Citec edistää ainutlaatuista kiertotalouslaitosta Sundvallissa

Ruotsalainen Renewcell rakentaa parhaillaan Sundsvalliin edistyksellistä tekstiilien kierrätyslaitosta. Laitos hyödyntää raaka-aineenaan vanhoja vaatteita ja farkkuja, joista tehdään sellumassaa vaateteollisuuden raaka-aineeksi.

Ainutlaatuisella projektilla on vahva yhteys Vaasaan ja Citeciin.

– Citec vastaa projektinhallinnasta ja laitoksen suunnittelusta, sisältäen sähkö- ja rakennesuunnittelun. Citec Sweden on vastuussa projektista, mutta myös Vaasan Citecillä on tässä hyvin keskeinen rooli, kertoo Citecin viestintä- ja markkinointijohtaja Michael Smirnoff.

Kovanluokan kapasiteetti

Cleantechin rinnalla maailmanmarkkinoilla on saanut vahvaa jalansijaa sustaintech, johon Sundsvallinkin laitoksen toiminta keskittyy. Citec kasvaa ja kehittyy innovatiivisella alalla yhdessä asiakkaidensa kanssa.

– Hanke on vaativa, ja erittäin innostava. Voimme teknisen osaamisemme avulla edistää ympäristön ja hyvinvoinnin kannalta tärkeitä kiertotalouteen liittyviä ratkaisuja, Smirnoff iloitsee.

Hanke on vaativa, ja erittäin innostava.

Renewcellillä on Ruotsin Kristinehamnissa jo vastaava pienempi laitos, joka rakennettiin vuonna 2017. Sundsvallin laitos on täysin omassa luokassaan, sillä se pystyy vuodessa käsittelemään 60 000 tonnia tekstiilejä, kun Kristinestadin kapasiteetti on 4500 tonnia.

– Uuden tehtaan odotetaan valmistuvan ensi vuoden alkupuoliskolla. Sustaintechin merkitys kasvaa kuluttajapuolella ja tulemme varmasti näkemään Sundsvallin kaltaisten projektien kasvun, arvioi Smirnoff.

Yhteistyössä vaatejätit

Ruotsalainen Renewcell syntyi Tukholman kuninkaallisessa teknisessä korkeakoulussa vuonna 2012. KHT:n tutkimuksissa havaittiin, että vaatteet voidaan muuntaa vaateteollisuudessa hyödynnettäväksi sellumassaksi.

Kansainvälinen muotiteollisuus ja vaatevalmistajat, kuten H&M ja Levi’s, tekevät jo tiivistä yhteistyötä Renewcellin kanssa. Renewcellin lopputuotteena olevat Circulose-arkit myydään tuottajille, jotka valmistavat sellumassasta lankaa, jota hyödynnetään edelleen kankaissa ja vaatteissa.

Renewcell noteerattiin pörssissä viime vuonna. Sundsvallin projektilla on myös toinen linkki Suomeen, sillä Valmet on valittu yhdeksi laitoksen päätoimittajista.

Circulose-arkit. Kuva: Renewcell

Vastaa