Hitachi Energyllä uusi kokoonpanolinja käyttöön Vaasassa – ”Muuntaja mahdollistaa puhtaan energiatulevaisuuden”

Hitachi Energy uutisoi keväällä 2020 investoivansa uuteen kokoonpanolinjaan Vaasan muuntajatehtaalla. Uusi linja on nyt otettu käyttöön, ja linjainvestoinnin yhteydessä myös tehdastilojen käyttöä laajennettiin Strömberg Parkissa.

Hitachi Energy Finlandin liiketoimintajohtaja Toni Koskisen mukaan kyseessä on merkittävin investointi muuntajatuotantoon viimeisen 15 vuoden ajalta.

– Energiamurroksen ja vihreän siirtymän myötä myös muuntajien kysyntä kasvaa sekä Suomessa että kansainvälisesti. Investointi vahvistaa kykyämme vastata markkinoiden tarpeisiin, toteaa Koskinen.

Toni Koskinen
Hitachi Energy Finlandin liiketoimintajohtaja Toni Koskisen mukaan kyseessä on merkittävin investointi muuntajatuotantoon viimeisen 15 vuoden ajalta. KUVA: Hitachi Energy

Sähköinen kivijalka

Hitachi Energy on kehittänyt Suomessa muuntajia jo 1890-luvulta lähtien, ja Vaasassa yhtiö valmistaa erikoismuuntajia vaativiin kohteisiin, kuten tuulivoimaan. Vaasasta kotimaahan ja vientiin toimitetut muuntajat varmistavat tuulisähkön jo useisiin miljooniin kotitalouksiin.

– Vaasan tehtaallamme näkyvät toimitukset erityisesti merituulivoimaan, jolla on Suomessakin suuret mahdollisuudet maatuulivoiman lisäksi. Kysyntä kasvaa muillakin aloilla, sillä uuden puhtaan energiajärjestelmän kivijalka on sähkössä, ja uutta infraa rakennetaan kautta linjan, kertoo Koskinen.

Kestävää, puhdasta energiatulevaisuutta tukee Koskisen mukaan myös itsessään muuntajatuotanto sekä muuntajien teknologinen kehitys.

– Uusi linjainvestointi, uudet uunit ja laitteistot ovat kertaluokkaa energiatehokkaampia kuin aiemmin. Myös biohajoavan eristysnesteen käyttö muuntajissa on yleistynyt valtavasti viime vuosina, ja muuntajat ovat entistä vähempihäviöisiäkin, sillä sydänmateriaalitkin ovat kehittyneet merkittävästi.

Alallamme osaamisvaatimukset ovat korkeat ja tarvitaan ehdottomasti kädentaitoja.

Korkeat osaamisvaatimukset

Hitachi Energy työllistää maailmanlaajuisesti 38 000 henkilöä, joista Vaasassa työskentelee tällä hetkellä noin 450. Linjainvestoinnin yhteydessä yhtiö on hiljattain rekrytoinut Vaasaan uusia muuntajatuotannon ammattilaisia, kymmenen tuotannon työntekijää ja kymmenen toimihenkilöä.

– Tuotannon rekrytoinneissa olemme käyttäneet paljon oppisopimuskoulutusta. Se antaa tekijöille hyvän mahdollisuuden oppia ja perehtyä rauhassa teoriaan ja käytäntöön alallamme, jossa osaamisvaatimukset ovat korkeat ja tarvitaan ehdottomasti kädentaitoja, sanoo Koskinen.

– Vankan ammattitaidon lisäksi erilaisten tietojärjestelmien hallinta on tänä päivänä keskeistä. Viime vuosina on vahvasti näkynyt sekin, että toimintaympäristömme kansainvälistyy yhä enemmän, mikä myös vaikuttaa tärkeisiin työelämätaitoihin, hän lisää.

LUE MYÖS:

Flygande start för nytt rekryteringsbolag – The People Company kopplar ihop arbetstagare och arbetsgivare

Vastaa