Österbottniska företag synar sina egna klimatavtryck – Lokala revisions- och kommunikationsbyråer visar vägen

Stefan Wiklund representerar Waasa Numerica, Eliina Puijola leder Herea.
Stefan Wiklund representerar Waasa Numerica, Eliina Puijola leder Herea.

Att låta räkna ut det egna företagets klimatavtryck kan vara en bra utgångspunkt för miljöarbetet. Både Waasa Numerica och Herea har anlitat LYKKAN för uppdraget.

Företagens klimatavtryck är en het samhällsfråga. Flera både små och stora österbottniska bolag har redan låtit räkna ut det egna klimatavtrycket.

– Vi tyckte det var intressant att få veta det och det är också bra att få egen erfarenhet av hur det fungerar för det är aktuellt för flera av våra kundföretag, säger Stefan Wiklund, auktoriserad revisor och delägare i Waasa Numerica.

– Vi jobbar speciellt mycket med österbottniska industriföretag och hållbarhet är något som intresserar både kunderna och oss, säger Eliina Puijola, vd för Herea.

Både revisionsbyrån Waasa Numerica och kommunikationsföretaget Herea har valt att anlita det österbottniska företaget LYKKAN för sina uträkningar. Båda företagen är också nöjda med jobbet som utförts.

Hållbarhet är något som intresserar både kunderna och oss.

Gav aha-upplevelser

Stefan Wiklund Waasa Numerica
Stefan Wiklund

Stefan Wiklund säger att han blev förvånad över ett par saker som kom fram under processen. Det ena var mängden papper som printades ut på deras företag trots att kontoret i princip har alla dokument digitalt. Den andra aha-upplevelsen var den sammanlagda mängden körkilometrar.

– Det är klart att man också kunde ha sett det i eurobelopp på utbetalda kilometerersättningar men det är en liten tankeställare när hela summan uttrycks direkt i kilometer, säger Stefan Wiklund.

Att det blir många körkilometer för Vasaföretaget har ändå en bra orsak – bolaget har ett nära samarbete med sina kunder och personalen är mycket ute på fältet.

Kraven tydligast för de större

Bland Waasa Numericas kunder finns många österbottniska bolag, till exempel familjebolag och husbolag, allt från klädbutiker till båt- och metallverkstäder.

Stefan Wiklund bedömer att hållbarhetskraven just nu kanske är tydligast hos de större bolagen. Samtidigt säger han att utvecklingen håller på att sippra ner till underleverantörerna och den vägen vidare även till andra.

Hållbarhet hett inom industrin

Herea Eliina Puijola
Eliina Puijola.

Kommunikationsbyrån Herea har speciellt många kunder inom industrin. Eliina Puijola säger att hållbarhet verkligen intresserar kundföretagen och att de får många frågor om detta.

Herea som företag är själva hyresgäster hos ett industriföretag, VILPE i Korsholm, som jobbat mycket med hållbarhet.

– I den här fastigheten har det satsats stort på solenergi, vilket också blir bra för vårt eget klimatavtryck, säger Eliina Puijola.

Därför just LYKKAN

Att Herea valde just LYKKAN för att räkna ut företagets fotavtryck har flera orsaker. Eliina Puijola säger att de gillar LYKKANs jordnära österbottniska approach.

Eliina Puijola fastnade även för att LYKKAN också vid behov kan erbjuda en österbottnisk version av ytterligare ett steg på klimatresan, det vill säga lokal klimatkompensation. Klimatkompenseringen är något som Herea som bäst funderar på.

Mera än uträkningar

Mikaela Strömberg-Schalin. LYKKAN
Mikaela Strömberg-Schalin.

För företag som vill klimatkompensera sin verksamhet kan LYKKAN alltså även erbjuda dessa tjänster, och metoderna utvecklas hela tiden. Den lokala klimatkompenseringen går till exempel ut på att se till att finländska odlare förändrar sina jordbearbetningsmetoder så marken binder mera kol.

– Våra metoder handlar om kolbindning men också om att öka mångfalden i naturen, säger Mikaela Strömberg-Schalin, jurist på LYKKAN.

Med kolbindande odling och modern teknik går det att få till stånd ett jordbruk som producerar mat på ett effektivt sätt och samtidigt bidrar med klimatnytta.

Mikaela Strömberg-Schalin framhåller att det dessutom är enkelt att komma igång med LYKKANs tjänster, att tröskeln är och ska vara låg för att kontakta dem. På webbplatsen www.lykkan.fi hittas kontaktuppgifterna.

 

LÄS OCKSÅ:

LYKKAN erbjuder lokal klimatkompensering – Österbottniskt företag utvecklar egna verifierbara metoder

Lämna ett svar