Skycoden palvelua myyvät maailman isoimmat ohjelmistotalot – ”Pohjois-Amerikka alkaa nyt vetää aika hyvin”

Jussi Mäntylä
Jussi Mäntylä

Tuotannonsuunnittelu helpottuu ja tehostuu Skycoden palvelun avulla niin paljon, että maailman suurimmat toiminnanohjausjärjestelmiä kehittävät yhtiöt ovat alkaneet myydä vaasalaisen yhtiön palvelua. Skycodella on seuraavana suunnitelmissa vauhdikas kansainvälistyminen.

Tuotannonsuunnittelu on lapsenkengissä lähes kaikissa maailman yhtiöissä. Tähän lopputulokseen Skycoden toimitusjohtaja ja perustaja Jussi Mäntylä tuli, kun hän tiiminsä kanssa tutki markkinaa noin kuusi vuotta sitten.

– Huomasimme, että ehdoton markkinajohtaja tuotannonsuunnittelussa on Microsoft Excel.

Yhtiö päätti mullistaa tuotannonsuunnittelun tekoälyllä, joka osaa optimoida laitoksen kuin laitoksen tuotannon. Sen kehittämiseen meni viisi vuotta.

Nyt yhtiö on valmis korjaamaan tuon työn hedelmiä, kun kiinnostus palvelua kohti kasvaa hurjalla vauhdilla.

– Nyt on alkanut tulla paljon yhteydenottoja kansainvälisesti, kun yritykset etsivät ratkaisua ongelmaan. Näyttää siltä, että erityisesti Pohjois-Amerikka alkaa nyt vetää aika hyvin.

Tuotantovaiheita on lukuisia

Tehtaissa ja tuotantolaitoksissa on laitoksesta riippuen kymmeniä, satoja tai tuhansia eri työvaiheita. Jokaisessa vaiheessa tarvitaan materiaaleja ja joko ihmisen tai koneen työpanosta.

Yhden tuotteen valmistaminen vaatii erilaisen ketjun työvaiheita.

– Jonkun tuotteen valmistamiseksi pitää esimerkiksi hitsata, sahata, maalata ja pakata. Toiselle tuotteelle pitää sahata, koneistaa, maalata ja pakata. Silloin pitää miettiä, että missä järjestyksessä sille sahalla kannattaa työt laittaa.

Ihminen ehkä pystyy miettimään tämän kokonaisuuden, jos tuotteita tehdään vain muutamaa erilaista. Mutta siinä vaiheessa, kun tuotteita on kymmeniä erilaisia ja tilauksia pitää priorisoida, menee homma vaikeaksi.

Käytännössä tuotannonsuunnittelussa pitää ottaa huomioon koneiden käyttöajat, koneiden uudelleenohjelmoinnit tai siivoukset, työntekijöiden määrä ja osaaminen, työntekijöiden odotusajat työvaiheiden välissä, materiaalien oikea-aikainen saapuminen, toimitusajat ja niin edelleen.

– Ei ihmisaivot pysty miettimään, miten tämä olisi järkevintä tehdä, kun muuttujia on satoja.

Kun tuotannonsuunnittelu tehdään hyvin, yritys tehostaa tuotantoaan kymmenillä prosenteilla.

Tuotantosuunnitelmat vaihtuvat

Mäntylä muistuttaa, että vaikka ihminen pystyisi jossain tuotantolaitoksessa tekemään järkevän tuotantosuunnitelman, suunnitelma voi vanheta hetkessä.

Kun materiaali ei saavukaan ajoissa, jokin kone menee rikki tai kuusi työntekijää sairastuu koronaan, pitää kaikki laskea uudestaan.

Skycoden tuote Skyplanner suunnittelee kaiken uudestaan alle sekunnissa.

Kiinnostus kasvaa

Skycode toimitusjohtaja Jussi Mäntylä katsoo ulos ikkunasta ja hymyilee.
Jussi Mäntylä

Skycode on nyt saanut vahvasti jalkansa monen oven väliin.

– Erppitalot, kuten Visma ja CGI ja monet muut ovat alkaneet myymään Skyplanneria heidän toiminnanohjausjärjestelmiensä ohessa. Myös tuotantokoneiden valmistajat ovat alkaneet myymään sitä.

Mäntylä on kuitenkin hieman haluton puhumaan tarkoista kasvunäkymistä.

– Tiimimme tavoitteet ovat tosi hurjat, mutta silti realistiset. Aiomme tulla suureksi kansainväliseksi toimijaksi tuotannonsuunnittelussa.

Mäntylä muistuttaa, että kysyntää tuotteelle ainakin pitäisi riittää, koska maailma on täynnä tehtaita, jotka hyötyvät tuotannon optimoinnista. Ja kaikkiin näistä SkyPlanner sopii hyvin.

– Jos Excelistä on voinut tulla maailman standardi tuotannonsuunnitteluun, niin miksei tästä meidän ratkaisusta voisi tulla?

Hyödyt ovat valtavia

Mäntylä on haastattelussa edelleen ihmeissään, että yrityksissä tuotannonsuunnittelu on ylimalkaista.

– Eikö sen pitäisi olla yrityksen keskeisimpiä ongelmia? Kun tuotannonsuunnittelu tehdään hyvin, yritys tehostaa tuotantoaan kymmenillä prosenteilla. Jollei enemmänkin.

Mäntylä kertoo, että kun tekoäly optimoi tuotannon, pääsee yrityksessä tuotannonsuunnittelua tehnyt henkilö keskittymään mekaanisen ja toistuvan työn sijaan tuotannon priorisointiin, seuraamiseen ja ennen kaikkea kehittämiseen.

– Se on ihmisillekin paljon mielekkäämpää kuin naputella hiirellä 600 työtä järjestykseen.

Seuraavaksi skaalataan

Skycodessa on tehty kova tekninen työ tekoälyn rakentamisessa. Seuraavaksi yhtiö aikoo keskittyä tuotteistamiseen, markkinointiin ja myyntikanaviin.

– Teemme ohjelmiston käyttöönotosta erittäin helppoa ja kasvatamme ratkaisumme tietoisuutta erityisesti Yhdysvalloissa.

Yhtiö voisi jatkaa nykyiselläänkin, jossa yhtiö auttaa ja kouluttaa asiakkaitaan ohjelmiston käyttöönotossa. Silläkin tavalla yhtiö voisi kasvaa hyvin.

– Mutta kun asiakasta palvelee alusta loppuun kansainvälinen kumppaniverkostomme, niin vain taivas on rajana kasvulle.

 

LUE MYÖS:

KasvuOpenissa palkittu Skycode muuttaa maailmaa Vaasasta käsin – ”Markkinat olkoot seuraava tuomaristomme”

Lämna ett svar