Wasa Future Festival: Ministern: ”Tid att agera, när skickar vi offerterna?”

Ville Skinnari.

Wasa Future Festivals stämning om att göra saker och inte bara prata letar sig upp till ministernivå. ”När ska vi börja skicka offerter”, frågar ministern Ville Skinnari.

Utvecklings- och utrikeshandelsministern Ville Skinnari är en plikttrogen gäst och talare på Wasa Future Festival. I fjol pratade han om att Finland borde vara först ute på marknaderna när samhället öppnas upp igen efter covid-19.

– Men det är vi inte, vi måste vakna upp nu, säger Skinnari.

Vi måste vakna upp!

Ville Skinnari säger att Finland har kunskapen, vi har företagen, vi har energiteknologin och vi har helhetskunnandet.

– EnergySampo är ett perfekt exempel på allt det här.

Ville Skinnari menar att tiden för prat, strategier och arbetsgrupper är över, att vi nu behöver team som gör konkreta saker.

– När ska vi skicka de första offerterna?

Stort behov

Behovet i världen är enormt. Ville Skinnari kastar fram fjärrvärme som ett enkelt exempel, han säger att vi behöver aktörer som snabbt kan planera och ta sig an stora projekt utomlands.

– De finländska företagare som är beredda att satsa och våga ge sig ut i världen är alltför få.

”Pengar överallt”

Pradeep Patel
Pradeep Patel.

Ville Skinnari säger det finns pengar överallt i världen och investeringsvilja. Samma budskap kommer även från investerarhåll och intygas till exempel av Pradeep Patel.

– Världen har blivit en liten plats, det finns pengar tillgängliga, säger Pradeep Patel från Avery Row Capital.

Utrikesminister Pekka Haavisto säger att det är en stor energiomställning på gång, där oljans tidevarv håller på att avslutas.

– Finland borde hitta sin plats i den nya världen, säger Haavisto.

Långsiktigt jobb

Tomas Häyry, Ville Skinnari.

Tomas Häyry, Vasas stadsdirektör, är på plats och öppnar upp lite om hur det gick till när GigaVasa startades. Häyry säger att de inte visste mycket om batteritillverkning 2016-2017.

– Vi började från noll, vi åkte ut i världen och lärde oss, säger han.

När teamet gick igenom tillverkningsprocesserna visade det sig att det fanns en hel del som gjordes ineffektivt. Långa transportsträckor mellan olika skeden i tillverkningen stack i ögonen. En idé om att göra processen mer ekonomisk och mera miljövänlig föddes.

– Vi sökte en utmärkt plats på ett större område och planerade in en helhet där det går att få synergier i logistik, ekonomi och miljö.

Ensam är inte stark

Anders Ahnlid, Tomas Häyry.

Sveriges kommerskollegiums Anders Ahnlid lyfter fram att Finland och Sverige har många gemensamma intressen inom handeln. Han uppskattar samarbetet och menar att det finns allt att vinna på att öka det.

– Som små länder är det viktigt för oss båda att inte ge upp på det internationella världshandelssystemet, även om det nu finns många utmaningar, säger han.

Nordens Schweiz

Maria Östergård-Käld, Christoffer Häggblom, Patrik Österåker.

Diskussionen om pengar och investeringar plockas upp igen när Ålandsbankens Maria Östergård Käld intervjuar Rite Ventures Christoffer Häggblom och Relax Gamings Patrik Österåker.

– Vasa är Nordens Schweiz, ska man investera någonstans så är det här, säger Christoffer Häggblom, som genom Rite Ventures själv har placerat i lokala tillväxtbolag.

Christoffer Häggblom säger att Vasa lockar eftersom det finns gott om väldigt kompetent arbetskraft i regionen.

Patrik Österåker lyfter också fram betydelsen av kompetent arbetskraft. Österåker säger att det är knepigt att hitta överlag inom mjukvarubranschen där Relax Gaming verkar.

– För oss har problematiken gjort att vi spritt ut oss på fem olika orter för att klara av efterfrågan, säger Österåker.

 

LÄS OCKSÅ:

Wasa Future Festival tänder verbala brandfacklor – Näringsministern bra på att jonglera elden

Vastaa