”Teollisuus kaipaa aitoja kohtaamisia” – Kolmen pohjalaismaakunnan yhteisillä teollisuusmessuilla halutaan pitää teollisuuden rattaat pyörimässä

Pohjanmaan Teollisuus järjestettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa. Kuva: Pohjanmaan Expo.

Kolmen pohjalaismaakunnan yhteinen teollisuuden ammattitapahtuma, Pohjanmaan Teollisuus, järjestetään marraskuussa toisen kerran. Pohjanmaan Expon toimitusjohtaja Jukka Hakala kertoo, että kertaalleen siirtyneiden messujen perumista ei harkittu, vaan sen sijaan turvallisuuteen panostetaan erityisen paljon.

– Kyllä me haluamme tämän tapahtuman järjestää. Myös näytteilleasettajilta tuli selkeä viesti siitä, että he ovat tulossa paikalle. Teollisuuden rattaat täytyy pitää pyörimässä. Teollisuuden tekijät kaipaavat nyt aitoja kohtaamisia, ja niitä me pyrimme tarjoamaan, Hakala sanoo.

Jukka Hakala.

Messut järjestettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa. Silloin tapahtumaan osallistui noin 1 500 kävijää. Tänä vuonna vieraita odotetaan saman verran.

Hakala kertoo, että tapahtuman turvalliseen järjestämiseen on panostettu mahdollisimman paljon. Käsidesien, turvavälien ja kasvomaskien lisäksi tapahtumaan tulee rekisteröityä ennakkoon. Tällöin järjestäjien on helpompi kontrolloida alueella yhtä aikaa olevien vierailijoiden määrää ja tarvittaessa olla heihin yhteydessä messujen jälkeen.

Kolmen maakunnan tapahtuma

Hakalan mukaan viime vuoden messut osoittivat, että kolmen pohjalaismaakunnan yhteinen tapahtuma kannattaa. Näytteilleasettajia tuli tasaisesti paitsi maakunnista, myös muualta Suomesta.

– Hyvät yhteistyökumppanit ja alueen yrittäjäjärjestöt vahvistavat osaltaan sitä, että tämä on kolmen maakunnan tapahtuma, Hakala sanoo.

Koko teollisuuden ala käy läpi digitalisaation murrosta

Hakalan mukaan Pohjanmaan Teollisuus on ennen kaikkea alan ammattilaisille suunnattu verkostoitumistapahtuma, jossa päättäjät ja alan toimijat hakevat uusia kontakteja. Varsinaisten messujen lisäksi tapahtumassa on erilaisia tietoiskuja ja puheenvuoroja. Tapahtumassa käsitellään muun muassa vastuullisuuden, alihankinnan ja digitalisaation teemoja.

– Kaikki muuttuu: teknologia, koulutus ja työelämä. Yritysten täytyy ymmärtää ajoissa, että muutoksia täytyy tehdä – ja niiden pitää olla oikeita. Suomessa koko teollisuuden ala käy läpi digitalisaatiota, ja se koskee niin myyntiä, tuotteiden valmistusta kuin suunnitteluakin.

Alihankintakin muuttuu

Hakala kertoo, että yksi tapahtuman teemoista, niin sanottu uuden ajan alihankinta, nousi tapetille keväällä. Kun tilattuja tuotteita Aasiasta tai Euroopasta ei tullut, yritykset joutuivat vaikeuksiin.

Kuva: Pohjanmaan Expo.

– Moni alkoi miettiä, pitäisikö tärkeiden tuotteiden tulla lähempää. Tänä päivänä ei ole varaa siihen, että koko tuotantoketju pysähtyy odottamaan yhtä toimitusta, Hakala sanoo.

Hän uskoo, että myös teollisuuden töistä kiinnostuneiden kannattaa vierailla messuilla.

– Osa näytteilleasettajista hakee uutta työvoimaa. Teollisen toiminnan murros vaatii uusia osaajia.

Pohjanmaan Teollisuus järjestetään yhteistyössä Concordian, Kosekin, Pohjanmaan kauppakamarin, Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien, Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien ja Keski-Pohjanmaan Yrittäjien kanssa. Tapahtuma järjestetään Seinäjoki Areenalla 4.11.

Lue lisää:

Teollisuuden ammattilaiset kokoontuvat Seinäjoelle – Pohjanmaan Teollisuus houkuttelee lähes 150 näytteilleasettajaa Seinäjoki Areenaan

Vastaa