Jenni Parpala: ”Sumea vuosi nro 3”

Jenni Parpala

Kirjoittaja Jenni Parpala on Vaasan Yrittäjien puheenjohtaja.

Puhelimeeni kilahtaa aamulla viesti, tarvitaan kaksi paria kenkiä, toiset äidille toiset lapselle. Kotini pienet kengät lähtivät jo pari viikkoa sitten Ukrainaan, joten laitan viestiä yrittäjien wa-ryhmään ja Vaasan Puskaradioon. Tunnin kuluttua kengät ovat järjestyneet.

Pienenä tyttönä luin lastenkirjaa, mikä kertoi evakkojunasta ja siellä matkustavasta tytöstä. Kirja oli surullinen, mutta toisaalta satua minulle. En olisi ikinä uskonut, että se satu käy toteen minun elinaikanani Euroopassa.

”Yrittäjägallupin vastaajista 37 prosenttia kertoo olevansa valmis ukrainalaisten palkkaamiseen. Yli 20 henkilöä työllistävissä peräti 79 prosentilla on valmius palkata.”

"We are with Ukraine" - EK, KK, PL, SY

Ote on tuoreimmasta kyselystä, minkä Suomen Yrittäjät julkaisivat viime viikolla. On sanomattakin selvää, että yrittäjien ajatukset ovat Ukrainalaisten puolella ja auttamishalu on korkea.

Me Vaasan Yrittäjissä haluamme kantaa oman vastuumme ja tarjoamme laajat verkostomme käyttöön apua tarvitseville. Onpa kyse sitten työpaikoista tai talvikengistä: we stand with Ukraine.

Yritysten kannalta aivan oleellista on, että toimintaympäristömme on vakaa. Tästä syystä ei tule yllätyksenä, että kaksi kolmasosaa yrittäjistä kannattaa Natoon liittymistä. Yle julkaisi 14.3. tutkimuksen, jonka mukaan 62 prosenttia vastanneista kannatti Natoon menemistä.

Paine Arkadianmäkeä kohtaan kasvaa oikeutetusti. Työrauhaa on turha pyytää niin kauan, kun Venäjä tappaa lapsia ja äitejä Ukrainassa.

Yrittäjien yksi tärkein tehtävä on tunnustella tulevaa ja pohtia mitä tuleman pitää, miten muutokset vaikuttavat omaan liiketoimintaympäristöön. Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet poikkeustilaa ja nyt käynnistyy kolmas vuosi. Tämä vuosi eroaa aiempiin nähden siinä, että iskua ottaa isompi kenttä vastaan.

Raaka-ainekustannukset, polttoaine, kausityöntekijät, energian hinta – tässä vain muutamia epävarmuustekijöitä mainitakseni. Tuleva vuosi tulee olemaan todella raskas monille yrityksille.

Senpä vuoksi pyydänkin sinua, tue kotimaista ja käytä palveluita. Näin pidämme yhdessä pyörät pyörimässä yhteiskunnassamme. Se on yksi tärkein tekijä turvallisuutemme kannalta.

 

LUE MYÖS:

Jenni Parpala: ”Tikittävä aikapommi – mistä ammatillisia osaajia?”

Vastaa