ÅLANDSTEMA: Chipsfabriken på Åland är rustad för framtiden

Christer Söderström.

Den senaste tekniken i kombination med en kunnig personal skapar dagens och morgondagens snacks. Miljötänket är viktigt för Taffel-fabriken där stora satsningar på hållbarhet görs.

Ålänningarna var tidigt ute med att tillverka potatischips, kanske till och med för tidigt. Några ålänningar med framtidsvisioner hade varit på besök i USA och tog hem innovationen.

1970 stod Chips AB:s fabrik redan klar i Godby. Fabriken hade en linje som kunde tillverka några hundra kilogram chips i timmen.

– Men marknaden och efterfrågan fanns inte, det var något helt nytt i Finland, säger Christer Söderström, fabrikschef i dag.

Chipsmakarna började, tillsammans med samarbetspartners, jobba med att informera allmänheten. Egentligen är det ett arbete som pågår än i dag, fast förstås på andra premisser eftersom alla i dag vet vad chips är för något.

Numera sker arbetet också i Orklas regi. Orkla, som är ett av Nordens äldsta företag och en varumärkespionjär inom dagligvaruhandeln, köpte Chips Ab:s hela aktiestock 2005.

Populärt resmål

Under vanliga år, covid 19-månaderna oräknade alltså, besöker upp till 10 000 människor fabriken. Många österbottningar har också hälsat på, inte minst som skolbarn.

– Ett besök på fabriken brukar stå högt på barnens önskelistor, ofta till och med före ruiner och museum, säger Christer Söderström.

Fabriken tar i vanliga fall gärna emot besökare. Det ses som konsumentupplysning, både till dagens och morgondagens konsumenter. Som bäst planeras till och med en expansion av fabriksbutiken.

– Det blir en satsning för att öka upplevelsen genom bland annat utnyttjande av AR-teknologi för att kunna visa vad som egentligen pågår i chipsproduktionen, säger Söderström.

Fabriken är i sitt bästa skick någonsin

Under de senaste åren har det gjorts stora satsningar och investeringar i fabriken. Produktionen har utvecklats och ny teknologi gör verksamheten effektivare.

Fabriken är i dag arbetsplats för ungefär 100 personer och skapar arbete i många led därtill. Volymerna som tillverkas är helt andra än vid starten.

Nu finns fem produktionslinjer varav tre är koncentrerade på snacks, två på djupfryst mat. Förutom Taffels snacks tillverkas här Oolannins djupfrysta produkter, som franska potatisar och pytt-i-panna.

Gamla och nya smaker

Smaken är delad, sägs det, men för många finns det gemensamma nämnare. ”Traditionella”, saltade chips står sig oerhört starkt på marknaden, säger Christer Söderström.

– Tillsammans med grillkryddade Grills och sourcream-smakande Broadway är de fortfarande favoriterna hos många, säger han.

Samtidigt finns det även en nyfikenhet på nya smaker. Orkla satsar mycket på produktutveckling, för att säkerställa att det finns nya produkter att erbjuda. Vilka av innovationerna som slutligen når butikshyllorna bestämmer butikerna och kedjorna själva.

Mycket av det nya inspireras av vad som är på gång ute i (smak)världen.

– Finländarna reser mycket i vanliga fall, då tar de smakerna med sig hem och vill hitta dem även här, säger Söderström.

Hållbarhet viktigt

För närvarande gör Orkla en rejäl satsning på utökad biogasproduktion vid fabriken på Åland. Satsningen uppgår till cirka 1,5 miljoner euro.

Biogaskapaciteten och användningen av den, som redan är betydande, ska nu dubblas genom att tillsätta nötgödsel från en lokal bondgård i biogaskammaren. Slammet som bildas förs sedan tillbaka till bondgården för att användas som gödsel på åkrarna.

Samtidigt görs en investering i den egna reningsanläggningen.

– Vi renar allt vatten själva innan det skickas vidare till Mariehamns reningsverk, säger Christer Söderström.

– I framtiden används detta renade vatten som bevattningsvatten av lokala odlare.

I framtiden används detta renade vatten som bevattningsvatten av lokala odlare.

Satsningarna befäster Orklas position inom det lokala cirkulära kretsloppet, där både miljön och förhoppningsvis även ekonomin vinner. Med hjälp av biogasanläggningen pressas bränslekostnaderna. Samtidigt minskar fabrikens klimatavtryck avsevärt då man blir allt mindre beroende av fossila bränslen.

Finländskt mathanterk

Taffel-fabriken utgör en viktig del av det åländska näringslivet, inte minst som stor konsument av åländsk potatis. Christer Söderström säger att de är stolta över att vara en finländsk livsmedelsproducent.

Coronakrisen har de hittills också klarat riktigt bra. Efterfrågan på fabrikens produkter ökade till och med i mars när krisen var som värst.

Om Orkla:

  • Orkla Suomi är ett ledande finskt bolag inom livsmedelsindustrin, som erbjuder smakfulla matvaror, delikatesser och matlösningar av hög kvalitet till både vardag och fest i de finska hemmen.
  • Verksamma på fyra olika orter i Finland och har produktion på två av dem.
  • Hållbarhet är en central del av all verksamhet och företaget vill göra hållbarare val enklare.
  • År 2019 uppgick omsättningen till 215 miljoner euro, totalt cirka 450 anställda.
  • Till Orkla Suomis varumärken hör bland annat Abba, Ahti, Ekströms, Felix, FunLight, Grandiosa, Jacky, Kantolan, Kallen, Oolannin, Panda, Paulúns, Risifrutti och Taffel.

LÄS OCKSÅ:

ÅLANDSTEMA: Näringsministern: Nya chanser för samarbete mellan Åland och Österbotten

Vastaa