Kvinna och företagare – se hit! Nu finns chans berätta om hur du upplevt pandemin för att kunna påverka framtiden

Ann-Sofi Backgren.
Ann-Sofi Backgren.

En undersökning vill ta reda på hur det är att vara kvinna och företagare. Med coronakrisen som avstamp så kan forskningen användas för att öka motståndskraften vid framtida kriser.

Coronapandemin skapade möjligheter och utmaningar för företag. En del stöd och support fanns att tillgå, men om det nådde fram till de kvinnliga företagare som behövde det är oklart.

– Fick kvinnliga entreprenörer det stöd som de behövde, och vad har hänt efter det? frågar Ann-Sofi Backgren, som nu är delaktig i ett projekt som ska ta reda på just detta.

Fick kvinnliga entreprenörer det stöd som de behövde?

Undersökning på gång

För att få reda på hur kvinnor som är företagare tacklat coronatiden och tiden därefter ordnas som bäst en digital enkätundersökning i flera olika EU-länder. Ann-Sofi Backgren, genom sitt företag Brand-Sofi, ansvarar för svaren i Finland.

– Att medverka är konfidentiellt, vi använder svaren för att kunna avläsa trender och dra slutsatser, säger Ann-Sofi Backgren.

Hel- eller deltid spelar ingen roll

Forskarna är speciellt ute efter just kvinnornas upplevelser av sitt företagande, vare sig det varit eller är på deltid eller heltid.

– Deltidsföretagande har visat sig vara en bra väg för många kvinnor in i ett eget företagande, säger Ann-Sofi Backgren.

Att forskarna den här gången är ute efter kvinnornas upplevelser beror till exempel på att tidigare forskning visat att det kan finnas skillnader mellan män och kvinnors företagande.

– Den ideala balansen mellan familjeliv och företagande kan till exempel vara annorlunda, säger Backgren.

Stöd byggda för män?

Normen i samhället är på många områden en man och det manliga. I förlängningen kanske det här också betyder att stödåtgärderna till företag och företagare, som snabbt utvecklades under coronatiden, kanske inte passade alla lika bra.

– Kanske det är så att kvinnliga företagare behöver andra typer av stöd eller kompetensutveckling för att komma vidare efter en kris, spekulerar Ann-Sofi Backgren.

Om det är på det viset återstår ändå att se.

– Det är viktigt att vi får många svar, så vi kan dra rätt slutsatser, säger Ann-Sofi Backgren.

Fler kriser inte uteslutna

Den här frågan är viktig eftersom covid-krisen bara är en av många kriser som drabbat företagare på sistone. Efter det har vi sett både en energikris och en geopolitisk kris.

– Världen förändras, och inget tyder väl på att det inte skulle komma flera kriser där beredskap också behövs, säger Ann-Sofi Backgren.

Resultaten från den nya undersökningen byggs ut med forskning och expertintervjuer. Av helheten skapas sedan en ny forskningsrapport som blir viktig på både nationell- och EU-nivå, bland annat när nya program som stöder företagande ska utvecklas.

 

LÄS OCKSÅ:

PPLE – The People Company jobbar med individer – “Arbetskraft är ingen grå massa”

Lämna ett svar