2 minuutin kooste – Päivän puheenaiheet Pohjanmaalla: Vaasan tulos nousemassa miljoonia plussalle, maakuntalentoja vaaditaan esille budjettiriiheen ja sähköpotkulautoja voi nyt vuokrata Vaasassa

Vaasa Insider kokoaa sen, mitä sinun on tiedettävä, että pysyt ajan tasalla ajankohtaisista uutisista ja tapahtumista. Päivän uutisisku säästää aikaasi ja valmistaa sinut onnistuneeseen päivään.

Työ & talous

Vaasan kaupungin tämän vuoden tulos on nousemassa noin kuusi miljoonaa euroa plussan puolelle, uutisoi Ilkka-Pohjalainen. Vielä kesäkuussa viivan alle arvioitiin kertyvän voittoa 3,6 miljoonaa euroa. Arvio perustuu tulosalueilta saatuihin tuoreisiin ennusteisiin, joita käytettiin maanantaina päättyneissä yhteistoimintaneuvotteluissa.

Kuusi maakuntaa ja seitsemän kaupunkia vaatii, että hallitus ottaa keskeytyksissä olevat maakuntalennot esille budjettiriihessä. Ilkka-Pohjalaisen mukaan alueiden edustajat ovat käyneet neuvotteluja eri lentoyhtiöiden kanssa ja tuloksena on syntynyt malli, joka mahdollistaisi operaattoreiden liikennöinnin vaikeuksissa oleville maakuntakentille.

Kotitaloudet ovat edelleen suurin ympäristöverojen maksaja ja maksoivat 47 prosenttia koko kertymästä. Veronmaksajien mukaan noin 4,5 miljardia euroa, eli kaksi kolmasosaa kaikista ympäristöveroista, kertyi sähköstä ja polttoaineista maksettavista energiaveroista.

Koulutus & tutkimus

Syksyn haku Vaasan yliopiston tohtoriohjelmiin alkaa poikkeuksellisesti jo 15. syyskuuta. Tutkijakoulun uusi johtaja, tutkimuksen vararehtori Minna Martikainen odottaa jälleen erittäin runsaasti hakijoita. Keväällä ja vuosi sitten syksyllä hakijoiden määrä kasvoi voimakkaasti.

Sitra järjestää avoimen keskustelun väestönkehityksen vaikutuksista korkeakoulutukseen. Tilaisuuden tavoitteena on muun muassa keskustella korkea-asteen koulutuksen järjestelyistä muuttuvassa tilanteessa sekä tunnistaa ja ideoida jatkotoimia.

Tuoreen kansainvälisen vertailun mukaan yli puolet Suomen energiaan liittyvistä elvytysvaroista voidaan luokitella osaksi fossiilitaloutta, kertoo  Sitra. Fossiilienergian käyttöä edistäväksi elvytykseksi on laskettu suorat ja epäsuorat tuet lento- ja laivaliikenteeseen sekä teiden rakentamiseen.

Liikenne & ympäristö

Vaasan kaupunki ja Mustasaaren kunta saivat asukkailtaan yhteensä yli 600 nimiehdotusta uudelle alueelliselle joukkoliikenteelle, joka aloittaa toimintansa vuonna 2022. Asiantuntijaraati poimi äänestykseen seuraavat kolme ehdotusta: Blinkka, Lifti ja Vindi. Äänestyksen voittanut nimi julkistetaan tiistaina 22.9.

Sisäsataman Terassi Oy aloitti maanantaina marraskuun loppuun kestävän pilottihankkeen, joka tuo kaupungin kaduille Tier-merkkisiä sähköpotkulautoja vuokrattaviksi. Ilkka-Pohjalaisen mukaan hankkeen aikana Vaasassa on 150 potkulautaa ja niitä varten 33 asemapaikkaa.

Vaasan virallinen veneenlaskupaikka Kalarannassa on ja pysyy siinä, missä se on aina ollut. Vaasanpuistikolta pääsee kuitenkin vain enää Kalastuksen talon pysäköintipaikalle, eikä talon ohi ei ajeta enää veneenlaskupaikalle., kertoo Ilkka-Pohjalainen.

Lämna ett svar