Österbotten kan bättre – Tolv konkreta åtgärder för ett Österbottniskt näringsliv med mera mångfald

Vasa Insider ordnade ett välbesökt event i dag på Bocks. ”Mångfald eller enfald i det österbottniska näringslivet” var både frågan och temat.

Moderatorn Hippi Hovi lyckades bra med att hålla den röda tråden, trots många talföra och meriterade panelister.

Det här kom panelen fram till, bland annat.

Hur ska vi lösa problemet med förgubbade paneler?

– ”De som blir inbjudna till olika forum borde fråga vem som är med där, rekommendera andra, ta in mera mångfald”, säger Johanna Stenback.

Hur ska vi få in flera kvinnor i teknologisektorn och mera män till vården? Visa förebilder i media och mera genomtänkta rekryteringsannonser, sade flera.

– ”Ta success-stories från storbolag och berätta om dem. Bara på Citec finns 30 olika nationaliteter”, säger Rune Westergård.

– ”Närpes har förstått att annonsera mångfald, ta en titt på dem, så ser ni hur det kan gå till, säger Ann-Sofi Backgren.

– ”Företag och organisationer borde gå igenom sina hemsidor. Titta på bilderna och texterna, vilket budskap ger de”, säger Triinu Varblane.

Hur få flera kvinnor uppåt i näringslivet? En stor del av panelen, om inte till och med alla, var för att skapa en databas med kompetenta kvinnor som företagen kan plocka från, en idé som Ann-Sofi Backgren först nämnde. Bollen kunde fångas upp av till exempel utvecklingsbolagen.

– ”Handelskammaren har redan en databas, som man kan se på, men där handlar det om styrelseposter. Det finns en stor möjlighet att öka medvetandet om kvinnors potential”, säger Rune Westergård.

För att inkludera personer med funktionsnedsättning?

– ”Skaffa kunskap om funktionsnedsättningar”, säger Stina Österbro.

– ”Företagen måste anstränga sig lite extra. Titta närmare på om det finns något annat som kan uppväga det, vilket det ofta finns”, säger Sture Udd.

Om att våga ta för sig. Hur man än vrider och vänder på saken faller mycket jobb på individerna, framkom det tydligt.

– ”Jag har en envishet som heter duga, men för att man ska orka behöver man också ha folk runt omkring en som hjälper”, säger Stina Österbro.

– ”Jag har bott i Finland i 25 år och tog inte större plats innan jag blev tvungen till det. Alla vill och orkar inte armbåga sig fram”, säger Ramieza Mahdi.

Om att inte hitta kvinnor till olika topposter:

”Jag är med i ett nätverk på 40 000 kvinnor. Ring mig, det finns kompetens”, säger Triinu Varblane.

Om anonym rekrytering, där panelen var delad.

– ”Visst kan jag skriva en ansökan där det inte framkommer att jag är rullstolsburen. Men på intervjun ser de rullstolen och om de är någon som inte vill ha en rullstolsburen så är det kört, säger Stina Österbro.

För att få både unga och äldre med.

”Vi har en kategori med 16-åringar som är helt annorlunda än andra. Denna annorlundhet borde släppas loss och ta vara på kompetensen, säger Sture Udd.

Om kvotering, där en del av panelen var för och andra emot.

– ”Jag tror inte på kvotering inom näringslivet. Det blir orättvist om man inte alltid väljer den som har högst kompetens, säger Rune Westergård.

– ”Vi får mera kompetenta personer om vi inkluderar personer med funtionsnedsättning”, säger Stina Österbro.

– ”Det handlar inte heller bara om kompetens. Mycket handlar om vilja och potential, därav kvotering”, säger Julia Olin.

Varför jobba med det här?

– ”Vi har en otrolig möjlighet att i Vasaregionen profilera oss i detta. Vi kan visa upp förebilder och ge möjligheter till andra, säger Johanna Stenback.

– ”11 miljarder euro kostar psykiskt illamående Finland varje år. Det finns konkreta bevis på att man mår bättre i företag som jobbar med mångfald, säger Sari Somppi.

LÄS OCKSÅ:

Händer i dag – Årets paneldebatt i Vasa – Gratis inträde – Ingen anmälan behövs – Mångfald eller enfald, du avgör

Vastaa