ABB gör miljoninvestering i Vasa – Ny produktionslinje testkörs som bäst

Riikka Siimesvaara. ABB
Riikka Siimesvaara.

ABB har satsat 3,5 miljoner euro i en ny produktionslinje. Investeringen är en del av en större pågående satsning.

Tero Talvitie, Pekka Tiitinen. ABB
Tero Talvitie, Pekka Tiitinen.

ABB:s brytarefabrik i Strömberg Park i Vasa kan stoltsera med en till ultramodern produktionslinje. Linjen, som är mycket automatiserad, testkörs som bäst.

– Det är automatisering och investering det handlar om, men i bakgrunden finns ännu större saker, det är att våra gröna värderingar driver utvecklingen, säger Tero Talvitie, den lokala enhetsledaren för ABB Smart Power.

Så här ser linjen ut.

Ny produkt

Den nya linjen kan tillverka en ny form av brytare, OTDC, utvecklad i Vasa. Brytaren är effektivare, mindre och vädertåligare än sina föregångare.

Speciellt värt att notera med den nya produkten är att det är de gröna värderingarna som styrt produktutvecklingen.

Brytaren har från början till slut planerats på ett sådant sätt så att dess miljöpåverkan blir så liten som möjlig. Det gäller själva tillverkningen av brytaren men också användningen av den och i den mån det är möjligt återanvändningen.

Snart massproduktion på gång

Den nya produktionslinjen testkörs som bäst. Redan vid årsskiftet kommer massproduktionen att vara i full gång. Över 300 000 brytare kan tillverkas per år.

Just den här brytaren passar bra att användas till exempel vid solkraftverk och till energilagringssystem. Den nya linjen kan också användas till att tillverka andra av ABB:s produkter.

Linjen skapar jobb

Den nya produktionslinjen kommer att sysselsätta åtta personer. Riikka Siimesvaara och Kaisa Kuivasmäki är två av dem.

– Det här är ett riktigt intressant jobb, säger Kaisa Kuivasmäki, som snart jobbat 4 år på ABB.

– Linjen har kommit väldigt bra igång, säger Riikka Siimesvaara, som också redan har 3,5 års erfarenhet på ABB.

Vd:n kommer med flera goda besked

Pekka Tiitinen ABB
Pekka Tiitinen.

Fabriken på Formarevägen tillverkar sedan tidigare många olika brytare, allt från produkter i tändsticksaskstorlek upp till ett par hundra kilogram. Den nya brytaren placerar sig någonstans däremellan.

Pekka Tiitinen, ABB Finlands vd som också är på plats för att berätta om nyinvesteringen, säger att priserna på produkterna som tillverkas i fabriken varierar från några tiolappar upp till tiotusentals euro.

Pekka Tiitinen säger att det är automatiseringsgraden och kunskapsnivån som gör att ABB över huvud taget kan tillverka konkurrenskraftiga produkter i Vasa.

– Den här fabriken i Vasa är ett bra exempel på hur man kan använda automation på ett effektivt sätt, säger han.

Pekka Tiitinen avslöjar samtidigt att det är flera investeringar på gång till just den här fabriken. Över tio miljoner euro kommer att satsas där inom de närmaste åren, just på robotar, automatisering och kompetensbyggande.

ABB har som bäst cirka 1500 anställda i Vasa.

 

LÄS OCKSÅ:

Suomalainen insinöörityöpalkinto ABB:n Azipodille – ABB lahjoittaa palkinnon edelleen Itämeren pelastamiseksi

Vastaa