ÅLANDSTEMA: På Ålandsbanken är miljöpratet inte bara prat – Peter Wiklöf: ”Målet är att skapa en ny världsstandard”

Peter Wiklöf.

Peter Wiklöf, Ålandsbankens vd, vill att koldioxidavtrycket på en vara skulle skrivas ut på varje prislapp, bredvid eurobeloppet. ”Det skulle ge en bättre bild av vad varan verkligen kostat att tillverka”.

Ålandsbanken skapar värde till kunderna genom att leverera den stora bankens tjänsteutbud, med den lilla bankens omtanke och förnuft.

Så förklarar vd:n Peter Wiklöf det som Ålandsbanken sysslar med i ett nötskal.

Det låter fint men vad betyder det?

Alla banker behöver i dag bra digitala tjänster, det är en självklarhet, säger Wiklöf. Men att lyckas med det är utmanande, inte minst som en mindre aktör, dit Ålandsbanken med sina cirka 750 anställda inom koncernen räknas.

Ålandsbanken har valt en innovativ väg för att klara av det. För att hålla it-kunnandet på toppnivå, och förstås bära upp kostnaderna för det på ett vettigt sätt, erbjuder man genom olika samarbeten sitt kunnande även till andra.

För att det ska lyckas måste man vara bra, helst bäst, på det man gör – annars väljer kunderna en annan leverantör.

Ålandsbankens dotterbolag Crosskey erbjuder it-lösningar till både små och stora spelare. Till Crosskey vänder sig etablerade aktörer, som S-banken, men också nya startupföretag.

– För nya företag i finansbranschen är det nästan orimligt tungt att bygga upp all egen infrastruktur, men via Crosskey kan man köpa de tjänster man behöver, säger Wiklöf.

Dörren uppe för personliga möten

Det digitala till trots har Ålandsbanken alltid betonat vikten av personliga möten. Peter Wiklöf säger att det skapar mervärden att ha duktig bankpersonal som på riktigt bryr sig om kunderna.

Banken jobbar därtill mycket med hållbarhetsfrågor, på flera olika plan. Speciellt på Åland, där banken är en stor och tonsättande arbetsgivare, finns goda möjligheter att visa vägen till andra.

Det här syns också i bankens delårsrapporter där de är noggranna med att inkludera information om hur jobbet med hållbarhet framskrider.

Miljön viktig

Ålandsbanken är känt för sitt engagemang för Östersjöfrågor, inte minst genom Östersjöprojektet. Miljötänkandet sträcker sig ändå längre än det närliggande havet. Via intresseföretaget Doconomy slår bankens teknologi sig som bäst fram i världen.

Banken var nämligen pionjär med att erbjuda kunder verktyg för att mäta koldioxidavtryck i daglig konsumtion med Åland Index. Den här tekniken görs genom samarbeten nu tillgängliga för alla bankers kunder.

– Som bäst pratar vi med hundra olika banker om implementering, säger Peter Wiklöf.

Som bäst pratar vi med hundra olika banker om implementering.

Doconomy utvecklar Åland Index vidare för att ge företag möjlighet att enkelt skapa beräkningar om koldioxidavtrycket på sina produkter.

Genom att mata in några enkla uppgifter, som de flesta tillverkande företag redan har tillgängliga, kan beräkningar, schabloner och riktvärden på vissa produktgrupper redan skapa en mycket korrekt bild över de verkliga koldioxidutsläppen.

Peter Wiklöfs vision är att koldioxidavtrycket skulle skrivas ut på varje prislapp, bredvid eurobeloppet, för att bättre berätta vad varan kostat. På så vis kunde konsumenterna göra egna, mera informerade val och den vägen förändra världen.

– Ambitionen med Åland Index är att skapa en ny världsstandard och vi finns redan i Finland, Sverige, Norge, Danmark, Italien och USA, säger Wiklöf.

– Vi kommer att ha skrivit avtal med banker i ytterligare länder innan året är slut.

Lönsam, anrik verksamhet

Ålandsbanken fyllde 100 år i fjol. Jubileumsåret kröntes av att banken kunde visa det bästa resultatet någonsin under hela den långa tidsperioden.

Coronakrisen har inte heller stoppat bankens framfart. Årets andra kvartal blev också det bästa någonsin. Att coronakrisen ändå påverkar verksamheten är helt klart, banken lever med sina kunder.

Wiklöf säger att det är en så speciell tid så det inte heller finns någon bra modell för att förutspå framtiden. Bokslutet har säkrats med reserver för kreditförluster, men i skrivande stund är få av dem realiserade.

– Vår grundverksamhet fungerar bra på fastlandet, bra på Åland och allt bättre i Sverige, säger Wiklöf.

Peter Wiklöf lyfter även upp verksamheten i Vasa som en lysande stjärna inom banken.

LÄS OCKSÅ:

Ålandsbankens Vasakontor har bra fart på förmögenhetsförvaltningen – Bästa året för sjunde året i rad på gång

 

 

 

Vastaa