Nurminen Logistics öppnar ny godsrutt ut i världen – ”Österbottniska företag tillhör de som har mycket att vinna”

Marjut Linnajärvi, Nurminen Logistics
Marjut Linnajärvi.

Ett snabbt, miljövänligt och kostnadseffektivt sätt för gods att ta sig ut i världen har skapats. Nurminen Logistics har öppnat en ny förbindelse med en kombination av båt och tåg.

Det finländska logistikbolaget Nurminen Logistics har satsat på en ny reguljär och schemalagd förbindelse för gods. Den flexibla förbindelsen kan till exempel starta i Vasa hamn, gå via Umeå och ner till Göteborg, till Skandinaviens största hamn, innan den går ut i världen.

– Vår nya rutt öppnar alternativ och affärsmöjligheter för såväl industriföretag, rederier som transport- och logistikföretag, säger Marjut Linnajärvi, ansvarig för Nurminens järnvägsverksamhet.

Vår nya rutt öppnar alternativ och affärsmöjligheter för såväl industriföretag, rederier som transport- och logistikföretag.

Företag och miljö vinner

Den nya rutten ökar företagens livskraft och konkurrenskraft, särskilt på Finlands västkust och i norr. Det finns mycket att vinna för det är vanligt att gods från norra Finland först färdas många hundra kilometer med lastbilar till Helsingfors innan det lastas på fartyg.

– Med den nya förbindelsen kan företagen minska sin klimatpåverkan och sina exportkostnader, där bränslekostnaderna är en betydande kostnad, säger Marjut Linnajärvi.

Nurminen Logistics karta

Kombination av räls och båt

Från Vasa startar godsets resa med Wasalines ropaxfartyg M/S Aurora Botnia. Marjut Linnajärvi lyfter fram att det är frågan om ett av världens miljövänligaste fartyg. Det här är viktigt även när det handlar om att räkna koldioxidutsläpp, något som blir allt viktigare för många företag.

Efter att Kvarken Ports hanterat godset fortsätter resan på räls. I Sverige sträcker sig ruttens järnvägssträcka från Umeå och Haparanda till Göteborg.

– Från hamnen i Göteborg erbjuds sedan många alternativ att ta sig vidare ut i världen, säger Marjut Linnajärvi.

Från Göteborgs hamn finns en direkt världshavsanslutning till bland annat Amerika och olika destinationer i Fjärran Östern, samt till de viktigaste europeiska hamnarna. Transporterna kan även kopplas ihop med den transportrutt som Nurminen Logistics tillhandahåller till Centralasien och Kina.

Olika typer av gods

Marjut Linnajärvi säger att den nya rutten passar det mesta som kan transporteras i containrar eller med släpfordon, även kemikalier. Nurminen Logistics erbjuder vid behov sina kunder hela logistikkedjan enligt principen från dörr till dörr, inklusive spedition och terminaltjänster.

Den nya rutten fungerar åt båda hållen. I Göteborg har Nurminen även grundat ett dotterbolag för att möjliggöra smidigare betjäning medan järnvägssträckan fungerar i samarbete med VÄTE Rail AB från Haparanda.

Mera information om företaget och kontaktuppgifter hittas på webbplatsen nurminenlogistics.com.

 

LÄS OCKSÅ:

Riitta Björkenheim: ”EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?”

Lämna ett svar