Norcar har gjort en miljonsatsning på att bygga om fabriken i Nykarleby. En ny slutmonteringslinje klarar av alla företagets lastarmodeller.
Norcar har renoverat sin fabrik i Nykarleby, tänkt om hela sitt produktionsflöde, byggt om sina lagerfunktioner och optimerat sitt logistikflöde. Kronan på verket är en ny slutmonteringslinje med kapacitet att kunna skapa en ny maskin var tredje timme.
– Den nya slutmonteringslinjen klarar av alla våra lastarmodeller, säger Lotta Lindén-Svarvar, vd för Norcar.
Norcar utvecklar, producerar och säljer minilastare.
Produktionen går som tåget
Magnus Holm, Business & Technology Development Manager, förklarar att produktionen i Nykarlebyfabriken tidigare byggde på boxmontering. Det innebär att en maskin från start till slut kunde byggas på ett enda ställe.
– Logistikmässigt var det komplicerat och nu är flödet betydligt smidigare, säger Magnus Holm.
Att säga att produktionen nu går som tåget är inte ens en överdrift. Holm och Lindén-Svarvar visar nämligen upp ett slags tåg med ratt, som används till exempel för att flytta komponenter från lagret till monteringslinjen.
Miljonsatsning
Investeringen i fastighetsrenovering och den nya monteringslinjen uppgår till cirka en miljon euro. Trots att det tydligt är en långsiktig investering med lång återbetalningstid så ser företaget redan fördelar.
– Det nya arbetssättet ger en lugnare arbetstakt, möjlighet till bättre planering och mer kontroll över när maskinerna blir färdiga för leverans, säger Lotta Lindén-Svarvar.
Dataskärmar på väggarna berättar om läget på linjen, om eventuella problem och om när nästa maskin väntas bli klar. Kameror håller koll på komponentläget i hyllorna, ner till enskilda skruvar och muttrar, och systemet kan beställa mera innan de tar slut.
Det nya arbetssättet ger en lugnare arbetstakt.
Lättare att utbilda personalen
En stor fördel med den nya monteringslinjen, jämfört med hur bolaget förut jobbade, är att det blivit lättare att utbilda ”skola” personalen, då en anställd från start inte behöver kunna behärska hela maskinen och alla arbetsmoment. En gång i veckan flyttar personalen som jobbar på linjen i stället vidare till nästa moment, så arbetet hålls varierande.
På den nya monteringslinjen jobbar som bäst sjutton personer. Företaget rekryterar och söker duktigt folk inom försäljning samt ingenjörer till R&D.
Norcar sysselsätter totalt närmare 50 personer i Finland samt 35-40 till i ett dotterbolag i Estland. Till helheten hör även Kirfer, med runt 20 anställda, som är specialiserade på skräddarsydda automationslösningar.
Ständig produktutveckling
Norcars maskiner utvecklas hela tiden med mera funktioner och utökad kapacitet. En nyhet som lanserades i april är maskiner med 20 procent mera lyftkraft.
– Den extra kraften kan behövas till exempel för att lyfta stenplattor, säger Magnus Holm.
Norcar har även kommit ut med en egen maskin som går på el.
– Den är enkel att ladda, enkel att köra och går tyst, säger Holm.
Finns planer på ytterligare utvidgning
Norcar har växt kraftigt de senaste åren och räknar med att de tagit marknadsandelar. Lite kärvare tider är det ändå i branschen då till exempel byggsektorn, som är en av kundsegmenten, har det kämpigt. Norcars produkter passar ändå allt från jordbrukare och hästfolk till företag som sköter grönområden, så det finns flera ben att stå på.
Lotta Lindén-Svarvar säger att det finns planer på ytterligare utvidgning i Nykarleby, men att det kräver att marknaden också tar fart. Rent konkret skulle då den nya monteringslinjen få en systerlinje. Den satsningen kunde dubbla produktionen men kräver samtidigt mer personalstyrka och en fabriksutbyggnad för att få rum med vissa andra funktioner.
– Vi väntar på marknaden innan vi går in för nästa steg, säger Lotta Lindén-Svarvar.
LÄS OCKSÅ:
Norcar gör miljoninvestering i Nykarleby – Nyrekryteringar aktuella