Paula Erkkilä blir ny vd för Österbottens handelskammare – ”Handelskammaren har en viktig roll som brobyggare”

Ulf Nylund, Paula Erkkilä
Ulf Nylund, Paula Erkkilä.

Österbottens handelskammare får en ny verkställande direktör, Paula Erkkilä, i höst. Nästan samtidigt börjar jakten på en ny direktör till kammaren.

Österbottens handelskammare har i vår sökt en ny vd. Intresset för posten har varit stort. 26 ansökningar med övergripande hög kvalitet, enligt styrelsen, lämnades in.

– Bland dem valde vi ut de bästa för djupare intervjuer och bland dem den bästa, säger Ulf Nylund, styrelseordförande för Österbottens handelskammare.

Med i processen, som rekryteringspartner, fanns företaget Momentous-Cresco i Helsingfors, som specialiserat sig på rekrytering av ledare och styrelsemedlemmar.

Österbottens handelskammares enhälliga styrelse valde sedan Paula Erkkilä till ny vd. Paula Erkkilä tillträder den 1 oktober.

Välbekant med handelskammaren

Fil. dr. Paula Erkkilä har jobbat på Österbottens handelskammare som direktör den senaste fem åren. Hon har ansvarat för intressebevakningen i Karleby- och Jakobstadsregionerna.

Paula Erkkilä har gillat sitt jobb men är förstås glad över sitt nya uppdrag som vd.

– Jag tackar för förtroendet och ser verkligen framemot det nya jobbet, säger Paula Erkkilä.

Jag tackar för förtroendet.

Som vd för Österbottens handelskammare blir hennes ansvarsområde större. Fokus ligger nu på hela området.

– Hela det här området är otroligt, vi har många av landets bästa företag här, säger Erkkilä.

Österbottens handelskammare kommer i höst att söka en ny direktör som kan fylla Erkkiläs nuvarande tjänst. Den nya direktören får stationeringsort Vasa. Samtidigt kommer kammaren också att se över vilka ansvarsområden som ska höra till vilken direktör, helt beroende på profilen på nyrekryteringen.

Stärker samarbetet

Paula Erkkilä säger att det är mycket på gång i de regionala och lokala näringsliven nu. Erkkilä lyfter till exempel fram logistiken som ett område där det händer mycket, inte minst genom planerna på elflygplan.

– Överlag är det också många stora företagsinvesteringar på gång, säger hon.

Paula Erkkilä säger att handelskammaren har flera viktiga roller att fylla. En av de viktigaste är att vara brobyggare och skapa nätverk.

– Vi behöver samarbeta mera, både över språk-, kommun-, landskaps- och nationsgränser, säger hon.

Speciellt stor potential ser Paula Erkkilä i samarbetet kring Kvarken. Hon säger att hela området borde flytta fram sina positioner nationellt.

Trotjänare snart i pension

Juha Häkkinen.

Paula Erkkilä efterfäder Juha Häkkinen som är på väg i pension i höst. Juha Häkkinen säger ödmjukt att det börjar bli dags för det.

– Jag har varit 26 år på handelskammaren varav de senaste tio åren som vd, säger Häkkinen.

Paula Erkkilä säger att Häkkinen genom åren har byggt upp ett enormt nätverk, speciellt i Vasaregionen. Erkkilä säger att hon nu själv kommer att spendera mycket tid i Vasa och handelskammarens område i söder.

– Jag vill skapa ett förtroendefullt och gott samarbete med alla våra medlemmar och nätverket på hela området, säger hon.

LÄS OCKSÅ:

Kvarkenregionens nya utvecklingsprojekt om elflyg får finansiering

Vastaa