Hitachi ABB Power Grids ja TVO yhteistyöhön – Euroopan suurimpiin kuuluva akkuenergiavarasto rakentuu Olkiluotoon

Olkiluoto ilmakuva

Hitachi ABB Power Grids ja Teollisuuden Voima ovat allekirjoittaneet sopimuksen akkuenergiavaraston toimittamisesta Olkiluotoon. Euroopan suurimpiin lukeutuva, 90 MW tehoinen akkuvarasto turvaa koko Suomen sähköjärjestelmää.

TVO rakentaa Olkiluotoon kolmatta ydinvoimalaitosyksikköä, jonka lähestyvän käyttöönoton myötä noin 30 prosenttia Suomen sähköstä tulee Olkiluodon saarelta.

Matti Vaattovaara
Matti Vaattovaara

– Kun Olkiluoto 3 valmistuu, Olkiluodosta tulee entistä suurempi, 3000 MW:n keskittymä Suomen sähköntuotannossa. Akkuvarasto varmistaa luotettavaa sähkönsaantia jokaiseen kotiin, kertoo toimitusjohtaja Matti Vaattovaara Hitachi ABB Power Gridsistä.

Sopimuksella on Matti Vaattovaaran mukaan merkittävä vaikutus Vaasalle. Vaasassa vastataan akkuenergiavaraston kokonaistoimituksesta, kuten suunnittelusta, teknologista ja käyttöönotosta.

– Lisäksi kaupan sisältämä muuntaja on valmistettu Vaasan muuntajatehtaallamme ja ohjausautomaatio kehitetty Suomessa. Olemme ylpeitä siitä, että Vaasasta ja Suomesta löytyy tällaista osaamista ja edelläkävijyyttä, sanoo Vaattovaara.

Kohti ilmastotavoitteita

Ensi vuonna käyttöönotettava akkuenergiavarasto tukee Suomen koko energiajärjestelmän vakautta mahdollisessa OL3-yksikön tuotantohäiriössä, sillä se toimii nopeasti käyttöönotettavana varavoimana.

– Investoinnilla turvaamme osaltamme häiriötöntä sähkönsaantia Suomessa. Tällä tavoin varmistamme kantaverkon toiminnan myös tilanteessa, jossa suuri määrä sähköä putoaa verkon kapasiteetista pois, kertoo TVO:n tekninen johtaja Sami Jakonen.

Akkuvarasto on huomattava ilmastoteko.

Olkiluodon akkuenergiavarasto edistää myös Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamista.

– Suuri osa tulevaisuuden energiakulutuksesta siirtyy sähköön, josta olemme entistä riippuvaisempia. Tämän mittaluokan akkuvarasto on huomattava ilmastoteko, joka mahdollistaa siirtymistä kohti hiilineutraalia sähköntuotantoa, sanoo Matti Vaattovaara.

Kasvava tarve

Hitachi ABB Power Grids on toimittanut maailmanlaajuisesti yli 600 MW akkuenergiavarastoratkaisuja. Energiamurroksen edetessä yhä suurempien akkuvarastojen tarve kasvaa.

– Kokoluokassaan Olkiluodon akkuvarasto on ehdottomasti suurin Suomessa ja Pohjoismaissa, Euroopassa se on parin suurimman joukossa. Projekti onkin herättänyt paljon mielenkiintoa muualla Euroopassa, kertoo Vaattovaara.

– Kiinnostusta on lisännyt sekin, että akustojen teknologiat ovat viimeisten vuosien aikana kehittyneet paljon ja hintakehitys on ollut suotuisaa. Suuremmatkin energiavarastot ovat jo taloudellisesti kannattavia, hän lisää.

 

LUE MYÖS:

Akkualan uusi kansallinen yhteistyöelin edistää akkustrategiaa

Vastaa