Silver Hems boende utvecklas efter efterfrågan – Service och samvaro erbjuds men behöver inte utnyttjas

Tomas Lidman, Niklas Björkman, Silver Hem, Smedsby Stjärna
Tomas Lidman och Niklas Björkman tar en promenad tillsammans.

Silver Hems boende och koncept är byggda för att skapa möjligheter. Smedsby Stjärna som pilotprojekt lyser fram vägen.

Möjligheter men inget tvång. De orden kan kanske sammanfatta den typen av mellantingsboende som Silver Hem erbjuder som både koncept och rent konkret redan i Smedsby.

– En grundtanke är att det ska finnas möjligheter att göra saker tillsammans, att dricka kaffe och träffas, säger Niklas Björkman, vd för Silver Hem.

Nytt hus skapades

Smedsby Stjärna.
Smedsby Stjärna.

Silver Hems pilotsatsning i Smedsby centrum skapade ett nytt hus anpassat till äldre och rörelsehindrade, med både tillgång till service och till den sociala biten.

Möjligheterna är alltså många men det finns samtidigt inget tvång att vara med på aktiviteter eller att köpa service. I samma hus som äldre personer med större servicebehov bor hittas också till exempel studerande och andra som kanske inte har samma behov av tjänsterna.

– Det här är inte ett seniorhus utan ett hus där det bor alla sorters människor som har tillgång till gemensamma aktiviteter, säger Niklas Björkman.

Möjligt både hyra och köpa

Niklas Björkman Silver Hem Smedsby Stjärna
Niklas Björkman.

Även när det gäller boendetypen är det valmöjligheter som gäller. I Smedsby Stjärna, som är arbetsnamnet på huset i Smedsby centrum går det både att köpa eller hyra lägenheterna.

– Alla större bostäder är just nu upptagna men det finns några ettor och tvåor att erbjuda, säger Niklas Björkman.

Boende gillar konceptet

Tomas Lidman var en av de som flyttade in först i huset i Smedsby, när det färdigställdes för cirka 2 år sedan. Tomas Lidman säger att han trivs riktigt bra.

– Samvaron med grannarna är något jag värderar högt, säger Lidman.

Samvaron med grannarna är något jag värderar högt.

Större koncept än ett hus

Smedsby Stjärna finns på Torgvägen i Korsholm, på gångavstånd till affärer och andra typer av service. Silver Hem är ändå ett betydligt bredare koncept än ett enskilt hus och erbjuder sina tjänster till exempelvis kommuner.

– Vi ser tydligt i diskussionen som pågår kring åldringsvården att målsättningarna och prioriteten är att så många som möjligt ska bo hemma och i hemlika förhållanden, och det är precis vad vi kan erbjuda, säger Niklas Björkman.

Flera företag samarbetar

Silver Hem bygger upp sitt samarbete med olika typer av företag. I praktiken kan det till exempel handla om en fotvårdare som besöker boendet, en städare eller andra typer av hemservice- eller hemsjukvårdsaktörer.

Silver Hem samarbetar också med WasaGroup så boenden och hus kan byggas upp från noll, som i Smedsby, eller renoveras från gamla fastigheter. I konceptet ingår också möjligheter till finansiering, så en kommun inte behöver ta hela investeringskostnaden på en gång.

Niklas Björkman tror att olika typer av hybridmodeller kommer att bli vanligare. Med det menar han till exempel att det kan behövas ett bibliotek eller en affärslokal och att man i samband med det kan bygga ett boende.

Mera information och kontaktuppgifter hittas på Silver Hems webbplats silverkodit.fi.

 

LÄS OCKSÅ:

Nytt modernt bostadskoncept lanserat i Vasaregionen – Med passion för detaljer skapas nya topputrustade hem

Vastaa