Nainen ja yrittäjä – katse tänne! Kerro pandemiakokemuksistasi ja ole mukana vaikuttamassa tulevaisuuteen

Ann-Sofi Backgren.
Ann-Sofi Backgren.

Uudessa tutkimuksessa tarkoituksena on selvittää, millaista on olla nainen ja yrittäjä. Koronakriisiin pohjautuvaa tutkimusta voidaan hyödyntää valmiuden parantamiseen tulevissakin kriiseissä.

Koronaviruspandemia toi mukanaan yrityksille sekä mahdollisuuksia että haasteita. Tukea oli toki jonkin verran tarjolla, mutta vielä on epäselvää, saavuttiko se avuntarvitsijat.

– Saivatko naisyrittäjät kaipaamansa avun? Entä mitä pandemian jälkeen on tapahtunut? kysyy Ann-Sofi Backgren, joka on mukana asiaa selvittävässä hankkeessa.

Tutkimus käynnissä

Naisyrittäjien selviytymistä korona-ajasta ja pandemian jälkimainingeista selvitetään parhaillaan useassa EU-maassa järjestettävässä digitaalisessa kyselytutkimuksessa. Suomessa tutkimuksesta vastaa Ann-Sofi Backgrenin oma yritys Brand-Sofi.

– Osallistuminen on luottamuksellista. Vastausten avulla kartoitamme kehityssuuntia ja teemme johtopäätöksiä, Ann-Sofi Backgren kertoo.

Sekä pää- että sivutoimisille yrittäjille

Tutkijat haluavat nyt kuulla naisten kokemuksia yrittäjyydestä, eikä sillä ole merkitystä, onko toiminta pää- vai sivutoimista.

– Sivutoimisen yrityksen pyörittäminen on osoittautunut monille naisille erinomaiseksi väyläksi omaan yrittäjyyteen, Ann-Sofi Backgren jatkaa.

Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että naisten ja miesten yrittäjyydessä saattaa olla tiettyjä eroavaisuuksia. Juuri siksi tutkijat keräävät tällä kertaa nimenomaan naisten kokemuksia aiheesta.

– Eroja voi olla esimerkiksi siinä, mikä koetaan ihanteelliseksi työn ja perhe-elämän väliseksi tasapainoksi, Backgren täsmentää.

Tuet suunniteltu miehiä ajatellen?

Monessa suhteessa yhteiskunnan normi on mies ja miehen näkökulma. Laajennettuna tämä saattaa tarkoittaa myös sitä, että korona-aikaan yrityksille ja yrittäjille vauhdilla kehitetyt tukitoimet eivät soveltuneetkaan kaikille yhtä hyvin.

– Ehkä naisyrittäjät kaipaavat toisenlaista tukea tai osaamisen kehittämiseen tähtäävää apua kriisistä toipuakseen, Ann-Sofi Backgren pohtii.

Nähtäväksi jää, pitääkö hänen arvionsa paikkansa.

– On tärkeää saada paljon vastauksia, jotta pystymme vetämään oikeat johtopäätökset, Backgren sanoo.

Uudet kriisit eivät poissuljettuja

Koronaviruspandemia on vain yksi yrittäjiä viime vuosina koetelleista kriiseistä. Korona-aallon jälkeen ylitsemme vyöryi sekä energiakriisi että geopoliittinen kriisi.

– Maailma muuttuu. Emme jatkossakaan voi välttyä kriiseiltä, jotka vaativat varautumista uuteen tilanteeseen, Ann-Sofi Backgren muistuttaa.

Käynnissä olevan selvityksen tuloksia täydentävät erilaiset tutkimukset ja asiantuntijahaastattelut. Kokonaisuudesta laaditaan lopuksi uusi tutkimusraportti, jolla on merkitystä niin kansallisella kuin EU:n tasolla esimerkiksi silloin, kun suunnitellaan uusia, yrittäjille suunnattuja tukiohjelmia.

 

LUE MYÖS:

Peter Höglund Mustasaaren juhlavuosiluennolla: ”Yrittäjyys ei ole mahdotonta, mutta vaikeaa”

Vastaa