2 minuutin kooste – Päivän puheenaiheet Pohjanmaalla: Wärstilä tutkii synteettistä biokaasua, Pohjanmaa saa kestävän kehityksen tiekartan ja villasukkatempaus yllätti Vaasan keskussairaalan hoitotyöntekijät

Vaasa Insider kokoaa sen, mitä sinun on tiedettävä, että pysyt ajan tasalla Pohjanmaan ja maailman uutisista ja tapahtumista. Päivän uutisisku säästää aikaasi ja valmistaa sinut onnistuneeseen päivään.

Työ & talous

Wärtsilä ja Vantaan Energia allekirjoittivat yhteistyösopimuksen konseptiselvityksestä, jossa tutkitaan Power-to-Gas -laitoksen kannattavuutta Vantaan Energian jätevoimalan yhteydessä. Ilkka-Pohjalaisen mukaan synteettisellä biokaasulla on tarkoitus korvata maakaasun käyttö kaukolämmityksessä.

Kun Metsä Fibre rakentaa tehtaan Kemiin, sähköistämisestä vastaa ABB. Etenkin Vaasan ABB:llä on suuri rooli biotuotetehdasprojektin toteuttamisessa, uutisoi Vasabladet.

Pienpanimot odottavat kuumeisesti hallituksen toukokuista päätöstä etämyynnin sallimisesta, tietää Suomen Yrittäjät. Hallituspuolueiden johto on keskustellut etämyynnin väliaikaisesta sallimisesta, joka koskisi pienpanimoiden itse valmistamien, alle 5,5 prosenttisten juomien etämyyntiä.

Tekniikka & tutkimus

Uudella tutkatekniikalla varustetun nopeusvalvontakameran tolppa on ilmestynyt Vaasaan tulevan moottoritien päähän, kertoo Ilkka-Pohjalainen. Kamerat pystyvät mittaamaan ajonopeuksia jopa 150 metrin päästä, mutta ominaisuutta ei ole tarkoitus hyödyntää.

Pohjanmaa saa kestävän kehityksen ja kiertotalouden toimintasuunnitelman, tiedottaa VASEK. Syyskuun 21.–27. päivänä järjestetään myös ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen viikko Pohjanmaalla, ohjelmassa on muun muassa kestävän kehityksen seminaari.

Wärtsilän Smart Technology Hubin uudet verkkosivut on julkaistu. Etusivun animaatio esittelee Hubin ympärille rakentuvaa ekosysteemiä ja sivustolta löytyy myös muun muassa hankkeen virstanpylväät.

Wärtsilä Smart Technology Hub.

Euroopan komissio avaa syyskuussa Horisontti 2020 -ohjelman Green Deal -rahoitushaun ja pyytää nyt julkisella kuulemismenettelyllä kommentteja suunnitelmasta haun osalta, tiedottaa Business Finland. Kuulemisessa pyydetään kommentoimaan erikseen jokaista rahoitushaun aihealuetta.

Ihmiset & hyvinvointi

Vaasan keskussairaalan hoitohenkilökunta sai lahjoituksena noin 200 villasukkia, kertoo Vasabladet. Kärkitaistelijasukat-tempauksen olivat toteuttaneet vapaaehtoiset neulojat.

Valtioneuvosto nimitti Pietarsaaren kaupunginjohtajan Kristina Stenmanin yhdenvertaisuusvaltuutetuksi, kertoo YLE Pohjanmaa. Yhdenvertaisuusvaltuutettu valvoo yhdenvertaisuuslain noudattamista, edistää yhdenvertaisuutta ja puuttuu syrjintään.

Vaasan yliopiston uusi Tohtoriklubi on aloittanut toimintansa. Yliopiston tohtorialumni, Kansanvalistusseuran toimitusjohtaja Lauri Tuomi ehdotti, että Tohtoriklubi voisi tulevaisuudessa järjestää tohtori-hackathoneja, mikä sai muilta klubilaisilta paljon kannustusta.

Lämna ett svar