Tuotekehittelijä ei koskaan kyllästy jäätelöön

Heikki Huotari, Sauli Saarnisto, Ilkka Wikholm
3 Kaverin Jäätelön perustajat Heikki Huotari, Sauli Saarnisto ja Ilkka Wikholm.

3 Kaverin Jäätelön tuotekehittelijä Sauli Saarnisto innostuu miettiessään uusia jäätelömakuja. Mustasaarelaismiehen haaveena on kehittää vielä mahdollisimman monta hyvää makua.

– Toivon, että voisin vielä kiikkustuolissa maistella lastenlasten kanssa eri jäätelömakuja. Olisi upeaa luoda vielä uusia makuja, jotka jäisivät pysyvästi markkinoille, Saarnisto maalailee.

3 Kaverin tarina alkoi vuonna 2012. Ensimmäiset tuotteet tulivat markkinoille helmikuussa 2013. Uudenlainen jäätelöbrändi kiinnosti ihmisiä, ja lehdet kirjoittivat kaveruksista, jotka tekivät jäätelöä 300 euron koneella. Sittemmin 3 Kaveria on muuttanut uusiin tiloihin ja tuonut markkinoille lukuisia uusia jäätelömakuja. Viimeisimpänä yritys lanseerasi jäätelöpuikot. Saarnisto on kiitollinen siitä, että vaikka moni asia on muuttunut yrityksen alkuvuosista, perustajat ovat pysyneet kavereina.

Jäätelö on niin kiehtova elintarvike!

– Meillä on edelleen samanlainen draivi tehdä asioita kuin aloittaessamme, Saarnisto sanoo.

Intohimona jäätelö

Saarnisto ja 3 Kaverin kaksi muuta perustajaa, Heikki Huotari ja Ilkka Wikholm, aloittivat jäätelöbrändin ostamalla pienen jäätelökoneen ja valmistamalla koe-erän keittiön ruokapöydän ääressä. Sen jälkeen kolmikko suuntasi kymmenen päivän jäätelökoulutukseen Italiaan. Koulutuksessa käytiin läpi niin jäätelön kemiaa kuin markkinointiakin. Jäätelö on edelleen Saarniston intohimo.

– Jäätelö on niin kiehtova elintarvike! Sen onnistumiseen vaikuttaa todella moni tekijä, eikä tähän voi siksi kyllästyä.

3 Kaverin tarina ampaisi kasvuun, kun ensimmäiset jäätelöt saatiin kauppoihin. Saarnisto uskoo, että yrittäjät tekivät asiat oikealla tavalla. Alusta alkaen oli selvää, ettei jäätelöihin käytetä esimerkiksi keinotekoisia aromiaineita, vaan ne tehdään aidoista raaka-aineista. Saarnistoa inspiroivat muistot siitä, miltä lapsuuden jäätelöt maistuivat.

Vuonna 2017 jäätelöä alettiin myydä myös Ruotsissa. Saarniston mukaan Ruotsi on ollut suomalaiselle jäätelölle otollinen markkina-alue, sillä ruotsalaisten makumieltymykset ovat samankaltaiset kuin suomalaisilla. Hetken 3 Kaverin jäätelöitä myytiin myös Saksassa, mutta vaatimus sertifikaatista keskeytti myynnin. Nyt uusi tehdas saa vaadittavan sertifikaatin vuoden vaihteessa. Sen jälkeen 3 Kaveria suuntaa myös muihin Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan.

– Meillä on uskomattoman hyvä ja motivoitunut henkilökunta, Saarnisto sanoo.

3 Kaveria työllistää sesongin ulkopuolella 24 henkilöä Suomessa ja 6 Ruotsissa. Kesäkautena työntekijöitä on noin 50.

– Kun henkilökunta on motivoitunut ja voi hyvin, myös tuotteet ovat hyviä.

Saarnisto ja kumppanit ovat tehneet jäätelöä kahdeksan vuotta. Sinä aikana trendit ovat tulleet ja menneet, mutta osa asioista on muuttunut pysyvästi. Saarnisto kertoo, että kun 3 Kaveria aloitti, vain pari brändiä Suomessa myi jäätelöä 500 millilitran pint-purkeissa. Nyt yhä useampi valmistaja on siirtynyt kyseiseen purkkikokoon. Myös vegaanisuus on trendi, joka pysyy ja kasvaa vuosi vuodelta. Vegaanisuuden myötä tuotteista tulee myös luontaisesti laktoosittomia.

Koti Pohjanmaalla

Saarnisto asuu viikot Helsingissä, mutta palaa aina viikonloppuisin kotiin Mustasaareen.

– Minulla ei ole intoa muuttaa Helsinkiin. Elämä Mustasaaressa on hyvää vastapainoa hektiselle työlle. Saan myös hyvin etäisyyttä työhöni, kun lähden pois Helsingistä.

Entä mikä sitten on Saarniston lempimaku? Vaikuttaa siltä, että sitä on vaikea nimetä. Tuotekehittelijälle maistuvat erityisesti ainakin vadelma-valkosuklaa, pähkinä-kinuski ja mustikka-kardemumma.

– Jos joku täytyy sanoa, niin ehkä se on Mustikka&Kardemumma. Se sopii silloin, kun haluaa nautiskella jotain oikein hyvää ruoan päätteeksi.

Lue lisää:

Devatus nousi Kauppalehden Menestyjiin – ”Haluamme työllistää Vaasassa”

Vastaa