Hotel Vallonia satsar på mat från stående bord – ”Folk vill äta lunchbuffé även på helgen”

VECKANS RESTAURANG

Vaasa insider lyfter i en ny artikelserie fram intressanta restauranger.

Vasaregionen och Österbotten har så enormt mycket att bjuda på när det gäller mat och upplevelser.

Veckans restaurang är Hotel Vallonia – affärs-, konferens- och familjehotellet i Korsholm, ett stenkast från Vasa. Med ledorden ”trivsamt och trevligt” serverar de husmanskost i hemlagad stil från stående bord. På gästernas begäran serveras lunchbuffé även på söndagar, ett drag som skiljer dem från konkurrenterna.

Vaasa insider träffar Hotell Vallonias chef Susanne Gästgivars-Leppäaho en tidig måndag morgon. Det är regntungt och dystert ute, men inne på hotellet är det mysigt. Klockan är bara strax efter 8, men Susanne har hunnit jobba flera timmar redan.

Hon har varit på plats sedan kl 5 för att skola in en ny frukostkock i morgonrutinerna, berättar hon.

– Vi är ett sammansvetsat team här, även chefen kan laga frukost. Alla kan rycka in där det behövs. Jag vill verkligen skryta på alla i personalen som gör ett fantastiskt jobb.

Få matställen i Vasa har öppet på en söndag vintertid. Där fyller vår restaurang ett tomrum.

Hembakat är uppskattat

Frukostkocken har en annan viktig roll på hotellet, avslöjar Susanne. Att baka. Allt bröd och kaffebröd som serveras på hotellet bakas nämligen på plats och för hand.

Susanne har märkt att gästerna uppskattar hembakat på buffén, och särskilt efterrätt är omtyckt.

– Det ingår i bra service, att göra det lilla extra för gästerna. Vi har så gott som alltid något gott till kaffet framdukat. Vi uppmärksammar även högtider; som nu med Runebergstårta till exempel.

På alla hjärtans dag kan gästerna med andra ord vara säkra på att det finns hjärtan lite här och var.

Hemlagat på menyn en hjärtesak

Veckans söndagslunch läser jag består av Björkens grisinrefilé, kantarellsås, köksmästarens köttbullar, skånepotatis, grönsaker och precis som Susanne sa; Runebergstårta till efterrätt.

– Vi har en kock som jobbat här länge, vår köksmästare Markus Karlsson. Han planerar lunchlistorna utifrån sin erfarenhet av vad gästerna tycker om. Vi ser till att alltid ha olika alternativ på lunchen att välja på.

Jag frågar vad som skiljer vardagslunchen och söndagsluncherna åt, då de båda är från buffé med tillhörande salladsbord. Susanne säger att vardagslunchen och söndagslunchen egentligen är rätt lika varandra med den skillnaden att serveringen på söndag börjar lite senare, klockan 12.

Maten har också ett utpräglat ”söndagstema” med ugnslax, olika stekar och långkokta grytor. Vardagslunchen är mer hektisk, med gäster som avlöser varandra i rask takt, medan helgen är till för att varva ner.

– Vi har pensionärer som äter lunch ensamma här i veckorna, men har med sig barnbarn och familj på söndagslunchen.

Susanne Gästgivars-Leppäaho.

Fräscha blommor piggar upp

I dessa osäkra tider är det viktigt att kunna erbjuda en lugn och trivsam miljö för gästerna, konstaterar vi båda under intervjuns gång.

Jag sneglar på de vackra nejlikorna på borden, äkta vara från blomaffären bredvid, intygar Susanne. Tankarna går till det inom hotellbranschen ständiga uttrycket ”attention for detail”, känslan för detaljer. I det lilla märks stor omsorg.

En desto större gest än de färska blommorna är beslutet att bjuda sina hotellgäster på kvällsmat; måndag till lördag, som tack för att de fyller i och lämnar in ett frågeformulär i receptionen. På det här sättet får Vallonia in kundrespons för hotellets utvecklingsarbete samtidigt som de minskar på restaurangens svinn.

Som ett Green Key-hotell (ett certifikat som står för hållbar utveckling) är det viktigt att skapa koncept som både är miljövänliga och kundvänliga, förklarar Susanne.

– Vi gör det vi kan för att ta ansvar och såklart behöver vi stå ut i mängden för att locka gäster. Söndagslunchen till exempel, få ställen har öppet i Vasa på en söndag vintertid. Där fyller vi ett tomrum med vår restaurang.

Gästernas behov i fokus

På Vallonia är kundens önskemål i fokus. Det vore skandal att inte servera ärtsoppa varje torsdag, givetvis med plättar, pannkaka eller fattiga riddare till.

Den kommande simhallen som byggs intill hotellet kommer även den att påverka restaurangens meny – som tar mer och mer fasta på barnfamiljernas behov.

– Vi kommer säkerligen att ha en särskild buffé för barnen och tänker på att vi ska ha en familjevänlig restaurang. Vad vill familjer äta efter att de simmat? Det får vi anpassa oss efter. Även hotellets utrymmen kommer att förändras.

Vallonia finns till för sina gäster i både vardag och fest, glädje och sorg. Här firas morsdag, farsdag och födelsedagar. Det dukas fram vappenbrunch och julbrunsch.
Familjer samlas här och firar kalas och har olika typer av bjudningar. Även begravningskaffe hålls här, i något av kabinetten.

Hotellet står också till förfogande som en mötesplats för näringslivet; med olika typer av gruppbokningar. Totalt har restaurangen 215 platser. Utöver det finns flera konferensutrymmen med modern utrustning.

Fredagskassen, hemlagad mat bara att värma

Till koncernen som äger Vallonia hör även Hotel Astor, Hotel Kurikka och Hotel Red & Green vars chefer möts regelbundet för att bolla idéer. Något som de utvecklat tillsammans är fredagskassen.

– Vi började med Fredagskassen långt före Coronatiden. Så då pandemin kom var vi inkörda redan.

Fredagskassen beställs senast på torsdagar kl 16 och hämtas fredagen därpå kl 14-17. Kassen innehåller färdigt lagad mat som bara är att värma. Det är alltid en meny bestående av förrätt, varmrätt och efterrätt.

Orsakerna till att köpa kassen är många, säger Susanne.
– Det är en bra gåva att köpa till någon, för den som är ensam och vill njuta av en god middag hemma. Kanske har man bråttom någonstans och ändå vill äta husmanskost och inte ”fast food”. På sommaren tar många med kassen till sommarstugan.

Susanne Gästgivars-Leppäaho.

En ljus framtid för Vallonia

Denna ruggiga morgon känns vackra dagar i skärgården ganska långt borta. Men jag är redan såld på tanken att ta med en färdig trerätters i båten när vi åker ut nästa gång.
På tal om framtiden; med ett nytt år framför oss, frågar jag Susanne hur tankarna går.

Hon viftar med händerna, som att nu får det vara nog med pandemi och sådant dystert.

– Jag ser bara ljust på framtiden.

Susanne ser inte tillbaka mer, hon har blicken stadigt vänd framåt. Ungefär som personer gör när de tröttnat på vintern, bestämt sig att det är vår, och packar undan vinterkläderna. Lite kallt är det ibland men solen värmer för det mesta.

Jag tänker att det är bra, på ett hotell ska man inte älta bekymmer, bara äta och bo bra. Det är löftet till gästerna oavsett säsong.

LÄS OCKSÅ:

Hotel Astor blir första hotellet i Vasa som får nytt märke för hållbar turism – Hotellpaket för cyklister lanseras i sommar

Vastaa