Wasa Future Festival samlar ungdomar, internationella talanger och företagare vid samma bord. Joakim Strand, Vasa stads fullmäktigeordförande, lovar att beslutsfattarna lyssnar på idéerna som tas fram.
Stämningen är på topp när YoungTalk23 och temat om hur regionen ska lyckas locka hit talanger drar igång på tisdagskvällen. Moderatorerna Laila Fe Balinggan och Sabbir Ahmed Bhuiyan, båda själva unga internationella talanger, gör ett strålande jobb för att få med publiken.
– Vi ska söka lösningar tillsammans, säger moderatorerna och berättar om upplägget där olika team ska jobba med att kläcka idéer, identifiera problem och förhoppningsvis lösa dem.
Staden lovar lyssna

Joakim Strand, riksdagsledamot och ordförande för Vasa stads fullmäktige, är på plats som inspirationstalare. Joakim Strand inleder med några ord om Vasas framgångsrika historia men konstaterar snabbt att historien inte räcker för att bygga framtiden, att vi måste fortsätta jobba för att locka hit unga och talanger.
– Det skulle vara extremt värdefullt att lyckas locka hit en eller två, eller varför inte hundra, pojkar och flickor av samma kaliber som John Wickström, motorfabrikanten som var med och byggde grunden till Vasas energikluster, säger Joakim Strand.
Joakim Strand lovar samtidigt att staden kommer att lyssna på idéerna som tas fram under eventet och även begrunda dem noggrant.
Företagens roll diskuteras
På plats i publiken finns även många företagsrepresentanter. En fråga som ska behandlas är de små och medelstora företagens roll som arena och groplats för internationella förmågor.

På plats representeras företagarfältet av bland andra Vilpes vd Tuomas Saikkonen. Tuomas Saikkonen, som också är en av dagens inspirationstalare, konstaterar att världen är stor och att det är knepigt att locka hit talanger.
– Förutom att försöka använda sig av ”best practice” (red.anm. de bästa tillgängliga arbetsmetoderna) så tror jag storytelling är viktigt, säger Tuomas Saikkonen.
Berättar sin egen historia
Som exempel på storytelling nämner Tuomas Saikkonen Vilpes egen satsning på sociala medier. Trots att Vilpes produkter, som ventilationslösningar, inte är så mediaheta så har företaget lyckats samla en massiv följarbas på TikTok.
– Vi berättar bara vår historia och visar hur det är att jobba för Vilpe, säger Tuomas Saikkonen.
Vi berättar bara vår historia och visar hur det är att jobba för Vilpe.
Den här storytellingen leder till att Vilpe får många kommentarer och kontakter av folk i hela världen som vill komma och jobba för Korsholmsföretaget.
– Vi kanske tar för givet saker som balans mellan arbete och fritid men i till exempel länder som USA där många jobbar extremt mycket kan vår vardag vara eftertraktad, säger Saikkonen.
Hela eventet och gruppernas presentationer hittas på Youtube i livestreamen.
LÄS OCKSÅ:
Wasa Future Festival lyfter skogens betydelse – Kaskö välkomnar storinvestering