Vind i seglen för Ålandsbanken – Fondbolaget spelar nyckelroll i planerad miljardsatsning

Peter Wiklöf, Anne-Maria Salonius, Joel Sunabacka.
Peter Wiklöf, Anne-Maria Salonius, Joel Sunabacka.

Ålandsbanken växer med vind i seglen. Banken kan spela nyckelroll i skapandet av elproduktion tillräcklig för att täcka den årliga elförbrukningen hos fyra miljoner hushåll.

Det går bra för Ålandsbanken. Banken har flera år av tillväxt bakom sig men fortsätter öka takten. Förväntningarna på avkastningen på eget kapital skruvades nyligen upp från redan höga nivåer.

Anne-Marie Salonius, Peter Wiklöf, Joel Sunabacka.
Anne-Maria Salonius, Peter Wiklöf, Joel Sunabacka.

– Vår verksamhet bygger i stor grad på personliga möten och vi trodde först tillväxttakten skulle bromsas ner av pandemin men det motsatta har hänt, säger Peter Wiklöf, vd för Ålandsbanken.

– Det finns ett behov av en bank som har tid att lyssna på och lösa kundernas problem, säger Wiklöf.

Ålandsbanken har fortsatt rekrytera och anställa personal i en tid då många andra aktörer skär ner.

– I Vasa är vi till och med dubbelt flera än när jag var här senast och hälsade på för två år sedan, säger Wiklöf, som bäst alltså är på besök i staden.

Ålandsbanken, med sitt it-bolag inräknat, sysselsätter nu cirka 800 personer, varav 23 jobbar i Vasa.

Starka på Private Banking

Speciellt på fastlandet och i Sverige har Ålandsbanken gjort sig ett starkt namn inom förmögenhetsförvaltning och private banking. Bolaget har satsat på personal och nyetableringar.

Senast startades ett mindre kontor i Uleåborg och nu är det dags för Jyväskylä, där ett helt nytt kontor också ska etableras.

– Lyckligtvis har det varit ganska lätt för oss att rekrytera, vi får hela tiden in bra ansökningar, säger Joel Sunabacka, Ålandsbankens chef för tillväxt och utveckling i affärsområdet Finland.

Miljardprojekt på gång

Ålandsbanken har länge profilerat sig när det gäller hållbarhet och miljöfrågor. Anne-Maria Salonius, som leder bankens verksamhet på fastlandet, säger att det gäller att kombinera ansvarsfullt agerande med lönsam affärsverksamhet.

Ålandsbanken har visat vägen till exempel när det gäller miljöarbete för Östersjön men har också varit med om att skapa innovativa sätt att enkelt mäta koldioxidavtryck hos privatpersoner och företag.

Vindkraft är ett område som banken tidigt var inne på och nu storsatsar i.

– Vi tror att vindkraften, speciellt till havs, har en enorm potential, säger Peter Wiklöf.

Vi tror att vindkraften, speciellt till havs, har en enorm potential.

Miljardsatsning på gång

Ålandsbanken Fondbolag och OX2 har tecknat en avsiktsförklaring om utvecklingen av ett havsbaserat vindkraftsprojekt utanför Åland.

Projektet, som kallas Noatun, drivs genom ett samägt bolag. Tanken är att OX2 står som utvecklare fram tills färdigställandet medan Ålandsbanken Fondbolag fungerar som en långsiktig ägare via sin fond.

Nyss startat

Det stora åländska vindkraftsprojektet är i startgroparna. För grönt ljus krävs tillstånd av bland andra Ålands landskapsregering.

Projektet är i miljardklass och en möjlig installation kan ske 2030. Färdigställt kan det bestå av 250 vindkraftverk som ger 20 TWh per år, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för omkring 4 miljoner hushåll.

– Det är enorma energimängder, de stora utmaningarna ligger till exempel i hur energin bäst kan överföras och i mån av möjlighet lagras, säger Peter Wiklöf.

Ålandsbanken lanserade redan ifjol den första specialplaceringsfonden i Finland för vindkraftsplaceringar, som är öppen för allmänheten.

 

LÄS OCKSÅ:

Ålandsbanken gjorde sin bästa start på året på 102 år – Vasaverksamheten går ännu bättre än koncernen

Vastaa