Kirjoittaja Juha Nummela on Pohjanmaan TE-toimiston johtaja.
Syksy on alkanut ja illat pimenevät, kuten työllisyystilanteessakin on synkempiä viitteitä. Työttömiä ja lomautettuja on edelliseen vuoteen verrattuna enemmän. Kaikissa asiakasryhmissä on työttömyys lisääntynyt, mutta ei vielä kaksi vuotta työttömissä olleissa. Avoinna olevat työpaikat ovat myös vähentyneet.
Olemme Pohjanmaalla laskusuhdanteessa, mutta ei vielä toivottomassa tilanteessa. Työttömien määrä on edelleen maan toiseksi paras (6,1 %), ja mikäli tämä talouden lasku pysähtyy ensi vuonna, voimme alkaa katsomaan tulevaisuutta aivan toisin silmin. Inflaatio on ollut laskusuunnassa ja korkojen nousu ei ole kuitenkaan synkistänyt täysin kuluttajien näkemyksiä omasta taloudestaan.
Olemme Pohjanmaalla laskusuhdanteessa, mutta ei vielä toivottomassa tilanteessa.
Tulevaisuutta silmällä pitäen Pohjanmaan suurin haaste tulee olemaan osaavan työvoiman houkutteleminen alueelle. Tämä voi tapahtua vain kaikkien työllisyyden parissa olevien tahojen yhteistyöllä, työnantajat, oppilaitokset julkinen sektori ja kolmassektori mukaan lukien. Tämän lisäksi meidän tulee tehdä työtä, että mahdollisimman suuri joukko saadaan töihin ja siten osalliseksi yhteiskuntaa.
Koko Eurooppa taistelee osittain samoista osaajista, ja siitä syystä meidän pitää kääntää kaikki kortit, kun etsimme osaavaa työvoimaa. Jo nyt maassa olevat maahanmuuttajat ja kansainväliset osaajat pitää saada osalliseksi työelämää. Uskallusta kokeilla uusia tapoja työllistää ja ottaa muita kuin suomalaisia osaksi työyhteisöä. Kansainvälistä työvoimaa työllistäviä yrityksiä on jo, mutta lukumäärä voisi olla suurempi.
Osatyökykyisten jäljellä olevaa osaamista pitää hyödyntää työmarkkinoilla. Jokaisen työnantajan olisi syytä tarkastaa, onko jokin työvaihe, minkä voisi suorittaa osa-aikaisella työntekijällä, ja silloin katsoa osa-työkyisten suuntaan. Palkkatukea on mahdollista hakea tämän kohderyhmän työllistämiseen ja sitä voidaan myöntää peräti 70 % palkkauskustannuksista. Työllisyysasteen nostaminen Pohjanmaalla vaatii kaikkien osallistamista työelämään.
Työllisyyspalvelut siirtyvät kuntiin vuonna 2024 ja parasta aikaa odotamme alueen kuntien päätöksiä siitä, millaisia työllisyysalueita Pohjanmaan TE-toimiston alueelle syntyy. Nyt näyttäisi siltä, että yksi varma alue olisi Keski-Pohjanmaan työllisyysalue ja me Pohjanmaan TE-toimistossa toivomme, että koko Pohjanmaata koskettava alue syntyisi Pohjanmaalle. Se olisi yhteneväinen Pohjanmaan hyvinvointialueen kanssa.
LUE MYÖS:
Mika Palosaari: ”Työllisyyden hoidossa puhaltavat muutoksen tuulet”