”Kaikki on mahdollista, jos uskoo asiaansa”, sanoo yksi Nokia-näytelmän pääosanesittäjistä. ”Mutta menestyksen ei pidä antaa nousta päähän”, ohjaaja muistuttaa.
Vaasan kaupunginteatterissa parhaillaan esitettävä näytelmä kertoo yhdestä kaikkien aikojen suurimmasta suomalaisesta menestystarinasta – Nokiasta. Ohjaaja Aleksis Meaney toteaa, että joskus totuus on tarua ihmeellisempi.
– Nokian tarina on suuri suomalainen myytti, tällä kertaa lähestymme sitä runsaan huumorin keinoin, Meaney kertoo.
Nokian tarina on suuri suomalainen myytti.
Avainroolissa Jorma x 2
Monitahoinen hahmo ja karismaattinen johtaja, jolla on tavoite. Näin Jorma Tommila kuvaa Nokia-näytelmässä esittämäänsä hahmoa eli itse Jorma Ollilaa, Nokian toimitusjohtajaa.
– Jorma Ollila sai ihmiset uskomaan siihen, että Suomesta on mahdollista ponnistaa menestykseen, Tommila sanoo.
Eeppinen tarina

Nokia kasvoi aikoinaan niin suureksi ja merkittäväksi instituutioksi, että yritys pystyi yksinään vaikuttamaan niin BKT:hen kuin lainsäädäntöön. Näyttämöllä eeppinen tarina saa kalevalalaisia piirteitä ja kertojanääniä.
Jorma Tommilan mukaan Nokian suuruus osoitti konkreettisella tavalla, että lähes kaikki on mahdollista, jos vain uskoo asiaansa.
– Ikuinen kasvu on kuitenkin mahdottomuus. Romahdus tapahtuu ennemmin tai myöhemmin ja siihen tulisi olla valmistautunut, Tommila jatkaa.
Vaimon vankkumaton tuki
Näyttelijä Raisa Vattulainen esittää näytelmässä Liisa Ollilaa, Jorma Ollilan puolisoa. Liisa Ollila oli miehensä tukena jo Nokiaa rakennettaessa.
– Jorma Ollila on itse kertonut, että ilman Liisaa hän ei olisi onnistunut, Raisa Vattulainen sanoo.
Vaimo pysyi vankkumattomana miehensä rinnalla, vaikka työ monella tapaa tulikin Jorman ja perheen väliin.
– Liisa teki samaan aikaan omaakin uraa, mutta näytelmässä keskiössä on Jorman tarina, näyttelijä jatkaa.
Vattulainen tuumii, että Liisan hahmo taitaa monellakin tapaa peilata naisten roolia yhteiskunnassa siinä ajassa, johon näytelmä sijoittuu.
– Liisa oli yksi niistä harvoista, ellei jopa ainoa, joka ei jollakin tavalla pelännyt Jormaa, Vattulainen sanoo.

Kohtuus kaikessa

Aleksis Meaney toteaa, että Nokia oli iso osa suomalaista identiteettiä. Suuryrityksen matkapuhelimet olivat kansallinen ylpeydenaihe ja lähestulkoon jokaisella oli jonkinlainen suhde yhtiöön.
– Jos jotain voimme oppia historiasta, niin ehkä sen, ettei pidä antaa menestyksen nousta päähän, Meaney sanoo.
Raisa Vattulainen on samoilla linjoilla. Historia voi opettaa meitä olemaan avoimempia kritiikille, tekemään asioita kohtuudella ja huomioimaan myös muiden mielipiteet.
Faktat kohdillaan
Sami Keski-Vähälän näytelmä ”Nokia” pyörii Vaasan kaupunginteatterissa 10. toukokuuta asti. Aleksis Meaneyn mukaan kaikki näyttämöllä esitetyt faktat ovat totuudenmukaisia, kun taas henkilöhahmoissa on mukana myös tulkintaa.
– Satiirin ja huumorin keinoin on helppo lähestyä yleisöä ja avata vaikeitakin aiheita, Aleksis Meaney perustelee.
Näyttelijät ja ohjaaja suosittelevat näytelmää kaikille, aina nuorista alkaen. Näytelmän esityskieli on suomi ja se on tekstitetty sekä ruotsiksi että englanniksi. Lippuja esityksiin voi ostaa Vaasan kaupunginteatterin verkkosivuilta.
LUE MYÖS:
Smeds Engström & Winberg: ”Kreativa näringars och kulturens bidrag till ett hållbarare Österbotten”