Österbottniska Hyfer Foods Co bygger upp en egen odling och svampfabrik i Gamla Vasa.
Hyfer Foods första testparti av svampar är klara. Gourmetsvamparna har odlats inomhus i Gamla Vasa, i växthus uppbyggda inne i en byggnad vid Campus Kungsgården.
– Det första testpartiet blev cirka 30 kilogram, supergoda svampar som har fått bra respons, säger Jan Lindholm, operativ chef på Hyfer Foods Co.
Jan Lindholm är tillsammans med vd Martin Sundvik huvudägare av företaget. Med som delägare och i startgänget hittas också en del av deras familjemedlemmar samt Näckrosgårdens Robin Libäck och Michelle Ferm-Libäck, som kommer in med lång erfarenhet av svampodling.
– Tanken var först att Näckrosgårdens experter bara skulle konsultera oss men det visade sig att vi alla var på samma våglängd, så det blev ett bredare samarbete där vi också tillverkar deras svampodlingskit, säger Martin Sundvik.
Startade med ett svampkit
Martin Sundvik kläckte idén till den nystartade företagsverksamheten. Martin Sundvik hade själv fått ett svampkit i present och blev efter skörden begeistrad av både smak och textur på gourmetsvampen, som i det fallet var Lion’s Mane. Fascinationen ledde till att han började läsa på om svampen.
– Det visade sig snabbt att Lion’s Mane inte heller bara är en god och trendig svamp utan även mycket hälsosam, säger Martin Sundvik.
Den ursprungliga affärsidén, som ännu är tanken på lite längre sikt, är att inte bara sälja svamp som sådan utan även börja sälja färdiga produkter av svamparna.
– Först ska vi bara köra upp grundverksamheten, säger Sundvik.
Färsk svamp till salu
Hyfer Foods Co startar upp sin fabrik och odlingar i en 230 kvadratmeter stor lokal. Redan i den lokalen och med nuvarande utrustning finns kapacitet att komma upp till produktion av ett par hundra kilogram svamp i veckan.
Företaget har kapacitet att odla en lång rad olika gourmetsvampar men fokus till start kommer att ligga på Lion’s Mane och olika ostronskvilingar.

Både för privatpersoner och företag
Hyfer Foods Co söker som bäst samarbeten med olika restauranger och företag. Svamparna kommer också att säljas via en eller flera utvalda specialaffärer, där också privatpersoner kan köpa dem.
Både Lindholm och Sundvik lyfter fram att det är viktigt för dem att verksamheten är hållbar. Svampodlingen kräver minimalt med vatten och väldigt lite naturresurser. Företaget använder inte heller några bekämpningsmedel.
– Att hålla det rent och sterilt är däremot viktigt, inga bakterier får kontaminera svampen, säger Jan Lindholm.

Hyfer Foods Co verksamhet körs som bäst upp på sidan om andra verksamheter. Tanken är att Martin Sundvik blir företagets första heltidsanställda direkt ekonomin för uppstartsföretaget så tillåter. Jan Lindholm fortsätter däremot med sitt företag Nallebjörn, som erbjuder grafiska tjänster.
– För mig passar det bra att jobba med grafik på dagen och detta på kvällen och helger, säger Jan Lindholm.
Kontaktuppgifter till företaget hittas på deras webbplats hyferfoods.fi.
LÄS OCKSÅ: