Pohjanmaan Teollisuus är rätt ställe att få nya kontakter, nätverka och göra affärer

Foto/kuva: Expo Österbottens bildarkiv

Expo Österbottens strategi framåt är tydlig – det är branschevent som gäller för hela slanten. Pohjanmaan Teollisuus-eventet, som bäst tar emot utställningsanmälningar, är det perfekta exemplet.

Pohjanmaan Teollisuus-eventet ordnas den 23-24 november i Botniahallen. Mässarrangören Expo Österbotten satsar stort på eventet, som gått från att vara en dag långt till två och också flyttat plats, från Seinäjoki till Vasaregionen.

– Eventet samlar industrins representanter från tre österbottniska landskap och ger dem en chans att nätverka med varandra och möta inköpare från storföretag, säger Jukka Hakala, vd för Expo Österbotten.

Hållbar utveckling

Hållbar utveckling är det övergripande temat för årets version av Pohjanmaan Teollisuus. I praktiken är det ett så hett tema att det på olika sätt tangerar nästan alla grenar av den österbottniska industrin.

Bland centrala utställningsområden hittas till exempel automation, digitalisering och robotik. Det sätts också fokus på 3D-printning, programvara, maskiner och kontraktstillverkning.

El- och energibranschen starkt framme

Pohjanmaan teolliuus
Foto: Expo Österbottens bildarkiv

Pohjanmaan Teollisuus har ordnats ett par gånger tidigare och redan gjort sig ett namn som ett av de ledande industrieventen i Österbotten. El- och energibranschen har ändå haft en mera undanskymd roll på eventet men flyttar nu fram till rampljuset.

– Vasaregionen är känd för sitt energikluster så det är naturligt att branschen får en mera framträdande roll, säger Jukka Hakala.

Diskussionerna kring energi och energisparande är dessutom livligare än någonsin så tajmingen för det är perfekt.

Arbetskraft och elpriser

Bland de teman som kommer att tas upp på eventet finns brist på komponenter, energi- och elpriser samt arbetskraftsbrist.

– Eventet har en rekryteringsaspekt, där det ingår att studerande från flera olika skolor kommer och hälsar på, säger Jukka Hakala.

Fullspäckat program på scen

På eventets scen, eller egentligen på scenerna, uppträder experter från näringslivet och skolvärlden. Programpunkterna går till exempel in på ny teknologi och förklarar hur den påverkar eller kan påverka österbottnisk industri.

På ”3D-scenen” tas till exempel 3D-printning i både plast och metall upp samt mjukvaran bakom den. Det bjuds på insikter i hur företag, däribland Wärtsilä, redan utnyttjar tekniken.

På ”Digi-scenen” ger företag som Siemens inblick i hur digitala tvillingar kan tas i bruk. Wapices utvecklingsexpert förklarar hur försäljningsprocessen kan digitaliseras.

Datasäkerhetsaspekter behandlas också, till exempel KPMG:s experter ger sin syn på industrins styrsystem och berättar hur det hänger ihop med rapporteringen.

Tydlig strategiändring

Mässbolagen finns bland de finländska företag som drabbats hårdast under pandemitiden. På Expo Österbotten har den utmanande perioden använts väl, bland annat till utveckling av den egna strategin.

Expo Österbotten ser nu att deras tjänster i framtiden speciellt behövs när det gäller branschevent och kommer därför att satsa stenhårt på just dessa.

Jukka Hakala säger att behovet av att träffas inom många olika branscher nu är tydligt.

– På mässor knyts nya kontakter, det finns en chans att verkligen bekanta sig med produkter och tjänster och många affärer görs, säger Jukka Hakala.

På mässor knyts nya kontakter.

Så lätt som möjligt ställa ut

Expo Österbotten har också använt coronatiden till att utveckla och finslipa sina utställningskoncept. Jukka Hakala säger att det nu är lättare än någonsin att komma med och ställa ut.

Mässbolaget erbjuder färdiga paket, exempelvis 2 x 4 meters montrar, där allt som behövs kan ingå.

– För utställaren är det bara att dyka upp med sitt marknadsföringsmaterial, allt annat fixar vi, säger Jukka Hakala.

Finns möjlighet ännu

Försäljningschef Mikael Lindholm (mikael.lindholm@pohjanmaanexpo.fi, 040-138 4606) är rätt person att kontakta för företag och organisationer som vill vara med och ställa ut.

Mikael Lindholm säger att intresset är stort. Speciellt många bokningar började strömma in efter Alihankinta-mässan i Tammerfors, som med full kraft nyligen igen bevisade att mässor och event är ett bra forum för att göra affärer.

– Ännu hinner man anmäla sig till Pohjanmaan Teollisuus som utställare, så välkomna med, säger Mikael Lindholm.

Mikael Lindholm passar också på att bjuda in besökare med intresse för och kopplingar till industrin. Mässan är avgiftsfri för besökare men en förhandsanmälning krävs. Anmälningen görs lättast på www.pohjanmaanteollisuus.fi.

Brett samarbete

Pohjanmaan Teollisuus ordnas av Expo Österbotten. Huvudpartners för eventet är Teknologicentrum Merinova, VASEK och Into Seinäjoki. Bakom eventet ligger ett brett samarbete även med KOSEK, Concordia, Österbottens handelskammare, Etelä-Pohjanmaan kauppakamari, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät, Kust-Österbottens Företagare samt Mellersta Österbottens Företagare.

 

LÄS OCKSÅ:

Pohjanmaan Teollisuus utvidgar till två dagar – Efterlängtat event samlar industriföretag från hela Finland under samma tak