Kylteknik Vasa Ab drar igång sin verksamhet – Stor efterfrågan på luftvärmepumpar

Benny Mörk Acosta Group VVS Värmeteknik Vasa
Benny Mörk.

Acosta Groups verksamhet för kylteknik får ett eget dotterbolag. Stigande elpriser har samtidigt gjort luftvärmepumpar attraktivare än någonsin.

Acosta Group är en ny koncern med Vasa som hemort och målet att bli en heltäckande partner inom husteknik.

– Det här betyder att vi vill erbjuda både VVS, kylteknik, värmeteknik, elinstallationer och VVSE-planering, säger Benny Mörk, vd för Acosta Group.

Börjar inte från noll

Benny Mörk Acosta Group VVS Värmeteknik Vasa
Benny Mörk.

Den nya bolagsgruppen, grundad 2021, börjar långt ifrån noll. Koncernen har redan en bra grund att stå på genom dotterföretaget VVS & Värmetekniks etablerade verksamhet.

VVS & Värmeteknik grundades 2017 och har sedan dess växt kraftigt. Dotterföretaget har en omsättning på cirka 3 miljoner euro. I september sysselsatte bolaget redan 22 anställda.

Kyltekniken får eget bolag

Benny Mörk Acosta Group VVS Värmeteknik Vasa
Benny Mörk.

Den första oktober kör Acosta Group igång sin kylteknikverksamhet som en skild enhet. Dotterföretaget Kylmätekniikka Vaasa (Kylteknik Vasa Ab) kommer direkt i full igång genom att några anställda från VVS & Värmeteknik flyttar över.

Ett team bestående av enhetschef Roland Westerback, servicechef Jaakko Salo och två kylmontörer, ska se till att allt som har med service och hantering av kylmedier fungerar.

– Målet är en 20-procentig tillväxt för kyltekniken, liksom för alla våra olika enheter, säger Benny Mörk.

Luftvärmepumpar går åt

Luftvärmepumpar är en teknologi som används både för att kyla ner, för att värma upp och för att spara energi. Luftvärmepumpar och service av dem är något som Acosta Groups dotterföretag jobbat mycket med.

Benny Mörk, som själv också jobbar med försäljning av luftvärmepumpar, säger att efterfrågan på pumparna varit speciellt hög under den senaste tiden.

– I somras skaffade många luftvärmepumpar för att kyla ner och nu på hösten för att spara energi, säger Benny Mörk.

Acosta Groups dotterföretag har varit förutseende och köpt luftvärmepumpar på lager. Benny Mörk säger att det betyder att det alltså finns möjlighet att få en installerad innan vintern.

I somras skaffade många luftvärmepumpar för att kyla ner och nu på hösten för att spara energi.

El och planering näst på tur

Acosta Group planerar att också köra igång skilda enheter för verksamheten som berör elteknik och för den som handlar om VVSE-planering.

Bolagsgruppen är öppen för olika typer av arrangemang där till exempel en företagare är med som delägare och drivkraft. Dörren är också öppen för att köpa upp verksamheter och den vägen få med sig nyckelpersoner.

– På elsidan har vi till exempel haft flera förhandlingar men inte kommit i mål, säger Benny Mörk.

Nu just är Acosta Group starka i Vasaregionen men etablering på ett par orter till finns också i framtidsplanerna.

Huvudkontoret finns i Stenhaga i Vasa. Mera information och kontaktuppgifter till företaget hittas på webbplatsen www.vvsvarme.fi.

 

LÄS OCKSÅ:

VVS & Värmeteknik Vasa Ab köper annat Vasaföretag – Stärker sin position som expert på kylservice

Vastaa