Axpo Renewable Finlands första vindkraftspark byggs i Vörå – Köper Lålax Vind Ab

Axpo Joakim Ingves
Joakim Ingves.

Axpo Renewable Finland har köpt Lålax Vind Ab. ”Vår verksamhet styrs från Vasa och det känns riktigt bra att den första sajten kommer att ligga i Österbotten”, säger Joakim Ingves, vd för Axpo Renewable Finland.

Axpo kommer att bygga en vindkraftspark med fyra turbiner i Vörå. Det här står klart efter att Axpo köpt Lålax Vind Ab, företaget som har byggloven och rättigheterna till projektet.

– Vi håller nu på att starta upp upphandlingar för turbiner och annat som behövs för att bygga vindkraftsparken, säger Joakim Ingves, vd för Axpo Renewable Finland.

Börjar byggas nästa år

Joakim Ingves Axpo
Joakim Ingves.

Axpo räknar med byggstart på våren 2024 och att parken står klar 2026. Parken får en totalkapacitet på 25 megawatt, något som enligt bolagets beräkningar motsvarar elförbrukningen för cirka 17 500 fyra-personershushåll.

Joakim Ingves säger att det för dem är viktigt att få till stånd en bra dialog med projektets alla intressenter. Planen är därför att bjuda in markägare, att informera om planer och att träffa kommunens representanter.

– Allt är så nytt ännu, vi ska bara själv landa i den här processen först, säger han.

Långa processer

Den schweiziska energikoncernen Axpo grundade dotterbolaget Axpo Renewable Finland för cirka ett år sedan. Det nystartade bolaget fick till uppgift att satsa på vindkraft, både på att starta egna projekt och på att eventuellt köpa upp andras projekt.

– Det är ofta frågan om långa processer så vi är glada att vi redan nu får ett referensprojekt att gå ut med, säger Joakim Ingves.

Säljaren av Lålax Vind är Rosafors Invest AB. Det är ett företag baserat i Småland i Sverige som specialiserat sig på projektutveckling inom förnyelsebar energi och fastigheter.

Starka i Vasa

Axpo Renewable Finland startade sin verksamhet i Vasa. Kontoret här sysselsätter redan sex personer och fortsätter rekrytera. Som bäst söks en teamleader för projektledning.

Globalt sett har Axpo mera än 6 000 anställda. Genom sina dotterbolag har företaget en speciellt stark närvaro när det gäller vindkraft i Tyskland och i Frankrike.

 

LÄS OCKSÅ:

Axpo inviger kontor i Vasa – Stor energikoncern lanserar satsning av vindkraftsverksamhet i Finland

Lämna ett svar