Listautumista suunnitteleva Nordic Lights aikoo laajentaa – ”Olemme kartoittaneet erilaisia mahdollisuuksia”

Raskaiden työkoneiden valaistusratkaisujen kehittäjä ja valmistaja Nordic Lights aikoo kasvaa nopeasti ja kannattavasti. Yhtiön toimitusjohtaja Tom Nordström kertoo yhtiön jo kartoittaneen erilaisia ostokohteita.

Pietarsaarelainen Nordic Lights aikoo jatkaa vahvaa kasvua. Sitä varten yhtiö aikoo hyvin todennäköisesti listautua First Northiin.

Sitäkin on jo tarkkaan mietitty, mihin listautumista saatuja varoja voitaisiin käyttää. Yksi käyttökohde on toiminnan laajentaminen yrityksiä ostamalla.

– Olemme kartoittaneet erilaisia vaihtoehtoja. Markkina on aika pirstaloitunut eli toimijoita on paljon. Tunnemme markkinat hyvin ja näemme hyviä mahdollisuuksia tehdä yritysostoja, toimitusjohtaja Tom Nordström kertoo Vaasa Insiderille.

Nordström näkee laajentamismahdollisuuksia sekä uusissa tuotekategorioissa että uusissa markkinoissa. Molemmissa laajentumissuunnissa yritysostot voisivat olla hyvä vaihtoehto.

– Jos haluamme laajentaa uusiin loppukäyttäjäsegmentteihin, niin tarvitsisimme paljon aikaa, jos tekisimme kaiken alusta asti itse.

– Maantieteellisesti on myös mahdollisuuksia kasvaa yritysostojen avulla. Olemme tunnistaneet, että joillain markkinoilla voisimme toimia vielä paremmin, jos meillä olisi vahvempi paikallinen organisaatio.

Pitkä historia

Tom Nordström. Kuvaaja: Anders Eklund

Nordic Lightsin historia on pitkä, vaikka yhtiö on toiminut nykymuodossa vasta viime vuoden syyskuusta. Yhtiö tunnettiin aiemmin nimellä Herrman AB. Tästä yrityksestä eriytettiin pyöräkomponenttien valmistus uuteen yhtiöön Herrmans Bike Components.

Nordström kertoo, että lamppuja yhtiössä on valmistettu jo 30 vuotta. Strategisesti yhtiö otti tärkeän askeleen noin 15 vuotta sitten, kun led-valaisimet olivat vielä tekemässä tuloaan.

– Lähdimme eturintamassa kehittämään led-valaisimia. Silloin se oli aika kallis teknologia, jota käytettiin yleensä erittäin vaativissa olosuhteissa esimerkiksi kaivosalalla.

Nordström kertoo, että noin 7-8 vuotta sitten yhtiössä päätettiin alkaa suunnitella led-valaisimia, jotka olisivat hinnoiltaan kilpailukykyisiä myös muissa työkoneissa.

Nykyisin komponenttien hinnat ovat laskeneet niin paljon, että led-valot ovat jo selvästi yleisempiä koneiden työvaloissa. Nordström kertoo, että nykyisin reilu 20 prosenttia työvaloista on halogeenivalaisimia. Ajovaloissa enemmistö on edelleen halogeeneja.

– Meillä on siis hyvät mahdollisuudet kasvaa teknologian yleistyessä.

Tavoitteena kannattava kasvu

Nordic Lightsilla on takanaan kovat kasvun vuodet. Vuonna 2021 valaisinliiketoiminnan liikevaihto kasvoi noin 52 prosenttia 66 miljoonaan euroon ja henkilöstömäärä 85 henkilöllä 275 henkilöön.

Tämän vuoden tammi-maaliskuussa yhtiön liikevaihto kasvoi 60 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna ja henkilöstömäärä kasvoi jo 301 henkilöön.

Yhtiö aikoo kasvattaa liikevaihtoaan orgaanisesti keskimäärin yli 10 prosenttia vuosittain. Kannattavuuden yhtiö aikoo pitää kovalla tasolla, sillä yhtiö tavoittelee EBITA-liikevoiton marginaalin pitämistä yli 18 prosentissa.

EBITA tarkoittaa yhtiön liiketoimminan liikevoittoa, josta ei ole poistettu yrityshankintoihin liittyviä aineettomiä hyödykkeitä. Nykyisin moni pörssiyhtiö ilmaisee kannattavuuttaan EBITA-marginaalilla.

Aina pitää kehittää omaa toimintaa, jotta pysymme kilpailukykyisenä

Kasvu vaatii myös tehokkuutta

Nordström kertoo, että kannattavuuden pitäminen hyvällä tasolla vaatii monien asioiden onnistumista. Yhtiön pitää pystyä neuvottelemaan hinnoista jatkuvasti, löytää mahdollisesti uusia toimittajia sekä tehostaa omaa toimintaa.

– Aina pitää kehittää omaa toimintaa, jotta pysymme kilpailukykyisenä.

Nordström kertoo, että yhtiö on investoinut Suomessa paljon tuotannon automatisointiin. Tämä muuttaa myös työntekijöiden osaamistarvetta.

– Edelleen meillä on aika paljon manuaalista kokoonpanoa, mutta tuotannossa tarvitsemme myös työntekijöitä, jotka osaavat hoitaa robottisoluja.

Tehtaan laajennus suunnitteilla

Nordic Lights aikoo todennäköisesti pian myös rakentaa uuden tehdastilan nykyisten tilojen yhteyteen. Yhtiöllä on jo siihen rakennuslupa.

– Tällä hetkellä sitä suunnitellaan. Meillä ei ole mitään akuuttia tarvetta, ja koska rakennusalan tilanne on aika haastava raaka-aineiden hintojen noustua, niin odotamme vähän.

Nordström arvioi, että uuden tuotantotilan rakentaminen voisi alkaa vuoden sisällä.

Ankkurisijoittajat varmistamassa

Nordic Lightsin listautumisen kiinnostusta takaavat ankkurisijoittajat. Yhtiö nimittäin kertoi tavoittelevansa listautumisella noin 15 miljoonan euron bruttovaroja. Ankkurisijoittajt ovat sitoutuneet merkitsemään osakkeita yhteensä 15 miljoonalla eurolla.

Toisin sanoen, listautumisen toteutuminen vaatii vain maltillisen kiinnostuksen yksityissijoittajilta.

Ankkurisijoittajien sitoumuksilla yhtiö haluaa välttää sen, että osakkeen arvo romahtaisi listautumisen jälkeen. Viime vuonna listautumismarkkina kävi kuumana ja kun tänä vuonna osakkeet ovat kautta linjan tulleet alas, monien listautuneiden yhtiöiden osakkeet ovat painuneet selvästi alle merkintähintojen.

Yksityissijoittajia yhtiö kuitenkin haluaa mukaan. Se takaa osakkeen likviditeetin eli sen, että sillä tehdään kauppaa. Silloin osekkeen arvo on vakaampi.

Ensi viikon tiistaina Nordic Lights järjestää yhtiöesittelyn, jolloin yhtiö kertoo tarkemmin kasvusuunnitelmistaan. Nordström arvioi, että listautumisen tarkemmista yksityiskohdista tiedotetaan lähiviikkoina.

 

LUE MYÖS:

Vaasaan kaksoisvoitto sijoittajaviestinnässä – Mallia otettiin parhailta

Vastaa