Jubileumsår på Wasa Wellness – centret som fokuserar på fysiskt och psykiskt välmående för regionen

Silja Kuitu, Carina Granö-Träskelin.

Wasa Wellness tjänster behövs nu kanske mera än någonsin. I pandemins skugga känner sig många trötta och ensamma. Den dåliga ergonomin i hemmakontoren sätter spår i ryggar och nackar.

Wasa Wellness, ett center i Vasa som erbjuder välmåendetjänster, firar i år tioårsjubileum. Den röda tråden för företagarna som jobbar från centret är välmående för kropp och själ.

– Det är tjänster som behövs i dag, det finns en trötthet i samhället som blivit påtagligare efter coronan, säger Carina Granö-Träskelin, grundare av centret och själv en av företagarna där.

På Wasa Wellness erbjuds till exempel massagetjänster, fotvård, kost- och näringstjänster, coaching, träning, helkroppsbehandlingar, yoga & Qigong, kosmetologtjänster samt individ-, par- och familjeterapi.

Många berörs

Sjutton självständiga företagare erbjuder i dag sina tjänster från centret. Ett gemensamt kundregister saknas men uppskattningsvis 2000 människor per år får hjälp hos företagarna som finns på centret.

– De flesta av kunderna kommer in flera än en gång per år, så totala antalet besök till centret landar någonstans kring 6000-8000 stycken, säger Carina Granö-Träskelin.

– Tar vi det dessutom gånger tio så blir det rätt så många människor som vi nått under årens lopp, säger Granö-Träskelin.

Stora ringar på vattnet

Carina Granö-Träskelin, Silja Kuitu.

Välmående är livsviktigt men inte alltid så påtagligt. Carina Granö-Träskelin säger att Wasa Wellness, som till exempel Wärtsilä, inte kan visa upp en rad med motorer som de byggt.

– Men det vi gör, att få folk att må bättre, bildar stora ringar på vattnet, säger hon.

Carina Granö-Träskelin, som själv erbjuder till exempel coachingtjänster, tar ett konkret exempel. Granö-Träskelin säger att när hon lyckas få en enda chef att må bra så påverkar det direkt tio personer i den chefens team.

– För att inte ens prata om allas familjer förstås, som också märker det, säger Granö-Träskelin.

Både fler och färre klienter under coronan

Coronakrisen har drabbat centrets företagare väldigt ojämnt. Att det inte går att samla större grupper förhindrar vissa typer av verksamheter. Samtidigt har de mänskliga behoven inte försvunnit någonstans.

Flera av centrets företagare, som till exempel psykoterapeuten Heikki Kurkiala, ser ett direkt uppsving i efterfrågan.

– Coronasituationen gör att en del latenta problem blir synliga, säger Heikki Kurkiala.

Ensamhet blandas med för mycket under samma tak

För många familjer är det påfrestande att samsas under samma tak under längre perioder. Distansjobbande passar inte alla och speciellt många ungdomar känner sig ensamma i distansundervisningen. Behovet av parterapi ökar.

– Positivt är att man tar tag i saker som man kanske inte skulle ha gjort annars, säger Heikki Kurkiala.

Positivt är att man tar tag i saker som man kanske inte skulle ha gjort annars.

Samvaro och stöd

Silja Kuitu, Carina Granö-Träskelin.

Företagarna på Wasa Wellness trivs tillsammans. De driver egna företag men delar förutom byggnaden på till exempel marknadsföringskostnader och rekreationsdagar. Heikki Kurkiala säger att det finns flera fördelar med att det är många företagare som samlas på samma ställe.

– Det skapas en trevlig miljö och man får arbetskamrater att dela sina tankar med, säger Kurkiala.

Silja Kuitu instämmer. Hon är terapeut inom kinesisk medicin samt zonterapeut.

– Det är roligt att komma till jobbet och tillsammans kan vi utveckla det egna välmåendet, säger Kuitu.

Helheten avgör

Silja Kuitu erbjuder till exempel välmåendekurser och stödbehandlingar. Vanliga ämnen hon tacklar rör arbetshälsa, stress, sömn och återhämtning. Kuitu tar, inte minst genom den kinesiska medicinen, ett helhetsgrepp om människan.

– Jag erbjuder kompletterande och stödjande vård, vilket inte ersätter behovet av vanliga läkarundersökningar, framhåller hon.

Anrik byggnad

Wasa Wellness tioårsjubileum uppmärksammas bland annat genom att lyfta fram historien och historier från huset där centret finns. Själva byggnaden, på Långviksgatan 13 i Vöråstan i Vasa, har en historia som sträcker sig tillbaka till 1889.

– Trots det har huset bara haft tre ägare, tre ägare som alla koncentrerat sig på välmående i olika former, säger Carina Granö-Träskelin.

Trots det har huset bara haft tre ägare.

Först var huset känt som Mentsulan Sauna, sedan Harjus bastu och nu alltså Wasa Wellness. Granö-Träskelin säger att många av Wasa Wellness besökare har berättat om den goda stämningen som fanns i huset redan på Seppo och frun Eila Harjus tid.

Seppo Harju brukade bjuda barnen som bastade på rävgodis, alltså Fazers klassiska godis med en röd räv på pappret. För att uppmärksamma det, och förstås Wasa Wellness nuvarande kunder, har kunderna under mars månad blivit bjudna på godis.

Firandet fortsätter, i enlighet med vad coronasituationen tillåter, bland annat med ett tiokilometerslopp den 15 juni, en jubileumsfest den 15 oktober och Midnight Yoga i november.

– Vi kommer att bjuda på många godisbitar ur historien, till exempel som videon på nätet, säger Carina Granö-Träskelin.

LÄS OCKSÅ:

Med coachens hjälp formar du den vardag som du drömmer om

Lämna ett svar