Starkare tillsammans – Region Västernorrland vill bidra till en starkare Kvarkenregion

Niklas Andersson. Miitnordenkommiten.
Niklas Andersson.

En större och starkare Kvarkenregion kräver ett bredare samarbete. ”Vi har extrema möjligheter tillsammans”, säger Niklas Andersson, kanslichef på Mittnordenkommitén.

Kvarkenrådet har tagit det stora klivet till att bilda ett EGTS-område. Med EGTS menas en europeisk gruppering för territoriellt samarbete. Det är ett stort steg framåt eftersom det ger råg i ryggen och juridiska verktyg till Kvarkenrådet att fungera som en drivande enhet i mycket större sammanhang än tidigare.

– EGTS ger otroliga möjligheter, till exempel för att starta upp nya projekt och äga Interreg-projekt, säger Niklas Andersson, kanslichef på Mittnordenkommitén.

Västernorrland ser möjligheterna

Niklas Andersson. Mittnrdenkpmmitén.
Niklas Andersson.

Kvarkenrådet är i nuläget ett samarbetsforum för de tre österbottniska landskapen i Finland och Västerbotten och Örnsköldsvik i Sverige.

Västernorrland som helhet, där till exempel Sundsvall ingår, ligger utanför sfären. Niklas Andersson säger att det inte är optimalt. Han kämpar för att Västernorrland blir en fullvärdig medlem i Kvarkenrådet.

Diskussioner om det ska bli verklighet förs som bäst. Frågan har politiska dimensioner och flera instanser behöver säga sitt.

Därför är det en bra idé

Niklas Andersson säger att en större helhet skulle utgöra en naturlig, konkurrenskraftig och internationell region och ge flera möjligheter.

– Det finns potential på alla områden, som till exempel inom kultur, universitet, infrastruktur och vården, säger han.

Det finns potential på alla områden.

Målet är att processen att ansluta Västernorrland skulle gå snabbt, så helheten kan behålla den goda fart och momentum som redan finns. Går allt som Andersson önskar kan Kvarkenrådet ha expanderat i storlek redan från och med början av nästa år.

Mycket att erbjuda

Vad har då Västernorrland att bidra med till en större helhet? Niklas Andersons svar på den frågan kunde fylla en hel artikel i sig, för det finns mycket att välja mellan.

Andersson nämner till exempel näringslivet som en naturlig utgångspunkt.

– Vi har skogsindustrin, pappersmassa, aluminiumsmältverk och kemiindustri, vi är starka inom bank- och finans och det finns många statliga myndigheter samt en lång rad små framgångsrika företag att samarbeta med, säger han.

Niklas Andersson fortsätter med universitetsnivån.

– Det finns starka utbildningar inom mediakommunikaion, inom industridesign, inom 3D-printning, helt enkelt mycket som kunde fungera som ett komplement till utbildningar i Österbotten.

– Vi är så lika men ändå så olika så det finns enorma möjligheter att vinna på samarbete, säger han.

LÄS OCKSÅ:

”Egna initiativ är bra” – Minister Thomas Blomqvist säger att Kvarkenregionen och energiklustret fungerar som föredömen

 

Vastaa