Ledarskapsforums arena passar alla som vill utvecklas som ledare – Höstens kurser är nu öppna

Christine Suvanto, Susanne Wiik, Johnny Forsman, Kim Byholm, Tony Dunderfelt Ledarskapsforum
Christine Suvanto, Susanne Wiik, Johnny Forsman, Kim Byholm, Tony Dunderfelt.

Coaching, konflikthantering, välmående, teamwork och förstås ledarskap finns på Ledarskapsforums agenda i höst.

Ledarskapsforum serverar i höst ett fullspäckat program. Forumet är en öppen arena för förmän, specialister och medarbetare i Österbotten samt andra som vill inspireras, nätverka och utvecklas.

– Det är fritt fram för alla att delta enligt behov och intresse i ett eller flera event, säger Johnny Forsman, en av Ledarskapsforumets egna experter.

Susanne Wiik, Johnny Forsman, Kim Byholm.
Susanne Wiik, Johnny Forsman, Kim Byholm.

Tillsammans med kollegerna Kim Byholm och Susanne Wiik presenterade Forsman höstens program på ett välbesökt nätfrukosttillfälle i onsdags. En fjärde kollega, Björn Brännbacka, har också spelat en viktig roll i uppbyggnaden av programmet men hade inte möjlighet att själv delta vid tillfället.

Coaching och coachande ledarskap

Ett av höstens många guldkorn är en närkurs den 16 november, som handlar om coaching och hur det i praktiken går att använda ett coachande ledarskap.

Christine Suvanto, som håller i trådarna för kursen, säger att det coachande ledarskapet inte är någonting som man behöver vara orolig för att inte hitta tid till.

– Tvärtom så sparar det här tid, säger Christine Suvanto, som själv jobbat med coaching i tio år.

Christine Suvanto.

Just den här närkursen ordnas i Jakobstad. Genom ett konkret case – Snellman, som kommit långt i frågan – kommer kursdeltagarna in på vad som kan göras och hur. Snellmans egna experter Ronnie Granlund och Kennet Pettersson fungerar också som föreläsare och utbildare.

Konflikthantering i Vasa

Ledarskapsforums närkurser är utspridda på flera orter medan mycket program också ordnas virtuellt. En av kurserna i Vasa, där det definitivt löns att vara på plats ordnas den 5 oktober.

På närkursen ”Konflikthantering – såhär blir du bra på det” går Tony Dunderfelt igenom hur konflikter kan lösas upp eller åtminstone ta några positiva steg framåt.

– Jag har hållit på med psykologi i 30 år och har utvecklat humanistiska tillvägagångssätt som kommer till nytta, säger Tony Dunderfelt.

Fem nycklar presenteras

Tony Dunderfelt.
Tony Dunderfelt.

På kursen om konflikthantering lovar Tony Dunderfelt att ge deltagarna fem nycklar till god konflikthantering.

– Det är frågan om nycklar som öppnar lås som utvecklats mellan människor, säger Dunderfelt.

En av metoderna handlar om att ta i bruk en så kallad 30-sekundersregel. Regeln innebär att vi som medmänniskor, som förmän, som delar av en familj eller ett parförhållanden, borde lära oss att ta emot information i åtminstone cirka 30 sekunder innan vi säger vår definitiva åsikt.

– Lyssnandet skapar ett lugn som smittar av sig, vi gör inga förhastade beslut och har också bättre tid att tänka igenom våra egna argument, säger Tony Dunderfelt.

Lyssnandet skapar ett lugn som smittar av sig.

Välmående och teamwork

”Välmående i arbetet” heter kursen som drar igång hela Ledarskapsforumets höstsäsong. Den 8 september håller Kerstin Lillhannus-Wikman i trådarna för den kursen som hålls i Vasa samt på webben.

Höstens första renodlade webinar hålls den 21 september av Lena Lid Falkman med temat ”Leda framåt i det hybrida arbetslivet”.

Ralf Blomqvist och David Loid går några veckor senare i Jakobstad och online närmare in på ”Strategiarbete i en turbulent värld”.

Mia Liljeberg avslutar terminen med ett par tillfällen om hur det går att bygga ”Teamwork i Teams”, vilket förstås sker virtuellt just i Teams-programmet.

Kan leda till examen

Ledarskapsforums utbildningar kan leda till examen för de deltagare som tar del av dem strukturmässigt. Utbildningarna kan leda till;

  • Specialyrkesexamen i ledarskap och företagsledning (start 1 september & 1 februari)​
  • Specialyrkesexamen i chefskap inom produktion (start 15 februari)​
  • Yrkesexamen i arbete som teamledare (start 15 februari)​
  • Yrkesexamen i affärsverksamhet (start 15 februari)​

– Det går att komma med på de olika utbildningarna när som helst även om vi gärna försöker starta olika grupper vid specifika tider, säger Kim Byholm.

– En av förmånerna att delta via en examen är att det då går att delta kostnadsfritt, säger Johnny Forsman.

Ledarskapsforumets evenemang arrangeras på plats som seminarier, online som webbinarier eller som hybridevent där olika former av deltagande kombineras.

På Ledarskapsforums webbplats hittas hela höstens program.​

 

LÄS OCKSÅ:

Stort intresse för it-konferens i Vasa – Breezy Dev Conf samlar österbottniska utvecklare

Vastaa