Årets Wasa Future Festival belyser ekosystem – Allt från sjukvård till utveckling av energisystem kan gynnas av samarbeten

Stefan Damlin
Stefan Damlin.

Skapandet av ekosystem blir ett tema som genomsyrar många event under årets Wasa Future Festival. Stefan Damlin, vd för Vasa Elektriska, säger att vi i Finland är duktiga på teknologier och samarbeten till exempel när det gäller energisystem.

Olika typer av ekosystem kommer att få en stor roll på årets Wasa Future Festival. Det handlar om frågor som hur vi bygger systemen och hur vi kan göra kunnandet som finns till en motor för utvecklingen av samhället.

Ekosystemen som behandlas under veckan kommer att gälla allt från utbildning, hälso- och sjukvård till entreprenörskap, forskning och utveckling.

EnergySAMPO visar vägen

Mari K. Niemi, Stefan Damlin, Anna-Kaisa Valkama
Mari K. Niemi, Stefan Damlin, Anna-Kaisa Valkama. Fotot togs på Wasa Future Festival 2022.

Ett konkret exempel som garanterat kommer att tas upp flera gånger under veckan är EnergySAMPO, som är ett samarbete och ekosystem byggt kring energikunnandet i Vasaregionen.

– EnergySAMPO handlar om att samla kunskap, pilotera och utveckla nya lösningar och teknologier, först för pilotering och utveckling i Finland och sedan för den internationella marknaden, säger Stefan Damlin, vd för Vasa Elektriska.

Stefan Damlin säger att flera pilotprojekt redan är bra på gång. Vasa Elektriska spelar i sammanhanget till exempel rollen som piloteringsplattform.

– Vi har goda möjligheter att testa nya lösningar eftersom vi har tillgång till både kunder, produktionsanläggningar och lagrings- och överföringsmöjligheter av energi i olika former, till exempel värme, el , vätgas etc., säger Damlin.

Vi har goda möjligheter att testa nya lösningar.

Vätgas behöver också ekosystem

Ett av Wasa Future Festivals event går in på vilka roller aktörer i Vasaregionen ska spela när det gäller vätgasmarknaden (eventet ordnas på onsdag den 9 augusti klockan 12.30). Det utlovas en paneldiskussion med experter från ABB, Danfoss, Hitachi Energy, Vasa Elektriska, VEO, VNT Management och Wärtsilä.

Världsbanken med på ett hörn

Antti Vasara
Antti Vasara.

På torsdagen (den 10 augusti klockan 10) debatteras ”Den offentliga sektorns åtgärder för att effektivisera innovationsystem”. Med på det eventet är bland andra Petra Söderling, rådgivare på Världsbanken, Casper Herler, Managing Partner på Borenius, Atte Jääskeläinen, överombudsman på Sitra, Antti Vasara, vd för VTT, samt Minna Martikainen, rektor på Vasa Universitet.

Som opponenter till det tillfället fungerar Jarmo Saaranen, vd för VNT Management, samt även här Stefan Damlin, vd för Vasa Elektriska.

Mera omfattande än tidigare

Wasa Future Festival ordnas på Wasa Innovation Center samt på Bock’s Corner Village området i Dragnäsbäck i Vasa. I år är programmet, som i sin helhet hittas här, mera omfattande än någonsin tidigare.

Festivalen ordnas inkommande vecka, den 7 till den 12 augusti, och alla som vill är välkomna att delta.

 

LÄS OCKSÅ:

Wasa Future Festival besvarar frågan: Hur se nya pengar och ny framtid där vi nu bara ser träd?

Vastaa