Sundström genomförde strategiskt företagsköp – Rautatieto, med 45 anställda, ingår nu i Sundström-koncernen

Tommy Wikman Sundström Lepplax
Tommy Wikman.

”Vi har de senaste åren gjort betydande investeringar i utrustning för järnvägsbyggnad och den här affären är en naturlig fortsättning på vår verksamhet inom området”, säger Tommy Wikman, vd för Sundström.

Sundström har genomfört ett större företagsköp. Sundström Ab Oy har köpt hela aktiestocken i företaget Rautatieto Oy.

– Det är ett företagsköp som stärker vår position på järnvägsbyggnadsmarknaden, säger Tommy Wikman, vd för Sundström.

Rautatieto har cirka 45 anställda, vilket gör att Sundström-koncernen efter köper sysselsätter ungefär 200 personer.

– För oss var det ett strategiskt företagsköp, säger Tommy Wikman.

Rautatieto fortsätter serva kunder

Företagsaffären, där parterna kommit överens om att inte uppge köpesumman, är redan genomförd. Rautatietos verksamhet fortsätter som normalt men nu som en del av Sundström-koncernen.

Arrangemanget uppges inte inverka på kundförhållanden eller samarbetspartners. Rautatietos personal, kundavtal, maskiner och namn är de samma som förut.

Större helhet ger större muskler

Arto Nivala, styrelseordförande för Rautatieto, säger att den nu förverkligade företagsaffären ger bra förutsättningar att nå målet att gå i täten för digitaliseringen och förnyelsen av järnvägsnätet.

– Som en del av en större helhet kan vi hitta nya innovativa tjänsteformer och kunder, säger Arto Nivala.

– Att vi är en del av stark koncern ger också vår personal en trygghet för framtiden och öppnar nya möjligheter.

Som en del av en större helhet kan vi hitta nya innovativa tjänsteformer.

Specialkompetens för nischer inom järnväg

Rautatieto är grundat 2011 och erbjuder konsultering, planering och projekttjänster inom säkerhets- och elektrifieringsutrustning för järnvägar.

Rautatieto planerar och bygger därtill telekommunikationsnät. Rautatieto har kunskap om så gott som alla trafikkontrollsystem och all övervakningsutrustning som används på de finländska järnvägarna.

– I framtiden kommer det att finnas allt starkare synergier mellan projekttjänster och byggande av telekommunikationsnät inom järnvägssektorn, säger Petri Rönneikkö, vd på Rautatieto.

Österbottniskt företag

Sundström är ett familjeföretag grundat 1966, som haft en bra tillväxt under de senaste åren. Sundströms huvudkontor finns i Lepplax i Pedersöre.

Företaget verkar i infrabranschen inom jordbyggnad, järnvägsbyggnad, asfaltering och krossning. Sundström förverkligar projekt runtom i Finland och hade en omsättning på 82,7 miljoner euro ifjol.

Rautatieto är för tillfället verksamt på fyra orter: huvudkontoret i Uleåborg samt verksamhetspunkter i Riihimäki, Pihtipudas och Vanda.

 

LÄS OCKSÅ:

Sundström ser tillväxtmöjligheter i större projekt utan att glömma de små uppdragsgivarna

Vastaa