Schneider Electrics lösningar tryggar eldistributionen för kritiska funktioner. Vasabördige Toni Kylkisalo är försäljningsdirektör på enheten som jobbar med att säkra eldistributionen i Finland och i Baltikum.
Det finns i dag mycket effektiva lösningar för att förhindra elavbrott. Schneider Electric (SE) erbjuder teknologi och lösningar som kan förhindra att eltillförseln stoppas för allt från enskilda apparater till byggnader och stora anläggningar.
– Det finns goda lösningar för att säkra kritiska funktioner för den egna verksamheten eller affärsverksamheten, säger Toni Kylkisalo, försäljningsdirektör på Schneider Electric Finland.
Både kassor och karuseller kan säkras
I den offentliga sektorn är sjukhus typiska exempel där elavbrott inte accepteras. Enskilda karuseller eller berg-och-dalbanan på ett nöjesfält blir också snabbt en säkerhetsrisk utan eltillgång.
Ett mer vardagligt exempel är kanske att det går att säkra det egna kassasystemet så kommersen kan hållas igång även under elavbrott. Samma gäller för större helheter som hela nöjesparken, köpcentret, fabriken, tågstationen, jordbruket eller badanläggningen. Eldistributionen till det mesta kan alltså säkras men vad som i praktiken blir säkrat handlar förutom om säkerhet även om kostnader.
– I kalkylerna kan det ändå lönas att tänka på saken även ur kundens synvinkel, som hur elavbrott påverkar kundupplevelser och vilken anseendeskada (mainehaitta) det kan leda till, säger Toni Kylkisalo.
Datacenter måste fungera
Datacenter är bra exempel på verksamhet där kunder inte tolererar avbrott. Beräkningskapaciteten i centren är ofta uthyrd och kunder kräver garantier på att verksamheten snurrar oavbrutet. Utvecklingen går dessutom mot allt större center med mera beräkningskapacitet, vilket gör it-miljöerna ännu mera krävande och varmare.
På Schneider Electric har Tony Kylkisalo ansvaret för koordineringen av projekt och kunder i datacentersegmentet i Finland.
– Allt tyder på att investeringar i datacenter ökar både globalt och i Finland, säger han.
Allt tyder på att investeringar i datacenter ökar både globalt och i Finland.
Finland bra ställe för datacenter
Tony Kylkisalo konstaterar att Finland är ett bra ställe för datacenter.
– Vi har ett stabilt politiskt klimat och stabila elnät, säger han.
Förutsättningarna i Finland påverkas också av vårt relativt kalla klimat, vilket ger ”gratis” kylning under stora delar av året samt i vissa fall även möjlighet att genom redan gjorda fjärrvärme-investeringar dra nytta av överloppsvärmen.
Brett tjänsteutbud
För datacenter erbjuder Schneider Electric betydligt mera tjänster än att säkra verksamheten under eventuella elavbrott. Företagets tjänsteutbud inkluderar simulering och planering av verksamhet, administrationsprogram och skapande av så kallade digitala tvillingar.
– Skämtsamt brukar jag säga att vi för datacenter kan erbjuda allt utom betongen till väggarna och själva servrarna (aktiivilaitteet), säger Toni Kylkisalo.
UPS undviker elavbrott
För att säkra eldistributionen används ofta så kallade UPS-enheter. Bakom förkortningen UPS hittas orden ”Uninterrupted Power Supply”, ett område där SE är en av de ledande aktörerna.
UPS-enheter erbjuds i varierande storlekar och tillsammans med batterier ser de till att elen inte slutar flöda. UPS-enheter kan installeras för att på egen hand hålla upp kapaciteten under längre eller kortare tider. För ett datacenter brukar det röra sig om 4-10 minuter, tills elen är tillbaka eller tills generatorer hinner starta upp som kan bära systemet.
Erfarenhet från flera Vasaföretag
Vasabördige Tony Kylkisalo studerade grundstudier i elteknik på Vasa universitet, för att sedan ta huvudämne och examen som diplomingenjör på Aalto universitetet. Bland andra Vasa Elektriska, Elcoteq och Enics blev välbekanta företag via sommarjobb. Slutarbetet gjorde han för VTT. Arbetet handlade om energilagring och mikronätverk, kunskap som han senare fick mycket nytta av.
Flyttlasset gick alltså till Helsingforsregionen men kopplingarna till Vasa förblev starka. Eller vad sägs om att han till exempel därifrån jobbat sig fram på Vasaföretag som ABB och Danfoss. Mest har han jobbat med olika försäljningsuppgifter.
– Min drivkraft är att hjälpa kunder med teknologi, ofta med syftet att de ska klara sig på den globala marknaden, säger han.
När Kylkisalo kom till SE knöts alla trådar ihop och han fick nytta av de kontakter och kunskapen han byggt upp. Han började med att sköta företagets globala kontakter till den strategiskt viktiga kunden Wärtsilä, för att sedan övergå till jobbet han nu har.
Tony Kylkisalo arbetar på SE:s kontor i huvudstadsregionen. Bolaget har även en stark närvaro och kontor i Runsor i Vasa.
LÄS OCKSÅ: