regionen och för turisterna. Inloggningssidan till det trådlösa nätet leder rakt in till Vasaregionens ”Se och upplev”-sidor.

– Vi fick den avgiftsfria WiFi-förbindelsen precis lagom till jul, som en gåva som det lönar sig att använda, säger Max Jansson.

För att komma in på nätet gäller det att söka WiFi-förbindelser i din telefon och välja WIFI4EU bland alternativen. Det tar en till inloggningssidan där du godkänner villkoren och slutligen klickar på ”Anslut”. En del av nätet är uppe redan medan resten byggs ut i vår.

Ingen konkurrent

Stadsbor som bor i centrum kommer förstås också in på det nya WiFi-nätverket. Internetanslutningen i hemmen kommer ändå att behövas och nätet kan knappast ses som en konkurrent till nätverksoperatörerna.

– WiFi-nätverket har en lägre hastighet och användningen är begränsad till 30 minuter, säger Robert Granholm.

Multitronic Pro installerar och upprätthåller teknologin som behövs för att skapa det trådlösa nätet. Nätet är trådlöst i dubbel bemärkelse, eftersom de flesta kablarna också kan beskrivas som trådlösa.

– Det går att säga att vi drar kablar i luften eftersom vi skjuter signaler från en byggnad till en annan och sedan sänder ut nätet från byggnaderna, säger Robert Granholm.

För Multitronic Pro är byggandet av WiFi-nätet i Vasa centrum ingen stor affär. Robert Granholm ser projektet som viktigt av andra skäl.

– Profileringsmässigt är det viktigt för oss, närregionen ligger alltid nära hjärtat och på det här viset kan vi stöda staden, säger han.

Mycket erfarenhet av nätverk

Vasaföretaget Multitronic Pro har mycket erfarenhet av WiFi-nätverk. Som bäst hanterar bolaget 60-70 olika nätverk i hela Finland.

Robert Granholm.

Robert Granholm ser näten som en viktig bit av deras verksamhet. Bolaget jobbar med att göra det så lätt för kunderna som möjligt att sköta sina it-funktioner, allt från att ta ibruk en ny telefon till att se till att datorer och nät fungerar optimalt.

– Vi vill att it ska vara en motor och inte något som begränsar, säger han.

Bland Multitronics kunder finns allt från lokala småföretag till banker, internationella företag och den offentliga sektorn.

Blickar uppåt

Multitronic Pro är ett pionjärföretag när det gäller användningen av drönare, det vill säga obemannade (mindre) luftfarkoster.

Företaget säljer olika typer av drönare och erbjuder också tjänster med drönare.

Drönarna har utvecklats enormt de senaste åren och klarar numera till och med av att flyga i stormväder. Mikael Ahlskog, Solution Consultant på Multitronic Pro, säger att de kan användas i massvis med olika situationer.

Drönare kan användas i massvis med olika situationer.

Drönare kan som exempel utrustas med mycket starka lampor, som kan lysa upp en hel parkeringsplats, med megafoner, kanske för att utrymma ett område, eller med värmesökningskameror.

– Värmesökning kan vara bra vid eftersökningar men också till exempel för att söka värmeläckage.

Drönarnas värmekameror erbjuder värdefull information för räddningspersonal, en drönare tar lätt reda på var det brinner under ett tak. Teknologin kan spara tid och resurser även när det gäller att räkna djur i naturen, som älgar.

Artificiell intelligens

Riktigt intressant blir det när drönarna kopplas ihop med olika lösningar för artificiell intelligens. I bästa fall kan drönarna göra avvägningar redan uppe i luften och ändra sina banor med hjälp av data i realtid.

Drönare används när det gäller att kolla upp elledningar i luften. Multitronic Pro jobbar som bäst till exempel med övervakning och auditering av vindkraftverk.

Robert Granholm.

Med drönare kan man följa en ny park från start och få allt dokumenterat, vilket kan vara bra när man behöver backa bandet och se närmare på något visst arbetsskede.

Färdiga vindkraftverk och master kan också få en översyn av drönare. Bilder och information om till exempel vindkraftsturbiner kan tillsammans med artificiell intelligens förebygga problem och berätta mycket om vilken service som är nödvändig just nu.

Jordbruket är ett område där drönarna sannolikt kommer att vinna mark. Drönare kan flyga igenom stora arealer och analysera grödorna på basen av hur de ser ut.

En drönare av lite större modell kan i dagsläget redan utrustats med en 50-liters tank, vilket tillsammans med ny lagstiftning öppnar möjligheter när det gäller besprutning.

LÄS OCKSÅ:

Så tacklar österbottniska företag coronakrisen – Multitronic Pro öppnar webbshop specialbyggd för att passa företag, stat och kommuner

 

Vastaa