KasvuOpenissa palkittu Skycode muuttaa maailmaa Vaasasta käsin – ”Markkinat olkoot seuraava tuomaristomme”

Jussi Mäntylä
Jussi Mäntylän luotsaaman Skycoden päätuote on tekoälyä hyödyntävä SkyPlanner-ohjelmisto. KUVA: Skycode

Vaasalainen Skycode valittiin tänä vuonna KasvuOpenissa Suomen lupaavimmaksi automaatioalan kasvuyritykseksi sekä yleisön suosiksi. Jussi Mäntylän luotsaaman yrityksen päätuote on tekoälyä hyödyntävä SkyPlanner-ohjelmisto.

SkyPlanneria on kuvattu edistykselliseksi ja teollisuustuotantoa mullistavaksi ohjelmistoksi.

– SkyPlannerin hyödyntämä tekoäly auttaa tekemään parempaa tuotannonsuunnittelua, nopeaa ja optimaalista. Kun tuotannon työjärjestys pysyy optimaalisena, tehdas ei käy vajaatehoisena ja toiminta on myös kannattavampaa, kertoo Mäntylä.

Poikkeuksellinen innovaatio

SkyPlanner hyödyntää yrityksen itse kehittämää optimointialgoritmia, ja Mäntylän mukaan tiimillä on ollut iso merkitys SkyPlannerin kehittämisessä.

Teollisen tuotannon optimointi on poikkeuksellinen innovaatio.

– Olemme rahoittaneet ja suunnitelleet ohjelmiston alusta alkaen itse, millä on suuri merkitys kehitystyössä. Vaasastakin käsin voi muuttaa maailmaa, ja maailma todella tarvitsee tämän, sanoo Mäntylä.

Kuka ei haluaisi optimoida tehtaansa tuotantoa?

Skycodessa työskentelee tällä hetkellä 15 henkilöä, ja työntekijöitä rekrytoidaan lisää.

– Tiimissä on mukana niin ohjelmistosuunnittelijoita kuin matemaatikkoja. Vaalimme motivoituneita ja älykkäitä ihmisiä, jotka ovat ennen kaikkea kiinnostuneita ohjelmoinnista, toteaa Mäntylä.

– Erityistä työkokemusta ei vaadita, sillä koulutamme itse työntekijöitämme. Kun ihmisestä löytyy potentiaalia, ei ole ylärajaa, mitä osaavaksi hän voi tulla, Mäntylä lisää.

Skycode haluaa SkyPlannerin myötä viedä uutta osaamista myös tulevaisuuden tuotannonsuunnittelun osaajille.

– Yhteistyö on aloitettu ensimmäisten ammattikorkeakoulujen kanssa. Haluamme tuoda modernin työkalun tulevien suunnittelijoiden käyttöön jo opiskeluvaiheessa, sanoo Mäntylä.

Kansainvälisen kasvun tiellä

Skycoden tavoitteena on kasvaa yhdeksi Pohjanmaan suurimmista työnantajista. Yrityksen pääpaikka on Vaasassa, ja Mäntylän mukaan on tarkoitus, että se aina Vaasassa pysyykin.

Kotimaan kasvun lisäksi Skycode suuntaa kansainvälisen kasvun tielle, sillä SkyPlannerilla on kansainvälisillä markkinoilla valtava kysyntä.

– Lukuisissa tehtaissa ympäri maailman tuotannonsuunnittelua tehdään edelleen manuaalisesti esimerkiksi excelillä ja ihmisaivoilla miettien. Tekoäly tekee sekunneissa sen, missä ihmisaivomme ovat olleet pullonkaulana, tietää Mäntylä.

Maailma todella tarvitsee tätä.

Skycoden tavoitteena on tehdä SkyPlannerista teollisuuden tuotannonsuunnittelun standardi kansainvälisesti. Skaalautuvana tuotteena SkyPlannerin teknologia sopii sekä kaikkein pienimmälle että suurimmalle yritykselle.

– Tuote on saatu markkinoille, ja se ohjaa jo lukuisten tehtaiden toimintaa. Tästähän se kasvu vasta alkaa, tehtaita on paljon ja kuka ei haluaisi optimoida tehtaansa tuotantoa? sanoo Mäntylä.

Markkinat tuomaristona

Mäntylä näkee, että kansainvälinen potentiaali vaikuttaa tästä johtuen loputtomalta.

– Ohjelmistoamme tarvitsevat teollisuusyritykset eivät maailmasta lopu kesken. Meillä on tehokkaat ja helposti monistettavat jakelukanavat tuotteellemme, hän kertoo.

Mäntylän mukaan Skycoden kasvutavoitteita on kysytty useasti.

– Aiomme tehostaa teollista tuotantoa kansainvälisesti niin monella miljardila, että siitä piisaa ainakin yksi meille itsellemmekin. Internetissä valtavatkin kasvutavoitteet ovat mahdollisia skaalautuvalla ja perin tarpeellisella ohjelmistolla, Mäntylä toteaa.

– Näistä hurjista kasvutavoitteista saimme KasvuOpenisssa alan ammattilaisista koostuvan tuomariston vakuuttumaan. Siinä joutui jo hieman perustelemaankin miljardejaan. Markkinat olkoot seuraava tuomaristomme, sanoo Mäntylä.

LUE MYÖS:

VILPEn toimitusjohtaja Saikkonen vastaanotti vuoden maakunnallisen yrittäjän palkinnon – ”Olemme tästä valtavan otettuja”

Vastaa