Schneider Electrics smarta näsa nosar fram elbränder innan skador hinner uppstå

Schneider Electric, Jyrki Grönholm, HeatTag
Jyrki Grönholm visar upp en HeatTag och berättar om dess funktioner.

Schneider Electric var starkt framme på årets elmässa i Jyväskylä. Företaget erbjuder lösningar för att göra våra byggnader, arbetsplatser och hem allt smartare.

Sara Orre, Schneider Electric
Sara Orre.

Den traditionella elmässan i Jyväskylä lockade drygt 13 000 besökare och över 250 utställare. Schneider Electric stod bakom ett av de intressanta båsen.

– Vi är alltid med på mässan, det här är ett bra ställe att träffa kunder och hålla sig uppdaterad om vad som händer på marknaden, säger Sara Orre, som planerat Schneider Electrics marknadsföringsinsats på mässan.

Lösningar erbjuds

Schneider Electrics Jyrki Grönholm har över 30 års erfarenhet av branschen. Grönholm säger att utvecklingen har gått från att föra fram enskilda produkter till att erbjuda helheter och system.

Schneider Electric HeatTag

Jyrki Grönholm berättar till exempel om något som han beskriver som en digital näsa, teknologi som på sitt delområde är betydligt effektivare än den mänskliga motsvarigheten.

”Näsan” eller apparaten kallas HeatTag och är stor som en handflata. Apparaten kopplas trådlöst upp till nätet och placeras inne i elcentraler där den får jobba dygnet runt. Exempel på ställen där den redan används är industrifastigheter och sjukhus.

Så funkar den

HeatTag följer med hur värmen och luftfuktigheten i centralen utvecklas. Apparaten analyserar och känner av, ”luktar”, vilka gaser och partiklar som finns i luften, för att den vägen kunna nosa fram problemen innan de ens uppstår.

Med tiden förändras allt material i elcentralerna vilket avger partiklar. De små ändringarna i sig behöver inte ställa till problem men på sikt kan det leda till att kopplingar släpper med mera. Med Heat Tag går det att få en förvarning om problemen.

Därför koppla ihop saker

Byggnader i sin helhet utrustas också med allt smartare lösningar. Schneider Electric är en av de ledande aktörerna på området och har mycket att erbjuda.

Schneider Electric, Anssi Liski, Niklas Weckström
Anssi Liski, Niklas Weckström.

Schneider Electrics Anssi Liski och Niklas Weckström ger en nödsituation vid ett servicehus som ett konkret exempel på varför det kan vara bra att koppla ihop många olika saker.

En av de boende har glömt igång ett strykjärn så att det börjar brinna. Brandlarmet börjar tjuta, spjäl och ventilationen stängs, dörrar öppnas så alla kan ta sig ut, vissa elsystem stängs av (som det som är kopplat till strykjärnet), alla lampor kan gå igång och en speciell nödbelysning kan tändas och så vidare – allt automatiskt.

Sparar pengar

Anssi Liski säger att många mässbesökare i år är speciellt intresserade av teknologi som har med energiförbrukning att göra – där det också finns mycket att hämta.

Schneider Electrics lösningar är speciellt bra på att visualisera saker, vilket gör det lätt att hålla koll på just de värden och mätare som är viktiga för den enskilda kunden. Tekniken kan till och med hålla reda på hur många människor det finns i ett rum och anpassa temperatur och ventilation därefter.

– När den sista gått för dagen kan lampor stängas automatiskt och temperaturen kanske minska någon grad, säger Liski.

När den sista gått för dagen kan lampor stängas automatiskt och temperaturen kanske minska någon grad.

Smartare hem

Schneider Electrics Ilkka Aho berättar gärna om hur våra hem också kan bli smartare. Vill vi kan vi till exempel låta information om saker som börselpriset påverka vilken temperatur vi har där hemma.

Ilkka Aho, Schneider Elecrtric
Ilkka Aho.

Helheten kan förstås kopplas ihop så informationen kommer direkt till mobiltelefonen, därifrån systemen och våra hem kan styras. Röststyrning fungerar också och tekniken är kompatibel med flera andra tillverkares system, som exempelvis intelligenta assistenter.

– Men vi erbjuder också teknologi så vissa funktioner kan användas helt manuellt som förut, så vi inte kommer till en situation där äldre släktingar som är på besök inte lyckas tända lampan, säger Ilkka Aho.

Bygger för framtiden

Mikko Korhonen, Schneider Electric
Mikko Korhonen.

Ett annat område där utvecklingen rusar framåt är elbilar och deras laddningsstationer. Mikko Korhonen berättar att Schneider Electrics laddningslösningar redan i dagsläget byggs med framtiden i åtanke.

– Laddstationerna byggs för framtida behov och programvaran kan lätt uppdateras till nya funktioner, säger han.

Starkt framme på mässan var även Schneider Electrics så kallade UPS-enheter. UPS-lösningar används för att säkerställa eltillgången vid problemsituationer.

LÄS OCKSÅ:

“Nästan alla negativa följder av elavbrott kan förhindras” – Schneider Electrics teknologi säkrar eltillgång till allt från butiker till datacenter

Lämna ett svar