RTF Services satsar i ny hall i Iskmo – Korsholmföretaget skapar mera utrymme för den egna produktionen

Stig-Erik Herrgård, Rescue Team Finland, Easy Wash, Iskmo, Korsholm
Stig-Erik Herrgård.

RTF Services har sin egen nisch där de under många år byggt upp unik specialkunskap. Företaget står stadigt på många ben som på olika sätt tangerar brandförebyggande arbete.

Stig-Erik Herrgård, Rescue Team Finland, Easy Wash, Iskmo, Korsholm
Stig-Erik Herrgård.

Rescue Team Finland, eller förkortat RTF Services, har över 30-års erfarenhet av brandförebyggande arbete. Verksamheten, som också skett under namnet Easy Wash, sysselsätter i skrivande stund 18 personer.

– Normalt är vi sexton personer i alla bolagen men personalstyrkan varierar enligt efterfrågan, säger Stig-Erik Herrgård, företagets grundare och vd.

Många av medarbetarna har jobbat länge för företaget. De längsta arbetsförhållandena är över 20 år långa.

Försäljningschefen Hans Wickström, som själv jobbat för företaget sedan 2016, säger att det bästa med jobbet är att det är så omväxlande.

– Ingen dag är den andra lik, säger Hans Wickström, och får medhåll av Josefin Sundvall, som jobbar som kontorsansvarig.

Ingen dag är den andra lik.

Jobbar på fältet

Mycket av RTF Services jobb sker ute på plats hos kunderna, som främst är industriföretag och rederier. Korsholmföretagets egen tjänstepalett är stor och det mesta tangerar på ett eller annat vis brandsäkerhet.

Bland utbudet hittas till exempel brandsäkerhetstjänster, brandbevakning av heta arbeten och brandsanering samt olika typer av övervakningar och utbildningar.

Stig-Erik Herrgård, Rescue Team Finland, Easy Wash, Iskmo, Korsholm
Stig-Erik Herrgård.

RTF Services gör även rengöringsarbeten. Det kan handla om allt från att rengöra olje- och färskvattentankar till att ta bort byggdamm från 30 meters höjd, damm som i en fabrik snabbt kan utgöra brandrisk.

Som bäst jobbar bolaget till exempel med att rengöra två stora byggkranar i Vasklot samt därtill hörande fyra mindre lyftkranar och två stycken hjullastare med kringutrustning. Kranarna, som varit i Finland för att resa vindkraftverk, är på väg att skeppas till Australien.

– Det är ett stort arbete att få dem rengjorda men det görs för att inga invasiva arter ska ta sig in i Australien, säger Hans Wickström.

Även egen produktion

Stig-Erik Herrgård, Rescue Team Finland, Easy Wash, Iskmo, Korsholm
Stig-Erik Herrgård, vid en av pumparna som företaget byggt.

RTF Services har egen produktion i Iskmo, där verksamheten i Finland är koncentrerad. Företaget bygger och säljer till exempel högeffektiva brandpumpar.

RTF Services brandpumpstillverkning började för 7-8 år sedan med fokus på oljehamnar där det inte finns släcksystem, men har sedan dess utvidgats även till andra industrier.

Det finns efterfrågan på produkterna och den här verksamheten väntas växa. I Iskmo, på Långkärrvägen 12, börjar det ändå bli trångt om utrymme och mera yta behövs för effektiv produktion.

Satsar i ny hall

För att möjliggöra mera produktion i nuvarande lokaler i Iskmo byggs en ny hall, en utbyggnad. Tanken är att nybyggnaden blir platsen för en del av företagets fordonspark och även för material som behövs för pumpbyggandet.

Den nya hallen blir cirka 570 kvadratmeter. Grundarbetet är igång och företaget gör allt jobb själva. Arbetet fortskrider i den takt som är möjlig, med devisen att kundernas behov alltid får gå först.

Stig-Erik Herrgård, Rescue Team Finland, Easy Wash, Iskmo, Korsholm, container
Stig-Erik Herrgård, i bakgrunden tvättcontainern som byggs för tillfället.

RTF Services bygger som bäst även en tvättcontainer, en självförsörjande enhet med ström, vatten och tvättmedel. Den nya containern kan släppas av med en kran och fungera även på ställen där övrig infrastruktur saknas.

Bolaget har med åren också byggt upp kunskap och kapacitet för att rengöra förorenat vatten.

Mångsidigt familjeföretag

RTF Services är ett familjeföretag. För företaget jobbar till exempel också sonen Fredrik Herrgård, som bland annat kör företagets egen kranbil, bolagets största investering någonsin.

– Med den kan vi montera men också flytta allt från hus till båtar, säger Fredrik Herrgård, som ansvarar för lyft- och transport.

Ett återkommande arbete där kranbilen spelar en nyckelroll handlar om att transportera stålremmare och båtar samt krävande lyft och specialtransporter. Bland annat remmarna som hanteras kan vara stora pjäser, 12 meter långa, väga 3,5 ton och därtill ha betongbottenvikter på 22 ton.

Rescue Team Finland har också dotterbolag och beredskap på Åland och i Sverige. I Sverige har företaget som bäst tre anställda.

 

LÄS OCKSÅ:

Härma Rehab bland dem som satsar i Korsholm – Ett nytt rehabiliterings- och välmåendecenter föds i Smedsby

Vastaa