Hotel Astor blir första hotellet i Vasa som får nytt märke för hållbar turism – Hotellpaket för cyklister lanseras i sommar

Petra Gästgivars Lundberg.

Hotel Astor i Vasa får Visit Finlands ”Sustainable Travel Finland”-märke. ”Arbetet med hållbarhet blir aldrig färdigt utan är något som måste genomsyra hela verksamheten”, säger Petra Gästgivars Lundberg, vd för Hotel Astor.

Hotel Astor har länge satsat på hållbarhet och gröna värderingar. Vasahotellet har sedan tidigare ett ”Green Key”-märke, vilket betyder att de förbundit sig till att uppfylla vissa kriterier för hållbarhet och miljöarbete.

– Hållbarhet är något vi prioriterar och kontinuerligt jobbar med, säger Petra Gästgivars Lundberg, vd för Hotell Astor.

– Därför var det också naturligt att försöka få ansvarsmärkningen ”Sustainable Travel Finland” direkt vi fick höra om den, säger Gästgivars Lundberg.

Petra Gästgivars Lundberg.

Skillnaden mellan ”Green Key”-märket och ”Sustainable Travel Finland”-märket är bland annat att ”Sustainable Travel Finland” mera beaktar även ekonomisk, social och kulturell hållbarhet.

Hotel Astor har som första hotell i Vasa nu tilldelats ”Sustainable Travel Finland”-märket. Målet med hela märket är att främja hållbar turism i Finland och underlätta resenärernas val.

– Det är viktigt och vi märker att många företag ställer direkta krav på hållbarhet redan i upphandlingen, säger Gästgivars Lundberg.

Hur jobbar ni med hållbarhet på riktigt?

Petra Gästgivars Lundberg säger att hållbarhetstänkandet i verksamheten syns som konkreta handlingar. Det handlar om saker som återvinning, minskning av matsvinn, val av rengöringsmedel och stöd för lokala aktörer.

– Vi använder mycket lokala produkter, till exempel sylt från Maxmo och lokal fisk och bär, säger Gästgivars Lundberg.

Petra Gästgivars Lundberg.

Hotellet jobbar ständigt med att minska el- och vattenkonsumtion. Förra året byttes alla kranar ut mot vattensparande modeller.

– Men det handlar även om vardagliga saker, som att vänta med att sätta igång en stor diskmaskin om det bara finns ett par koppar i den, säger Gästgivars Lundberg.

Hållbarhetsarbetet inkluderar hotellgästerna. Gästerna uppmuntras ta sig fram på miljövänliga sätt – vilket de ofta redan gjort eftersom hotellet finns invid tåg- och resestationen i Vasa. Hotellet erbjuder dessutom cyklar att hyra.

Cykelpaket lanseras

Hotel Astor drivs av samma bolag som driver Hotel Vallonia i Korsholm, Hotel Red & Green i Närpes och Hotel Kurikka i Kurikka.

Till sommaren kommer de fyra hotellen att tillsammans lansera ett nytt unikt hotellpaket. Paketet handlar om att cykla mellan hotellen och uppleva den vackra naturen och alla smultronställen där emellan.

– En picknickkorg kan vara med om man vill, säger Petra Gästgivars Lundberg.

En picknickkorg kan vara med om man vill.

Hotel Red & Green kan sedan i februari också stoltsera med ”Suistainable Travel Finland”-märket. Hotel Red & Green var det första hotellet mellan Torneå och Åbo som fick märket. Hotel Vallonia är som bäst på god väg att erhålla sitt märke.

”Hemestrarna” välkomnas med öppna armar

Affärsresenärer är normalt den största kundgruppen hos Hotel Astor. Coronaläget och reserestriktioner har gjort att den gruppen minskat radikalt, vilket förstås påverkar Astor.

– Långsamt, långsamt känns det ändå som att läget skulle öppna upp lite, säger Petra Gästgivars Lundberg.

Petra Gästgivars Lundberg.

En kundgrupp som däremot växt betydligt under coronatiden är ”hemestrarna”, alltså de som kommer till hotellet från staden eller från närregionerna.

– Många kommer och bo hos oss för att komma iväg hemifrån en stund, och vi har också haft många bröllop och födelsedagar, säger Pera Gästgivars Lundberg.

– Vi är så oerhört tacksamma för det här förtroendet, säger Gästgivars Lundberg.

LÄS OCKSÅ:

Ett nytt högprofilsevent föds – Hållbarhet och branding ska sätta Jakobstadsregionen på kartan

Lämna ett svar