LähiTapiolan asiantuntijat: ”Rahastosäästäminen lahjana voi olla rahaa arvokkaampi”

Ville Kauppinen, Minna Jeronen, LokalTapiola Kapitalförvaltning, Lähitapiola
Ville Kauppinen, Minna Jeronen.

Rahastosäästäminen voi olla hyvä joululahja esimerkiksi lapsille ja nuorille. ”Se on lahja, jonka arvo voi kasvaa ja joka samalla antaa hyvän tilaisuuden puhua säästämisestä ja sijoittamisesta”, Minna Jeronen ja Ville Kauppinen sanovat.

Rahasto-osuudet voivat olla mainio joululahja, joka osoittautuu arvokkaammaksi kuin itse rahamäärä. Näin sanovat LähiTapiola Varainhoidon asiakkuusjohtajat Minna Jeronen ja Ville Kauppinen.

– Lapsille ja nuorille rahasto-osuuksien lahjoittaminen voi herättää tervettä, koko elämän pituista, kiinnostusta säästämiseen ja sijoittamiseen, Minna Jeronen sanoo.

Tilaisuus puhua rahasta

Asiantuntijat neuvovat lahjan antajaa juttelemaan lapsen tai nuoren kanssa ja selittämään, mistä on kyse.

– Nämä voi olla hyviä keskusteluja, joissa esitellään sekä säästämistä että sijoittamista, Minna Jeronen huomauttaa.

Vaikka lahjan antaja ei itse tuntisikaan sijoitusmaailmaa kovin hyvin, tämä ei ole mikään ehdoton este.

– Se voi olla hyvä tilaisuus oppia lisää ja ehkä jopa löytää yhteinen kiinnostuksen kohde, Jeronen lisää.

Säästämisen todellisuudet selviävät

Ville Kauppinen lisää, että keskustelu rahastosäästämisestä aikuisen kanssa voi myös antaa lapselle tai nuorelle tarkemman ja monipuolisemman kuvan säästämisestä. Hän kertoo, että sosiaalinen media tarjoaa jatkuvasti nuorille mielikuvia helposta rahasta, nopeista buumeista ja erilaisista kryptovaluutoista.

– Usein kyse on enemmänkin rahalla pelaamisesta kuin säästämisestä, Kauppinen sanoo.

Voi kasvaa suureksi

Ville Kauppinen korostaa kuitenkin, että pitkäaikainen rahastosäästäminen voi ajan mukaan kasvattaa pääomaa merkittävästi. Verkosta löytyy säästölaskureita, joiden avulla voi laskea, minkälaista tuottoa erikokoiset sijoitukset voivat tuoda valitun ajanjakson jälkeen.

– Rahastoja on monenlaisia, ja se, kuinka suuren riskin säästäjä haluaa rahoillaan ottaa, on yksilöllistä, Kauppinen sanoo.

Säästäminen toimii verkossakin

LähiTapiolalla digitaaliset ratkaisut helpottavat rahastosäästämistä. Säästämisen voi aloittaa käden käänteessä kirjautumalla pankkitunnuksilla lahitapiola.fi -sivustolle.

– Tarjoamme sijoitusratkaisuja, jotka sopivat kaikille iästä riippumatta, Ville Kauppinen sanoo.

Pienelläkin summalla voi aloittaa

Sijoituksen summa voi vaihdella paljonkin. Jo muutama kymppi riittää alkuun. Säästötilin avaamiseen lapselle tarvitaan molempien vanhempien suostumus. Kun lupa on myönnetty, muutkin, kuten sukulaiset ja kummit, voivat osallistua säästämiseen.

Jos kyse on pienemmistä summista, voidaan välttyä lahjaverolta. Jos sama henkilö lahjoittaa kolmen vuoden aikana 5000 euroa tai enemmän, lahjaveroa on kuitenkin maksettava.

Monipuoliset sijoituskohteet

Omien sijoitusrahastojen lisäksi LähiTapiola tarjoaa myös rahastoja Seligson & Co Rahastoyhtiöltä, jonka LähiTapiola-ryhmä osti vuonna 2020. On myös hyvä mainita, että monet näistä rahastoista painottavat niin sanottuja ESG-kriteereitä, kuten vastuullisuutta ja kestävyyttä.

 

LUE MYÖS:

LähiTapiola Pohjanmaan asiantuntijat: Vapaaehtoinen eläkevakuutus suojaa ja kannustaa

Vastaa