Konkreettiset toimenpiteet olivat tämän vuoden Wasa Future Festivalin punainen, vai pitäisikö sanoa vihreä lanka. ”Kaikilla keskeisillä teema-alueilla otettiin uusia askeleita eteenpäin”, kertoo tapahtuman järjestäjä Sture Udd.
Useista tulevaisuusaiheisista tilaisuuksista koostuva Wasa Future Festival järjestettiin äskettäin jälleen Bock’s Corner Villagessa. Tarjolla oli tuoreita ajatuksia, uutta tietoa ja runsaasti mahdollisuuksia kävijöille itsekin osallistua ja vaikuttaa kehitykseen.
– Seuraavaksi saamme kuulla, miten tekoälyä voidaan hyödyntää kuvataiteessa, esittelee Wasa Future Festivalin primus motor Sture Udd yhden tilaisuuden viimeisimmistä puhujista.
– Enempää en itsekään aiheesta tiedä, mutta juuri sellaista kulttuurin pitääkin olla, yllättävää ja uudistavaa, Udd jatkaa.
Puheenvuoro siirtyy Helsingissä työskentelevälle mediataiteilijalle Jukka Hautamäelle, joka kertoo yleisölle, miten hän on opetellut käyttämään tekoälyä apuna taiteen luomisessa.
– Kun aloitin muutama vuosi sitten, piti joko itse olla nörtti tai ainakin tuntea joku, joka hallitsi tekniikan. Sittemmin kaikki on muuttunut huomattavasti helpommaksi, Jukka Hautamäki kertoo.
Konkreettisia toimenpiteitä
Wasa Future Festival on alusta asti rakentanut itselleen mainetta tapahtumana, jonka keskiössä on yhteistyö ja jonka tavoitteena on saada aikaan konkreettisia tekoja. Vaikka rima oli jo valmiiksi korkealla, saattoi tämän vuoden tapahtuma olla ratkaisukeskeisempi kuin koskaan aiemmin.
– Tuloksena oli konkreettisia päätöksiä ja kaikissa teemakysymyksissä suunta on eteenpäin, Sture Udd iloitsee.
Paremmat edellytykset startup-yrityksille
Yksi ohjelmakohdista käsitteli startup-yrittäjien kohtaamia haasteita Vaasan seudulla ja koko Pohjanmaalla. Tilaisuudessa oli hyvä vauhti päällä ja pari esiin nostetuista ongelmista oli ratkaistu jo ennen ensimmäistä kahvitaukoa.

Seudun startup-yrittäjien kokemaa yhteenkuuluvuuden tunteen puutetta paikataan syksyllä uusilla yhteisillä tiloilla, kun taas rahoitukseen saadaan helpotusta uudesta, tarkoitusta varten perustettavasta rahastosta. Näiden aloitteiden taustalta löytyy joukko toimijoita, joista jokainen on valmis kantamaan kortensa kekoon.
Samassa yhteydessä peräänkuulutettiin myös bisnesenkeleille parempia mahdollisuuksia tukea tutkimusta tavoitteena sen kaupallistaminen.
– Olemme luoneet uudenlaisen mallin, joka on kokeilemisen arvoinen, kertoo kyseisen aloitteen takana oleva yrittäjä ja tulisielu Patrik Österåker.
Lisäarvo kasvaa metsästä
Metsäkysymyksissä, tai erityisesti ehkä siinä, miten metsästä on mahdollista saada lisäarvoa, otettiin iso harppaus eteenpäin. Tapahtumassa tutkijat esittelivät konkreettisia esimerkkejä lisäarvon luomisesta.
– Jos onnistumme lisäarvon synnyttämisessä, siitä hyötyy niin maakunta kuin koko Suomi, vakuutteli valtiosihteeri Päivi Nerg maa- ja metsätalousministeriöstä.

Energiakysymyksiä ja koulutusta
Tapahtumassa aiemminkin esillä ollut energiayritysten yhteistyöalusta EnergySampo jatkaa kasvuaan ja sen sisällä on parhaillaan käynnissä useita konkreettisia hankkeita. Neljän maakunnan yhteishanke BotH2nia Hydrogen Valley sekä seudun suuret akkuhankkeet porskuttavat niin ikään eteenpäin.
Lisäksi Vaasan yliopisto ja Vaasan seudun energiaklusteri ovat perustamassa omaa ”Piilaaksoa” – kokonaisuutta, joka itsessään on 40 miljoonan euron luokkaa. Myös koulutussektorilla on meneillään useita konkreettisia hankkeita.
– Koulutuksen saralla esimerkiksi luonnontieteissä ja matematiikassa ollaan menossa hyvää vauhtia eteenpäin, Sture Udd täsmentää.
Sture Udd tiivistää WFF:n tärkeimmän annin:
- Palkittujen yritysten innovaatiot luovat miljardeja, samoin EnergySAMPO
- Uudet kouluympäristöt
- Varhaisen vaiheen diagnostiikka uudelle tasolle
- Nordic Connector maalilinjalle
- Nordic Defence Industry hyödyllisemmille raiteille
- Pohjolan Plan B
- Metsä – uusia arvoja biologian ja kemian osaamisesta
- Culture 3.0 – uudistettu työkulttuuri, tutkimuskulttuuri, urheilukulttuuri, yrityskulttuuri jne.
LUE MYÖS: